Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Breaking News

6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Τα έντομα στον λαχανόκηπο αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς δημιουργούν σοβαρές ζημιές στο φύλλωμα των κηπευτικών, στην ανθοφορία και στην...
Περισσότερα
6 έντομα που προσβάλλουν τα λαχανικά και τρόποι αντιμετώπισης

Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Ξεράθηκε η τριανταφυλλιά; Γιατί εμφανίζουν κίτρινα φύλλα οι τριανταφυλλιές;Αν η μας εμφανίζει σημάδια στα φύλλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιο...
Περισσότερα
Γιατί ξεραίνονται οι τριανταφυλλιές

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

Στο άρθρο μου αυτό θα βρείτε γενικές πληροφορίες για το πως διαχειριζόμαστε τα βότανα για να ετοιμάσουμε πολύτιμα γεύματα! Και ναι, τα...
Περισσότερα
Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #4

…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

…ἀλλὰ γὰρ αἴτιος ὁ ἐγκέφαλος τούτου τοῦ πάθεος, ὥσπερ καὶ τῶν ἄλλων νοσημάτων τῶν μεγίστων·  ὅτῳ δὲ τρόπῳ καὶ ἐξ...
Περισσότερα
…αλλά γαρ αίτιος ο εγκέφαλος τούτου του πάθεος, ώσπερ και των άλλων νοσημάτων των μεγίστων.

Αχιλλέα

…όπως πολλές φορές έχω πει*, ένα από τα πιο συνηθισμένα άγρια βότανα είναι, η αχιλλέα/Achillea millefolium. Αν παρατηρήσουμε ή ερευνήσουμε...
Περισσότερα
Αχιλλέα

Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Οι επιστήμονες δείχνουν ότι η ανθρώπινη συνείδηση ​​θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια της “εντροπίας” Είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός...
Περισσότερα
Η διάρκεια της υγείας μας είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκεια της ζωής μας”

Περιπατητικός διαλογισμός

-. το μυαλό μου μπορεί να πάει σε χίλιες κατευθύνσεις. -. αλλά υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι, που εδώ περπατώ με...
Περισσότερα
Περιπατητικός διαλογισμός

Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

Όλα όσα χρειάζεται ο άνθρωπος για την υγεία του και για τη θεραπεία του έχουν προβλεφθεί από τον Θεό και...
Περισσότερα
Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, ο διαπρεπής γιατρός και πρωτοπόρος της τοξικολογίας, γνωστός ως Παράκελσος

τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

Το να βάζουν τρία γεύματα την ημέρα στο τραπέζι ήταν ένας αγώνας για εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ το χρόνο που...
Περισσότερα
τα παιδιά που βιώνουν επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους αργότερα στη ζωή τους.

όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Ο dr. Win Wenger ήταν πρωτοπόρος στους τομείς της δημιουργικότητας και της δημιουργικής μεθόδου, της επιταχυνόμενης μάθησης, της ανάπτυξης του...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν πως αναζωoγονούμε το μυαλό μας σε 5′ λεπτά, είπα πως ο dr. Win Wenger έχει πει…

Γαρδένια: καλλιέργεια

Η γαρδένια είναι θάμνος με γυαλιστερό βαθυπράσινο φύλλωμα, αειθαλής. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται με αρκετά καλή επιτυχία στην Αθήνα, χάρις στο εξαιρετικό νερό της Εταιρ. υδάτων, διότι άλλοτε η καλλιέργεια της ήταν προβληματική, επειδή το νερό ήταν ασβεστούχο.
Η καλλιέργεια της δεν είναι τόσον δύσκολη, όσο τη φαντάζονται. Το καλοκαίρι χρειάζεται περιβάλλον δροσερό, προ παντός κάτω από δένδρα για να μη την καίει ο ήλιος. Τον χειμώνα με χαμηλή θερμοκρασία πρέπει να την τοποθετούμε σε θερμοκήπια η σε μια βεράντα η σε ένα χώλ, πάντοτε κρύο, χωρίς ο ήλιος να πέφτει απ’ ευθείας στο φυτό.
Ο ήλιος ενοχλεί πολύ τη γαρδένια το καλοκαίρι. Επίσης χωρίς φύλλο καθαρό το φυτό είναι αδύνατο να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί κανονικά.Η γαρδένια αγαπά πάντοτε ελαφρά γη στις ρίζες της, γι’ αυτό και την καλλιεργούμε με καθαρό καστανόχωμα. Στο ζήτημα αυτό πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή γιατί αν τα φυτά καταστρέφονται, η κυριότερη αιτία είναι το χώμα.
Το χώμα πρέπει νάνε καθαρό της καστανιάς. Δυστυχώς το χώμα αυτό νοθεύεται με χώμα πλατάνου και πεύκου και έτσι η τανίνη φέρνει ανεπανόρθωτες καταστροφές στις ρίζες του φυτού.Το καστανόχωμα πρέπει να ανακατεύεται με καθαρή σκόνη κάρβουνων και άμμο με την ακόλουθη αναλογία:

 • 3 ½ μέρη καστανόχωμα τριμμένο
 • 1 μέρος άμμου φίλης ποταμίσιας
 • ½ μέρος σκόνης ξυλανθράκων κοσκινισμένης
 • Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με λίγο νερό για νάνε υγρό και έτσι επιτυγχάνεται ιδεώδης τροφή για το φυτό.Πότισμα της γαρδένιας
  Πολλές φορές οι γαρδένιες κιτρινίζουν, πέφτουν τα φύλλα και τα μπουμπούκια μαραίνονται. Αίτια του κακού είναι το πολύ πότισμα, διότι συνήθως την ποτίζουν κάθε μέρα και της έχουν μάλιστα ένα πιάτο κάτω από ένα γαστράκι και έτσι το νερό δεν της λείπει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Πώς θέλετε το φυτό σας να έχει ζωή, αφού το αναγκάζετε να πίνει νερό χωρίς να διψά;
  Το πολύ νερό καταστρέφει το ριζικό σύστημα τού φυτού, σχηματίζει περιβάλλον άρρωστο για το φυτό μέσα στη γάστρα, σαπίζουν όλα τα χρήσιμα ριζίδια, τα όποια είναι προορισμένα να δώσουν ζωή, υγεία και χρώμα στο φυτό. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε διψά το φυτό μας.Εν πρώτοις κατά την φύτευση του φυτού πρέπει απαραίτητα στην τρύπα της γάστρας να τοποθετούμε ένα κομμάτι καμπουρωτό από γλάστρα σπασμένη, επίσης αρκετά κομμάτια ξυλοκάρβουνο: εις τρόπον ώστε το νερό πού πλεονάζει κατά το πότισμα να έχει ελευθερία και να φεύγει χωρίς να σταματά και να λιμνάζει μέσα στη γάστρα.
  Το πότισμα των φυτών πρέπει να γίνεται όταν διψάσουν. Ποτίζουμε με αρκετό καθαρό νερό με τρόπο ώστε να τρέξει από την τρύπα της γάστρας. Δεν πρέπει να ποτίζουμε πολλές φορές και από λίγο.Δεν μπορούμε να ορίσουμε κάθε πότε θα γίνεται το πότισμα των φυτών στις γάστρες. Το καλοκαίρι η εξάτμιση είναι μεγάλη συνεπώς το φυτό διψά συχνότερα, τον χειμώνα δεν έχει ανάγκη από συχνό πότισμα. Σκαλίστε το επάνω μέρος της γάστρας με το δάχτυλό σας και όταν αισθανθείτε το χώμα να τρίβεται χωρίς υγρασία, το φυτό θέλει νερό, ενώ το εναντίον όταν το χώμα είναι μαύρο έχει υγρασία, οπότε αποφεύγετε το πότισμα.
  Το καλοκαίρι το φύλλωμα της γαρδένιας έχει ανάγκη ψεκάσματα με νερό, διότι τα φυτά γενικώς για να αναπτυχθούν, έχουν ανάγκη από υγρασία και πλύσιμο στο φύλλωμά τους.Άλλες περιποιήσεις
  Αποφεύγετε να τοποθετείτε τα φυτά σας σε ρεύματα αέρος, γιατί τα βλάπτουν.
  Εάν τύχει και κιτρινίσουν, είναι από το πολύ νερό, αγοράστε αμέσως λίγη καραμπογιά, την τρίβετε και αν μεν η γάστρα έχει διάμετρο 10 πόντων αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού σε μια οκά νερό και ποτίζετε μια φορά την εβδομάδα.
  Όταν πρόκειται για μεγαλύτερη γλάστρα τότε διπλασιάζετε την δόση και τριπλασιάζετε, φθάνοντας μέχρι μια κουταλιάς της σούπας σε 3 οκάδες νερό.Τη θεραπεία αυτήν ακολουθείτε μέχρις ότου παρατηρήσετε ότι το φύλλωμα του φυτού σας αρχίζει και παίρνει το φυσιολογικό πράσινο χρώμα. Επειδή τα φυτά που βρίσκονται και καλλιεργούνται σε γλάστρες και περιορισμένους τόπους δεν μπορούν να ξαπλώσουν οι ρίζες τους και να αναζητήσουν τροφή μακρύτερα, είναι ανάγκη να ενισχύσετε κάθε δυο μήνες μια φορά με χημικό λίπασμα ειδικό για τα φυτά.

  Φροντίσετε τα φυτά σας να μη τα έχετε σε μεγάλες γάστρα είναι καταστρεπτική η συνήθεια να φυτεύετε ένα μικρό φυτό ε μεγάλη γάστρα. Πρέπει ανάλογα με την ηλικία τους να έχουν και την ανάλογη γάστρα.
  Φυτό με ύψος 10 πόντων θέλει γάστρα 6–8 πόντων διάμετρο. Αυτά τα φυτά ακόμη χρειάζονται, αντέχουν ανάπτυξη φυσιολογική, μια φορά το χρόνο άλλαγμα της γλάστρας.Ο καταλληλότερος μήνας, για να αλλάξουμε – μεταφυτέψουμε τα φυτά μας είναι ο Φεβρουάριος-Μάρτιος.
  H αλλαγή του φυτού απαιτεί προσοχή. Το χώμα που έχουν οι ρίζες, δεν πρέπει να το πειράξετε καθόλου, αλλά μόνο λίγο με το χέρι να αφαιρέσετε. Τα 3/ 4 τού χώματος πρέπει να παραμείνουν, στο φυτό. Εάν οι ρίζες είναι πάρα πολλές, αφαιρείτε λίγες με κοφτερό μαχαίρι. Τοποθετείτε πάντοτε το φυτό σε μεγαλύτερη κατά τι γλάστρα πάντως καινούργια και όχι παλιά, που να μη έχει φυτευτή φυτό. Για να είναι αφ’ ενός μεν αποστειρωμένη, αφ’ ετέρου δε οι πόροι της νάνε ανοιχτοί, διότι αναπνέουν οι ρίζες τού φυτού από τα τοιχώματα της γάστρας. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να χρωματίζονται οι γάστρες με ελαιόχρωμα.Η γαρδένια χρειάζεται και ανάλογο κλάδεμα πάντοτε. Κάθε χρόνο πρέπει να αφαιρούμε τα αδύνατα και καχεκτικά κλαδιά. τα λεπτά ξηρά μέρη πρέπει να κόβετε αδίστακτα με ψαλίδι κοφτερό. Η πείρα και η αισθητική θα σας οδηγήσει να φορμάρετε το φυτό σας και να του δώσετε το σχήμα που σάς αρέσει.Αρρώστιες και εχθροί της γαρδένιαςΌπως όλα τα φυτά έτσι η γαρδένια προσβάλλεται από διάφορες αρρώστιες, δηλαδή μελίγκρα, ψώρα κτλ.
  Η νικοτίνη για την μελίγκρα είναι αποτελεσματική.
  Για τη ψώρα χρειάζεται το γαλάκτωμα πετρελαίου ή του θειασβέστιου.Πολλαπλασιασμός γαρδένιαςΗ γαρδένια πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Κόβετε γερούς κλάδους πάντοτε από μεγάλα φυτά, γερά και όχι κιτρινισμένα. το μόσχευμα κατά το δυνατόν πρέπει νάνε ξεμασχαλίδι,, δηλαδή νάνε αποσπασμένο με το χέρι και όχι κομμένο με μαχαίρι η ψαλίδι.
  Το μάκρος του μοσχεύματος δεν πρέπει να ξεπερνά τούς 8—12 πόντους.
  Το χώμα πού θα δηχθεί τα μοσχεύματα πρέπει νάνε καθαρό καστανόχωμα 2 μέρη, άμμος δε πάλι 2 μέρη ψιλή τού ποταμού. Αν πρόκειται για λίγα μοσχεύματα τα τοποθετείτε σε γάστρες 8—10 πόντους διαμέτρου και μόλις τα φυτεύεστε τοποθετείτε ένα ποτήρι αναποδογυρισμένο στο μόσχευμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να κλειστεί τελείως μέσα σε γυάλινο κουδούνι, όλο το διάστημα της ριζοφυΐας του. Ποτίζουμε τακτικά, ώστε να υπάρχει πάντοτε σχετική υγρασία τα μοσχεύματα να τοποθετούνται σε μέρος σκιερό και ζεστό.Ο Φεβρουάριος-Μάρτιος είναι οι πιο ευνοϊκοί μήνες για το κόψιμο των μοσχευμάτων.
  Τέσσερις εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των μοσχευμάτων μέσα στις γάστρες αρχίζουν να ριζώνουν. Αφ’ ότου βεβαιωθούμε ότι τα φυτά έχουν ριζώσει, τότε κάθε μόσχευμα τοποθετούμε χωριστά σε γάστρες 6 – 8 πόντων με την ίδια πάντοτε αναλογία καστανόχωμα και τα βάζουμε σε σκιερό μέρος. Για πολλά μοσχεύματα παίρνετε ένα κιβώτιο και το ετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες που δώσαμε για τις γάστρες. Το κιβώτιο σκεπάζετε με τζάμι και όταν πρόκειται να το ποτίσουμε ανασηκώνουμε το τζάμι.

  About admin

  Check Also

  Γυνέριο, ένα εντυπωσιακό φυτό με πουπουλένια φτερά

  17/10/2019 • Το γυνέριο είναι ένα ξεχωριστό που όλοι έχουμε παρατηρήσει σε πάρκα και πλατείες …

  Χρυσάνθεμο (Άι Δημήτρης): πολλαπλασιασμός καλλιέργεια

  Χρυσάνθεμο (Chrisanthemum) Τα χρυσάνθεμα είναι φαρμακευτικά και εντομοκτόνα φυτά. Γένος φυτών της οικογενείας των συνθέτων …

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.