Τρίτη , 3 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Πώς προστατεύουμε τις βερικοκιές με οικολογικό τρόπο για να απολαμβάνουμε βερίκοκα χωρίς σκουλήκια;

Κάθε χρόνο λαχταράμε να γευτούμε τους νόστιμους καρπούς της βερικοκιάς και πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να φάμε ούτε ένα βερίκοκο. Αυτό συμβαίνει, γιατί εμφανίζονται κάποια σκουλήκια στα βερίκοκα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα οποία καταστρέφουν τους καρπούς.

Το “σκουλήκιασμα” των βερίκοκων, προκαλείται κυρίως από το έντομο της ανάρσια, ένα μικρό σκούρο-γκρι πεταλουδάκι που προσβάλλει το φύλλωμα και τους καρπούς.

Η ανάρσια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην τόσο για τους επαγγελματίες καλλιεργητές, όσο και για τους ερασιτέχνες που έχουν μία βερικοκιά στο σπίτι τους.

Εκτός από την καλλιέργεια της βερικοκιάς προσβάλλει επίσης την , την και, δευτερευόντως, άλλα , όπως την , την , την και την .

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στο έντομο της ανάρσια, τι ζημιές προκαλεί στα βερίκοκα και με ποιους τρόπους γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση ώστε να απολαμβάνουμε υπέροχα βερίκοκα από τον κήπο μας χωρίς σκουλήκια.

Η ανάρσια εμφανίζεται κάθε χρόνο στην καλλιέργεια της βερικοκιάς. Η κάμπια, δηλαδή σκουλήκι του εντόμου της ανάρσια, έχει σοκολατένιο ή καστανέρυθρο χρώματος με ευδιάκριτους δακτύλιους.

Αρχικά, την περίοδο της άνοιξης, η ανάρσια προσβάλλει τους τρυφερούς νεαρούς βλαστούς της βερικοκιάς, δημιουργώντας στοές κατά μήκος των βλαστών, με αποτέλεσμα το κορυφαίο τμήμα των βλαστών να μαραίνεται και να πέφτει.

Στα τέλη της άνοιξης, η κάμπια του εντόμου προσβάλλει και τους πράσινους ανώριμους καρπούς κάνοντας ζημιά στο εξωτερικό του καρπού, κυρίως κοντά στον ποδίσκο του καρπού.

Η προσβολή της ανάρσια συνεχίζεται την περίοδο του καλοκαιριού εντός των προσβεβλημένων βλαστών, αλλά και στο εσωτερικό των ώριμων καρπών. Σε αυτό το στάδιο, γίνεται έντονα αντιληπτή κατατρώγοντας τη σάρκα των βερίκοκων, γεγονός που καθιστά ακατάλληλα τα βερίκοκα για φάγωμα, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο τα σκουλήκια της ανάρσια που εμφανίζονται στα βερίκοκα, θα χρειαστεί να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψεκασμών, σε τρεις φάσεις, αρχικά την περίοδο του χειμώνα, στη συνέχεια την περίοδο της άνοιξης και σε τρίτη φάση την περίοδο του καλοκαιριού.

Οι χειμερινοί ψεκασμοί αποσκοπούν στον περιορισμό των πληθυσμών του εντόμου της ανάρσια που παραμένουν την περίοδο του χειμώνα πάνω στο δέντρο της βερικοκιάς.

Για την αντιμετώπιση της ανάρσια σε προληπτικό επίπεδο, ψεκάζουμε τις βερικοκιές με οικολογικά σκευάσματα όπως το θειασβέστίο και ο , προκειμένου να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολών από την ανάρσια την περίοδο της άνοιξης.

Την περίοδο της άνοιξης, πραγματοποιούμε ψεκασμούς στις βερικοκιές, ανά τακτά διαστήματα, με όπως ο και η που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Η εφαρμογή των ψεκασμών καλό είναι να γίνεται κάθε 2 εβδομάδες όταν παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου που προσβάλλουν την κορυφαία βλάστηση της βερικοκιάς.

Την περίοδο του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να γίνονται 1-2 τελευταίοι ψεκασμοί των δέντρων της βερικοκιάς με ή με , κατά τη διάρκεια του ευαίσθητου σταδίου που ωριμάζουν οι καρποί, ανάλογα την ποικιλία βερικοκιάς που καλλιεργούμε.

Με αυτούς τους τελευταίους ψεκασμούς, προστατεύουμε τα βερίκοκα από την είσοδο της κάμπιας στο εσωτερικό των καρπών για να μπορέσουμε να τα καταναλώσουμε.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι σκουλήκια στους καρπούς της βερικοκιάς μπορεί να προκληθεί και από το έντομο της που προσβάλλει δευτερευόντως τις βερικοκιές και δημιουργεί αντίστοιχα προβλήματα. Η οικολογική αντιμετώπιση που προτείνουμε για την ανάρσια καλύπτει και την αντιμετώπιση της καρπόκαψας.

About admin

Check Also

Καολίνης, πώς χρησιμοποιείται στα φυτά και τις καλλιέργειες

Ο καολίνης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα οικολογικά υλικά που χρησιμοποιείται στη συμβατική και …

Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.