Πέμπτη , 19 Σεπτεμβρίου 2024
Breaking News

πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

Όπως και άλλες φορές έχω πει, το βάμμα είναι μια μέθοδος εκχύλισης, όπου χρησιμοποιούμε αλκοόλ, ξύδι ή γλυκερίνη. Η διπλή...
Περισσότερα
πως ετοιμάζω βάμμα διπλής εκχύλισης από μανιτάρια γανόδερμα

όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…πως τα βότανα διαθέτουν μια έμφυτη σοφία και μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες! …με...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούν τα βότανα να μας βοηθήσουν να ξεκλειδώσουμε τις δικές μας θεραπευτικές δυνατότητες, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Το πενισέτο είναι ένα εντυπωσιακό που προσελκύει το βλέμμα στους κήπους με την ομορφιά και την κίνησή του.Με καταγωγή από...
Περισσότερα
Πενισέτο: Ένα φυτό με χνουδωτά άνθη σαν συντριβάνι

Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Ο φρέσκος και  καθαρός αέρας δεν καθαρίζει μόνο τους πνεύμονές μας, αλλά ενισχύσει και τη διάθεσή μας, μειώνει τους καρδιακούς...
Περισσότερα
Καθαρός αέρας για ανάπαυση και αναζωογόνηση!

Νέα για κηπουρική, κηποτεχνία, αγροτικά και γεωπονικά θέματα

gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 Κάκτοι καθαρισμός, φροντίδα και μεταφύτευση gardenguide 2024-02-21T14:17:59+02:00 February 21, 2024 | ΚΑΚΤΟΙ & ΠΑΧΥΦΥΤΑ, ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ | Κάκτοι σε...
Περισσότερα

Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

H καλλιεργείται σε περιοχές με εύκρατο μεσογειακό κλίμα και απαιτεί κλιματικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ήπιους, υγρούς χειμώνες και ζεστά...
Περισσότερα
Ελιά: Προβλήματα από την ξηρασία και τρόποι αντιμετώπισης

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απαιτητική καθημερινότητα έχουν απομακρύνει τους περισσότερους από εμάς από την παραδοσιακή διατροφή και τα οφέλη...
Περισσότερα
Γρήγορα, απλά και κατανοητά – πάνγευστες σπιτικές σάλτσες με άριστα υλικά του πρωτογενούς τομέα της διατροφής για υγεία και ευζωία!

Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Σήμερα πηγαίνοντας στη λαϊκή βρήκα πολύ νόστιμα βερίκοκα και θυμήθηκα μιά αγαπημένη συνταγή που “παντρεύει” γευστικά τα βερίκοκα με το κοτόπουλο!...
Περισσότερα
Δένει γευστικά το κοτόπουλο με τα βερίκοκα; Μια υπέροχη συνταγή

Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Λίγα απλά υλικά,  αλεύρι,  νερό,  μαγιά,  αλάτι, αρκούν για να ενωθούν και να φτιάξουν μια λιχουδιά, ένα αχνιστό και λαχταριστό...
Περισσότερα
Μια νοστιμότατη focaccia, το αγαπημένο ψωμάκι των παιδιών.

Γαρδένια: καλλιέργεια

Η γαρδένια είναι θάμνος με γυαλιστερό βαθυπράσινο φύλλωμα, αειθαλής. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται με αρκετά καλή επιτυχία στην Αθήνα, χάρις στο εξαιρετικό νερό της Εταιρ. υδάτων, διότι άλλοτε η καλλιέργεια της ήταν προβληματική, επειδή το νερό ήταν ασβεστούχο.
Η καλλιέργεια της δεν είναι τόσον δύσκολη, όσο τη φαντάζονται. Το καλοκαίρι χρειάζεται περιβάλλον δροσερό, προ παντός κάτω από δένδρα για να μη την καίει ο ήλιος. Τον χειμώνα με χαμηλή θερμοκρασία πρέπει να την τοποθετούμε σε θερμοκήπια η σε μια βεράντα η σε ένα χώλ, πάντοτε κρύο, χωρίς ο ήλιος να πέφτει απ’ ευθείας στο φυτό.
Ο ήλιος ενοχλεί πολύ τη γαρδένια το καλοκαίρι. Επίσης χωρίς φύλλο καθαρό το φυτό είναι αδύνατο να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί κανονικά.Η γαρδένια αγαπά πάντοτε ελαφρά γη στις ρίζες της, γι’ αυτό και την καλλιεργούμε με καθαρό καστανόχωμα. Στο ζήτημα αυτό πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή γιατί αν τα φυτά καταστρέφονται, η κυριότερη αιτία είναι το χώμα.
Το χώμα πρέπει νάνε καθαρό της καστανιάς. Δυστυχώς το χώμα αυτό νοθεύεται με χώμα πλατάνου και πεύκου και έτσι η τανίνη φέρνει ανεπανόρθωτες καταστροφές στις ρίζες του φυτού.Το καστανόχωμα πρέπει να ανακατεύεται με καθαρή σκόνη κάρβουνων και άμμο με την ακόλουθη αναλογία:

  • 3 ½ μέρη καστανόχωμα τριμμένο
  • 1 μέρος άμμου φίλης ποταμίσιας
  • ½ μέρος σκόνης ξυλανθράκων κοσκινισμένης
  • Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με λίγο νερό για νάνε υγρό και έτσι επιτυγχάνεται ιδεώδης τροφή για το φυτό.Πότισμα της γαρδένιας
    Πολλές φορές οι γαρδένιες κιτρινίζουν, πέφτουν τα φύλλα και τα μπουμπούκια μαραίνονται. Αίτια του κακού είναι το πολύ πότισμα, διότι συνήθως την ποτίζουν κάθε μέρα και της έχουν μάλιστα ένα πιάτο κάτω από ένα γαστράκι και έτσι το νερό δεν της λείπει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Πώς θέλετε το φυτό σας να έχει ζωή, αφού το αναγκάζετε να πίνει νερό χωρίς να διψά;
    Το πολύ νερό καταστρέφει το ριζικό σύστημα τού φυτού, σχηματίζει περιβάλλον άρρωστο για το φυτό μέσα στη γάστρα, σαπίζουν όλα τα χρήσιμα ριζίδια, τα όποια είναι προορισμένα να δώσουν ζωή, υγεία και χρώμα στο φυτό. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε διψά το φυτό μας.Εν πρώτοις κατά την φύτευση του φυτού πρέπει απαραίτητα στην τρύπα της γάστρας να τοποθετούμε ένα κομμάτι καμπουρωτό από γλάστρα σπασμένη, επίσης αρκετά κομμάτια ξυλοκάρβουνο: εις τρόπον ώστε το νερό πού πλεονάζει κατά το πότισμα να έχει ελευθερία και να φεύγει χωρίς να σταματά και να λιμνάζει μέσα στη γάστρα.
    Το πότισμα των φυτών πρέπει να γίνεται όταν διψάσουν. Ποτίζουμε με αρκετό καθαρό νερό με τρόπο ώστε να τρέξει από την τρύπα της γάστρας. Δεν πρέπει να ποτίζουμε πολλές φορές και από λίγο.Δεν μπορούμε να ορίσουμε κάθε πότε θα γίνεται το πότισμα των φυτών στις γάστρες. Το καλοκαίρι η εξάτμιση είναι μεγάλη συνεπώς το φυτό διψά συχνότερα, τον χειμώνα δεν έχει ανάγκη από συχνό πότισμα. Σκαλίστε το επάνω μέρος της γάστρας με το δάχτυλό σας και όταν αισθανθείτε το χώμα να τρίβεται χωρίς υγρασία, το φυτό θέλει νερό, ενώ το εναντίον όταν το χώμα είναι μαύρο έχει υγρασία, οπότε αποφεύγετε το πότισμα.
    Το καλοκαίρι το φύλλωμα της γαρδένιας έχει ανάγκη ψεκάσματα με νερό, διότι τα φυτά γενικώς για να αναπτυχθούν, έχουν ανάγκη από υγρασία και πλύσιμο στο φύλλωμά τους.Άλλες περιποιήσεις
    Αποφεύγετε να τοποθετείτε τα φυτά σας σε ρεύματα αέρος, γιατί τα βλάπτουν.
    Εάν τύχει και κιτρινίσουν, είναι από το πολύ νερό, αγοράστε αμέσως λίγη καραμπογιά, την τρίβετε και αν μεν η γάστρα έχει διάμετρο 10 πόντων αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού σε μια οκά νερό και ποτίζετε μια φορά την εβδομάδα.
    Όταν πρόκειται για μεγαλύτερη γλάστρα τότε διπλασιάζετε την δόση και τριπλασιάζετε, φθάνοντας μέχρι μια κουταλιάς της σούπας σε 3 οκάδες νερό.Τη θεραπεία αυτήν ακολουθείτε μέχρις ότου παρατηρήσετε ότι το φύλλωμα του φυτού σας αρχίζει και παίρνει το φυσιολογικό πράσινο χρώμα. Επειδή τα φυτά που βρίσκονται και καλλιεργούνται σε γλάστρες και περιορισμένους τόπους δεν μπορούν να ξαπλώσουν οι ρίζες τους και να αναζητήσουν τροφή μακρύτερα, είναι ανάγκη να ενισχύσετε κάθε δυο μήνες μια φορά με χημικό λίπασμα ειδικό για τα φυτά.

    Φροντίσετε τα φυτά σας να μη τα έχετε σε μεγάλες γάστρα είναι καταστρεπτική η συνήθεια να φυτεύετε ένα μικρό φυτό ε μεγάλη γάστρα. Πρέπει ανάλογα με την ηλικία τους να έχουν και την ανάλογη γάστρα.
    Φυτό με ύψος 10 πόντων θέλει γάστρα 6–8 πόντων διάμετρο. Αυτά τα φυτά ακόμη χρειάζονται, αντέχουν ανάπτυξη φυσιολογική, μια φορά το χρόνο άλλαγμα της γλάστρας.Ο καταλληλότερος μήνας, για να αλλάξουμε – μεταφυτέψουμε τα φυτά μας είναι ο Φεβρουάριος-Μάρτιος.
    H αλλαγή του φυτού απαιτεί προσοχή. Το χώμα που έχουν οι ρίζες, δεν πρέπει να το πειράξετε καθόλου, αλλά μόνο λίγο με το χέρι να αφαιρέσετε. Τα 3/ 4 τού χώματος πρέπει να παραμείνουν, στο φυτό. Εάν οι ρίζες είναι πάρα πολλές, αφαιρείτε λίγες με κοφτερό μαχαίρι. Τοποθετείτε πάντοτε το φυτό σε μεγαλύτερη κατά τι γλάστρα πάντως καινούργια και όχι παλιά, που να μη έχει φυτευτή φυτό. Για να είναι αφ’ ενός μεν αποστειρωμένη, αφ’ ετέρου δε οι πόροι της νάνε ανοιχτοί, διότι αναπνέουν οι ρίζες τού φυτού από τα τοιχώματα της γάστρας. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να χρωματίζονται οι γάστρες με ελαιόχρωμα.Η γαρδένια χρειάζεται και ανάλογο κλάδεμα πάντοτε. Κάθε χρόνο πρέπει να αφαιρούμε τα αδύνατα και καχεκτικά κλαδιά. τα λεπτά ξηρά μέρη πρέπει να κόβετε αδίστακτα με ψαλίδι κοφτερό. Η πείρα και η αισθητική θα σας οδηγήσει να φορμάρετε το φυτό σας και να του δώσετε το σχήμα που σάς αρέσει.Αρρώστιες και εχθροί της γαρδένιαςΌπως όλα τα φυτά έτσι η γαρδένια προσβάλλεται από διάφορες αρρώστιες, δηλαδή μελίγκρα, ψώρα κτλ.
    Η νικοτίνη για την μελίγκρα είναι αποτελεσματική.
    Για τη ψώρα χρειάζεται το γαλάκτωμα πετρελαίου ή του θειασβέστιου.Πολλαπλασιασμός γαρδένιαςΗ γαρδένια πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Κόβετε γερούς κλάδους πάντοτε από μεγάλα φυτά, γερά και όχι κιτρινισμένα. το μόσχευμα κατά το δυνατόν πρέπει νάνε ξεμασχαλίδι,, δηλαδή νάνε αποσπασμένο με το χέρι και όχι κομμένο με μαχαίρι η ψαλίδι.
    Το μάκρος του μοσχεύματος δεν πρέπει να ξεπερνά τούς 8—12 πόντους.
    Το χώμα πού θα δηχθεί τα μοσχεύματα πρέπει νάνε καθαρό καστανόχωμα 2 μέρη, άμμος δε πάλι 2 μέρη ψιλή τού ποταμού. Αν πρόκειται για λίγα μοσχεύματα τα τοποθετείτε σε γάστρες 8—10 πόντους διαμέτρου και μόλις τα φυτεύεστε τοποθετείτε ένα ποτήρι αναποδογυρισμένο στο μόσχευμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να κλειστεί τελείως μέσα σε γυάλινο κουδούνι, όλο το διάστημα της ριζοφυΐας του. Ποτίζουμε τακτικά, ώστε να υπάρχει πάντοτε σχετική υγρασία τα μοσχεύματα να τοποθετούνται σε μέρος σκιερό και ζεστό.Ο Φεβρουάριος-Μάρτιος είναι οι πιο ευνοϊκοί μήνες για το κόψιμο των μοσχευμάτων.
    Τέσσερις εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των μοσχευμάτων μέσα στις γάστρες αρχίζουν να ριζώνουν. Αφ’ ότου βεβαιωθούμε ότι τα φυτά έχουν ριζώσει, τότε κάθε μόσχευμα τοποθετούμε χωριστά σε γάστρες 6 – 8 πόντων με την ίδια πάντοτε αναλογία καστανόχωμα και τα βάζουμε σε σκιερό μέρος. Για πολλά μοσχεύματα παίρνετε ένα κιβώτιο και το ετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες που δώσαμε για τις γάστρες. Το κιβώτιο σκεπάζετε με τζάμι και όταν πρόκειται να το ποτίσουμε ανασηκώνουμε το τζάμι.

    About admin

    Check Also

    Γυνέριο, ένα εντυπωσιακό φυτό με πουπουλένια φτερά

    17/10/2019 • Το γυνέριο είναι ένα ξεχωριστό που όλοι έχουμε παρατηρήσει σε πάρκα και πλατείες …

    Χρυσάνθεμο (Άι Δημήτρης): πολλαπλασιασμός καλλιέργεια

    Χρυσάνθεμο (Chrisanthemum) Τα χρυσάνθεμα είναι φαρμακευτικά και εντομοκτόνα φυτά. Γένος φυτών της οικογενείας των συνθέτων …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.