Σάββατο , 19 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Αράπικο φιστίκι: 9 μυστικά για καλλιέργεια αραχίδας

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν φιστίκια που βγαίνουν μέσα από το χώμα της γης;

Ας μιλήσουμε για την αραχίδα που μας δίνει το γνωστό “αράπικο φιστίκι” ή φουστουκούδι όπως ονομάζεται στην Κύπρο, τους υπέροχους ξηρούς καρπούς που λατρεύουμε να τρώμε ψημένους με αλάτι ή χωρίς.

Η αραχίδα είναι ετήσιο φυτό χαμηλής ανάπτυξης με καταγωγή από τη νότια Αμερική. Διαθέτει βλαστούς χαμηλής ανάπτυξης με έρποντες ή πιο όρθιους βλαστούς και σχηματίζει χαρακτηριστικά άνθη σε κιτρινοκόκκινες αποχρώσεις.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην καλλιέργεια της αραχίδας, είναι ότι τα φιστίκια που παράγει βρίσκονται σε λοβούς που αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του χώματος, ανάμεσα από τις ρίζες του φυτού. Η αραχίδα ανήκει στην ίδια οικογένεια των ψυχανθών που ανήκει η και η .

To αράπικο φιστίκι έχει υψηλή διατροφική αξία και αρκετές θερμίδες, καθώς είναι πλούσιο σε έλαια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Εκτός από τους σπόρους που τρώγονται αποξηραμένοι, μεγάλη αξία έχει και το λάδι των σπόρων που ονομάζεται αραχιδέλαιο ή φιστικέλαιο καθώς και το βούτυτο φιστικιού, το γνωστό φιστικοβούτυρο.

Ένα ακόμα φυτό που μας δίνει φιστίκια είναι το δέντρο της φιστικιάς που παράγει το κελυφωτό φιστίκι, γνωστό και ως , το οποίο είναι διαφορετικό φυτό από την αραχίδα.

Ας δούμε αναλυτικά πώς φυτεύουμε το αράπικο φιστίκι, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργειας της αραχίδας ώστε να απολαμβάνουμε τους πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς από τον κήπο μας.

Το αράπικο φιστίκι (Arachis hypaogaea) διαθέτει αρκετές ποικιλίες για να καλλιεργήσουμε, ανάλογα αν πρόκειται για την παραγωγή ξηρών καρπών ή για την παραγωγή φιστικοβούτυρου και φιστικέλαιου. Ποικιλίες αραχίδας με μεγάλους σπόρους συνήθως διατίθενται στην αγορά ξηρών καρπών.

Παρακάτω περιγράφουμε τις σημαντικότερες ποικιλίες αραχίδας και τα βασικά χαρακτηριστικά τους:

Η καλλιέργεια της αραχίδας θέλει αφράτα ελαφριά αμμώδη εδάφη για να μπορούν να σχηματίζονται και να αναπτύσσονται καλύτερα οι λοβοί του φιστικιού, καθώς επίσης για να γίνεται πιο εύκολα η συγκομιδή και η εξαγωγή τους από το έδαφος χωρίς να παρατηρούνται απώλειες παραγωγής.

Αποφεύγουμε βαριά αργιλώδη εδάφη για την καλλιέργεια του φιστικιού τα οποία δεν έχουν καλές συνθήκες αποστράγγισης, δηλαδή δεν απομακρύνεται γρήγορα το νερό από το χώμα μετά το πότισμα ή μετά από βροχόπτωση.

Σχετικά με τις κλιματικές συνθήκες, η καλλιέργεια φιστικιού θέλει ζεστό ήπιο κλίμα χωρίς παγετούς ενώ το πιο κατάλληλο εύρος θερμοκρασιών για την ανάπτυξη των φυτών και την καλή παραγωγή καρπών είναι 22-30°C.

Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση του αράπικου φιστικιού στον ελληνικό χώρο είναι μέσα στον Μάιο, αφού περάσουν οι τελευταίοι ανοιξιάτικοι παγετοί και η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τους 20°C.

Φυτεύουμε τους σπόρους του αράπικου φιστικιού σε βάθος περίπου 5 εκατοστών μέσα στο χώμα, σε 10 εκατοστών μεταξύ των φυτών και μισό μέτρο μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Η καλλιέργεια φιστικιού έχει μικρές ανάγκες σε πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία προκαλεί ανάπτυξη ασθενειών και σαπίσματα στους λοβούς με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής.

Μεγαλύτερες ανάγκες σε πότισμα έχει το αράπικο φιστίκι κατά την περίοδο της ανάπτυξης του φυλλώματος μέχρι να δημιουργηθεί ο βολβός.

Για να εξασφαλίσουμε μία καλή παραγωγή αράπικου φιστικιού, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό που περιέχει , και μία φορά το μήνα.

Συμπληρωματικά, είναι καλό να προσθέτουμε και οργανικό και .

Αν και η αραχίδα είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό, προσβάλλεται από τον , από μυκητολογικές ασθένειες όπως η σκληρωτίνια, η κερκόσπορα, η ριζοκτόνια καθώς και από έντομα εδάφους.

Για την προληπτική προστασία των φυτών της αραχίδας, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο και τα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Η συγκομιδή του αράπικου φιστικιού γίνεται περίπου 4 μήνες μετά τη φύτευση, ανάλογα βέβαια και την κάθε ποικιλία.

Μετά την εξαγωγή των φιστικιών από το χώμα, τα αφήνουμε ξεραθούν για λίγες μέρες στον ήλιο για να μειωθεί το μεγάλο ποσοστό υγρασίας των καρπών που φτάνει μέχρι και 50% του βάρους τους.

Ο κύριος και πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της αραχίδας είναι με την , τους οποίους φυτεύουμε στα τέλη της άνοιξης.

Ένας ακόμα τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αράπικου φιστικιού είναι ο . Κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών και τα φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου, τα οποία στη συνέχεια που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον. Μετά από διάστημα 5-6 εβδομάδων, τα νέα φυτά αραχίδας έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα φυτέψουμε στον κήπο μας.

Η απόδοση καλλιέργειας του αράπικου φιστικιού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος της ποικιλίας, τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Μία ενδεικτική μέση συγκομιδή για τον παραγωγό είναι 500 κιλά ανά στρέμμα.

About admin

Check Also

Σπονδή-στα-κόκκινα!

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με …

Κάθε-ένας-από-εμάς-μπορεί-να-θεωρεί-τον-εαυτό-του-ευχαριστημένο,-όταν-αυτό-που-είναι-η-τροφή-του-είναι-επίσης-και-το-φάρμακό-του.

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.