Πέμπτη , 5 Δεκεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Είναι φυσιολογικό ο καρπός των ελαιόδεντρων να έχει μπλε χρώμα;Κάθε χρόνο, παρατηρούμε στην , ο καρπός σταδιακά να αλλάζει χρώμα...
Περισσότερα
Γιατί οι ελιές παίρνουν μπλε χρώμα;

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Αρματωσιές: Για Μουρμούρες στα Ρηχά – Τα πάντα για το ψάρεμα

Cover

Casting

Ένα από τα ψάρια που αναζητούμε στις παραλίες με αμμούδες είναι σίγουρα η μουρμούρα. Τη συναντάμε σχεδόν σε όλες τις παραλίες και αποτελεί τις περισσότερες φορές το βασικό μας στόχο. Εδώ θα δούμε κάποιες αρματωσιές και τις λεπτομέρειες εκείνες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στις εξορμήσεις μας για μουρμούρες στα ρηχά.

Αρματωσιά Διπλαράκι

Αρματωσιές με Συρόμενο Βαρίδι

Τα λεπτά εργαλεία είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πετονιές με διάμετρο μέχρι 0,20 χιλιοστά, παράμαλλα αόρατα (fluorocarbon), αγκίστρια κοφτερά με λεπτό στέλεχος σε μικρά νούμερα (6-8), συμπληρώνουν τα συστατικά της επιτυχίας. Τα δολώματά μας φροντίζουμε να είναι αρκετά χαμηλά στο βυθό και πολλές φορές, αντί για απλό βαρίδι χρησιμοποιούμε βαρίδι με δόντια, ειδικό να προσελκύει τις μεγάλες μουρμούρες όταν συρθεί στο βυθό και σηκώσει θολουρίτσα.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

  • Τα ψάρια πολλές φορές και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας βρίσκονται έξω-έξω, εκεί που σκάει το κύμα. Βολές στα 10, ή και λιγότερα μέτρα, μπορεί να μας δώσουν μεγάλες μουρμούρες.
  • Τα μεγάλα μολύβια δεν είναι απαραίτητα. Βάρη 30-50 γραμμαρίων είναι τα πιο συνηθισμένα και μπορούν να πεταχτούν αρκετά μακριά με ένα καλάμι μικρού σχετικά casting weight (πχ. 20-60), αφού οι λεπτές μάνες βοηθούν στις μακρινές ρίψεις, ακόμα και με μικρά βαρίδια.
  • Τα μεγαλύτερα μολύβια και τα σκληρότερα καλάμια θα τα χρειαστούμε μόνο αν τα ψάρια φοβηθούν από τις βολές μας και απομακρυνθούν, ή όταν για κάποιο άλλο λόγο βρίσκονται αρκετά μακριά (τους χειμερινούς μήνες λόγου χάρη).
  • Αν χρησιμοποιούμε περισσότερα από ένα καλάμια, φροντίζουμε οι βολές μας να είναι σε διαφορετικές αποστάσεις, ώστε να εντοπίσουμε γρηγορότερα τη ζώνη όπου τρέφονται τα ψάρια.
  • Στις μεγάλες παραλίες, οι μουρμούρες κινούνται κοπαδιαστά και πολλές φορές μετακινούνται από τη μια άκρη στην άλλη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός κάποια στιγμή να τσιμπούν μόνο στις αρματωσιές του ενός ψαρά, που βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο, και αργότερα μόνο στις αρματωσιές κάποιου άλλου.
  • Το κόκκινο σκουλήκι της άμμου και η τριχιά αποτελούν δυνατό όπλο στα χέρια του ψαρά. Φθάνει τα αγκίστρια του να είναι λεπτά και να ξέρει να τα δολώνει, για να μη χυθούν τα πολύτιμα υγρά τους. Ειδικά για την τριχιά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αν γεμίσουμε τη χούφτα μας με άμμο και «παραγουλιάσουμε» λίγο το σκουλήκι σε αυτήν, χοντραίνει αισθητά διευκολύνοντας τη δόλωση.
  • Η βελόνα δόλωσης βοηθά πολλές φορές στην καλή τελική εικόνα (πιο φυσική παρουσίαση) του δολώματος πάνω στο αγκίστρι.
  • Μικρά ανυψωτικά μπορεί να δώσουν λύση όταν ο βυθός έχει «βρώμα» (νεκρά φύκια, φερτά από τον καιρό υλικά) και τα δολώματα εξαφανίζονται μέσα της.
  • Αμμουδιές που συνορεύουν με λιμάνια, κρατούν πάντα μεγάλες μουρμούρες. Μην ξεχνάτε να δοκιμάζετε κι εκεί.
  • Ο ακροβάτης είναι ένα δόλωμα μπαλαντέρ και καλό είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σας, γιατί πάρα πολλές φορές μας έχει λύσει τα χέρια.
  • Όταν στην περιοχή σας επικρατεί αέρας, διαλέχτε ένα μικρό κολπάκι με αμμούδα με τον καιρό πίσω σας και επιχειρείστε να ψαρέψετε. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετές.
  • Ρηχοπατιές με βάθη ακόμη και μισό μέτρο, μπορούν κατά τη διάρκεια της νύχτας να σας δώσουν μεγάλα ψάρια, γι’ αυτό μην τις αποκλείετε.
  • Τα στριμμένα παράμαλλα πρέπει να αντικαθίστανται, γιατί παραξενεύουν και τελικά διώχνουν τα αξιόλογα ψάρια.
  • Αν βρεθείτε σε αμμούδα και δεν έχετε μαζί σας εξοπλισμό, τότε ένα απλό πεταχταράκι με μονάγκιστρο και συρόμενο μολύβι θα σας δώσει μια ικανοποιητική λύση για ψάρεμα μουρμούρας.
  • Προτιμήστε τα δολώματα της περιοχής που ψαρεύετε, γιατί τα ψάρια τα έχουν συνηθίσει και δεν τα κάνουν καχύποπτα όταν τα δουν περασμένα στα αγκίστρια σας.
  • Για να προσελκύσετε τις μεγάλες μουρμούρες όταν διαπιστώσετε ότι εκεί που ψαρεύετε τσιμπούν μικρές, περάστε στο αγκίστρι σας δύο ή και τρεις μαζί δολωσιές, ώστε να δημιουργηθεί μια υπερβολικά μεγάλη μπουκιά. Μη σας απασχολεί ότι το αγκίστρι είναι μικρό. Τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν.

Η τεχνική της «θολουρίτσας»

Έχει παρατηρηθεί ότι οι μουρμούρες προσελκύονται από τη μικροθολουρίτσα που θα δουν στο βυθό, ίσως επειδή την έχουν συνδυάσει με την εύρεση τροφής. Αυτό προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί ο ψαράς, χρησιμοποιώντας στην αρματωσιά του αντί για απλό μολύβι, ένα μολύβι με δόντια, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί το αγκίστρι με το δόλωμα.

Ρίχνει την αρματωσιά του δολωμένη στο νερό, και αφού δει ότι δεν τσίμπησε κάτι αξιόλογο, αρχίζει να τυλίγει αργά ανά διαστήματα. Με το τύλιγμα αυτό, το μολύβι το οποίο «κάθεται» στην αμμούδα με τα δόντια στο κάτω μέρος, σηκώνει μια μικρή θολουρίτσα ικανή να προσελκύσει τα ψάρια από αρκετά μακριά. Τα ψάρια ζυγώνουν από περιέργεια για να δουν τι δημιούργησε τη θολούρα, και συναντούν μέσα στο μικρό αυτό συννεφάκι το δολωμένο σκουλήκι μας. Καθώς πιστεύουν ότι το σκουλήκι δημιούργησε το νέφος άμμου, δεν τους κινεί υποψίες και σπεύδουν να το αρπάξουν άμεσα, με αποτέλεσμα να αγκιστρωθούν.

πηγη

About admin

Check Also

Ψάρεμα Απαγορευμένες Μέθοδοι και Εργαλεία

1. Καταδυτικές συσκευές:Δεν επιτρέπονται οι καταδυτικές συσκευές παροχής αέρα για οποιαδήποτε μορφή αλιείας (πλην σπόγγων …

Ψάρεμα λυθρίνι: Θέλει τεχνική… και δόλωμα

Τα λυθρίνια – Ψάρεμα

Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων (sparidae) και στο λεπτό και επίμηκες σώμα του συναντώνται όλες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.