Πέμπτη , 5 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Αροκάρια: Ένα ψηλό δέντρο σε σχήμα πυραμίδας

Η αροκάρια είναι ένα επιβλητικό κωνοφόρο δέντρο που συναντάμε συχνά σε κήπους, σε πάρκα και σε πλατείες.

Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα φυτά στον κόσμο και ανήκει σε διαφορετική οικογένεια από άλλα γνωστά όπως το κοινό , η , το , ο και η .

Η αροκάρια ξεχωρίζει με το χαρακτηριστικό κωνικό πυραμιδοειδές σχήμα της. Τα οριζόντια κλαδιά της αροκάριας διαθέτουν σκληρά βελονοειδή φύλλα σκουροπράσινου χρώματος που αναπτύσσονται σπειροειδώς γύρω από τον κεντρικό εύκαμπτο κορμό.

Πρόκειται για ένα αιωνόβιο που μπορεί να ξεπεράσει το ύψος των 50 μέτρων, ενώ πλευρικά η ανάπτυξη των κλαδιών, ανάλογα το είδος αροκάριας, μπορεί να υπερβεί σε διάμετρο τα 10 μέτρα.

Εκτός από φύτευση σε κήπους και πάρκα, η αροκάρια μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα για να διακοσμήσει το μπαλκόνι και την αυλή μας.

Ακόμα και σε εσωτερικό χώρο στο σπίτι, η αροκάρια αποτελεί μία εξαιρετική που στολίζουμε την εορταστική περίοδο.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για την αροκάρια και τη φροντίδα της, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να τη διατηρήσουμε όμορφη και εντυπωσιακή για πολλά χρόνια.

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες αροκάριας με διαφορετική ανάπτυξη και μοναδικά χαρακτηριστικά για να φυτέψουμε. Τα πιο δημοφιλή είδη αροκάριας που βρίσκουμε σε φυτώρια είναι τα εξής:

Παρόλο που στις διάφορες κοινές ονομασίες αναφέρεται ως “πεύκο” (pine), η αροκάρια δεν ανήκει στο γένος Pinus που ανήκουν τα πεύκα, καθώς πρόκειται για διαφορετικό φυτό (γένος Araucaria).

Η αροκάρια ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές που διαθέτουν ήπιες συνθήκες, χωρίς ακραίες χαμηλές ή ψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του χειμώνα και του καλοκαιριού αντίστοιχα.

Αποτελεί ιδανικό , καθώς είναι ανθεκτική στην αλατότητα, αρκεί να προστατεύεται από τους έντονους ανέμους.

Η αροκάρια είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται σε όλους τους , χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, αρκεί να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση.

Για να φυτέψουμε αροκάρια σε γλάστρα σε αυλή, βεράντα και μπαλκόνι, προτιμούμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, προστατευμένα από δυνατούς ανέμους.

Αν φυτέψουμε την αροκάρια σε εσωτερικό χώρο, επιλέγουμε φωτεινό σημείο κοντά σε παράθυρο, όμως μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Επιλέγουμε γλάστρες μεγάλες ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών σε πλάτος και ύψος για να φυτέψουμε τα φυτά της αροκάριας..

Φροντίζουμε οι γλάστρες να έχουν καλή σταθερότητα στη βάση τους και τις στηρίζουμε κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν σε συνθήκες δυνατών ανέμων.

Επίσης, οι γλάστρες διαθέτουν τρύπες στη βάση και πιατάκια για να απομακρύνεται το νερό και χρησιμοποιούμε εμπουτισμένο  με θρεπτικά συστατικά και .

Η αροκάρια θέλει τακτικό πότισμα και σχετική υγρασία για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Ποτίζουμε συνήθως 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και 2-3 φορές την εβδομάδα των περίοδο του καλοκαιριού ανάλογα και τις συνθήκες που επικρατούν.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να στεγνώνει πρώτα το χώμα και στη συνέχεια να επαναλαμβάνουμε το πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη ρίζα της αροκάριας.

Η αροκάρια που φυτεύουμε στον κήπο μας. μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα προσθέτοντας πλήρες κοκκώδες λίπασμα πλούσιο σε , και , μία φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης.

Για φυτά αροκάριας που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε μία φορά το μήνα, από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο, υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά ή ειδικό λίπασμα για κωνοφόρα.

Η αροκάρια δεν χρειάζεται  αν θέλουμε το δέντρο να αναπτυχθεί σπειροειδώς στη φυσική μορφή του και να διαμορφωθεί το χαρακτηριστικό σχήμα πυραμίδας.

Για να περιορίσουμε το ύψος της αροκάριας, μπορούμε να κλαδέψουμε την κορυφή της αροκάριας. Με αυτό τον τρόπο, ωστόσο, θα σταματήσει οριστικά η ανάπτυξη του δέντρου σε ύψος.

Αν η αροκάρια εμφανίσει ξερά κλαδιά, είναι απαραίτητο να τα απομακρύνουμε μέσα στην άνοιξη για να διατηρήσουμε υγιές το φυτό και να τονώσουμε την ανάπτυξη του.

H αροκάρια όπως και τα περισσότερα κωνοφόρα δέντρα, δεν εμφανίζει ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες και έντομα.

Το έντομο της βαμβακάδας (ψευδόκοκκος) εμφανίζεται αρχικά σαν βαμβάκι στα φύλλα της αροκάριας και σταδιακά προκαλεί ξηράνσεις.

Για την , ψεκάζουμε το φύλλωμα της αροκάριας με οικολογικά σκεύασματα όπως ο  και το που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας στις ρίζες, η αροκάρια μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα στο φύλλωμα που σταδιακά οδηγούν σε ξερά κλαδιά. Το πρόβλημα προκαλείται από την ασθένεια της φυτόφθορα που αποτελεί βασική .

Για την  στην αροκάρια, κάνουμε πότισμα στη ρίζα και ψεκασμό στο φύλλωμα με  που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά αροκάριας με δύο βασικούς τρόπους, πραγματοποιώντας α)  και β) .

α) Πολλαπλασιασμός αροκάριας με σπόρο: Η πιο συχνή μέθοδος πολλαπλασιασμού για τη δημιουργία φυτών αροκάριας είναι φυτεύοντας ώριμους σπόρους του φυτού, μέσα στην άνοιξη. Πριν τη φύτευση, οι σπόροι της αροκάριας πρέπει να μπουν σε νερό για 24 ώρες και στη συνέχεια, αφού στεγνώσουν, να μπουν σε ψυγείο για ένα μήνα ώστε να φυτρώσουν ταχύτερα.

β) Πολλαπλασιασμός αροκάριας με μοσχεύματα: Ο πολλαπλασιασμός φυτών της αροκάριας με μοσχεύματα, περιλαμβάνει τη λήψη βλαστών μήκους 15-20 την περίοδο του καλοκαιριού από οριζόντια κλαδιά του δέντρου. Αν και είναι ταχύτερη μέθοδος, ο συγκεκριμένος τρόπος πολλαπλασιασμού δημιουργεί φυτά αροκάριας που δεν έχουν απόλυτα ανάπτυξη κατακόρυφα προς τα πάνω.

Οι καρποί της αρωκάριας έχουν χαρακτηριστική κωνική μορφή θυμίζοντας κουκουνάρια και περιέχουν σπόρους που τρώγονται και είναι πολύ νόστιμοι.

About admin

Check Also

Ο-ανθρώπινος-εγκέφαλος-αναπτύσσει-νέους-νευρώνες-και-μετά-τα-80!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι …

Οι-πέντε-βασικοί-άξονες-της-υγείας-σύμφωνα-με-τον-sebastian-kneipp

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.