Σάββατο , 3 Μαΐου 2025
Breaking News

Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Εξαιρετικά ανθεκτικό, αποτελεί το ιδανικό φυτό για δημιουργία πυκνού φράχτη στον κήπο μας. Και το όνομα του; Ράμνος!Γνωστός και ως...
Περισσότερα
Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

Η ψευδοπιπεριά είναι ένα ψηλό καλλωπιστικό στον κήπο μας.Γνωστή και ως πιπερόδεντρο ή βραζιλιάνικο πιπέρι, η ψευδοπιπεριά (Schinus molle) κατάγεται...
Περισσότερα
Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Τα πορτοκάλια, λεμόνια, νεράντζια ως τροφή και ως φάρμακο

ΠορτοκάλιαΤα πορτοκάλια θεωρούνται ως άριστα καλλυντικά ονομαζόμενα και Τροφή του δέρματος. Συνιστάται κυρίως η κατανάλωση αυτών για την διατήρηση της δροσερότητας και της ευχρωμίας του προσώπου. Αναφέρουμε τη παραδειγματική περίπτωση της μαρκησίας de Crequi, η οποία τρώγοντας 35 περίπου πορτοκάλια κάθε ημέρα, διατήρησε τη θαλερότητα του προσώπου της μέχρι της …

Read More »

Πρόγραμμα καταπολέμησης εντόμων – ασθενειών σε δενδρώδεις καλλιέργειες

ΑΜΠΕΛΙ Εποχή επεμβάσεως Κυριότερες ασθένειες και εχθροί 1. Περίοδος χειμέριας νάρκης (προ της ενάρξεως διογκώσεως των οφθαλμών Ψευδόκοκκος, ακάρεα 2. Όταν διογκωθούν οι οφθαλμοί Ψευδόκοκκος 3. Όταν οι βλαστοί έχουν μήκος 8 – 10 εκ. Ωίδιο, Περονόσπορος 4. Μετά 10 ημέρας από της προηγούμενης επεμβάσεως Περονόσπορος 5. Λίγο προ της …

Read More »

Αμυγδαλές: η αλήθεια

Γυρίζω πίσω το χρόνο… και προσπαθώ να θυμηθώ. Είμαι μικρούλης. Τεσσάρων μόλις χρονών. Και είμαι και πάλι άρρωστος. Για μια ακόμη φορά υποφέρω από πυώδη αμυγδαλίτιδα. Θυμάμαι και πάλι να κλαίω. Όχι γιατί πονάω και έχω πυρετό. Αλλά γιατί η μητέρα μου είναι θυμωμένη. Είναι μόλις 24 χρονών και φοιτήτρια …

Read More »

Σπόροι μουστάρδας και υγεία

Οι περισσότεροι από εμάς τη γνωρίζουμε ως ένα συνοδευτικό σε μορφή “σάλτσας” στο πιάτο μας ή ως ένα ακόμα υλικό στο μαγείρεμα ενός φαγητού. Επίσης, πολλοί αγνοούν ότι πρόκειται για ένα υλικό που προέρχεται από τους σπόρους φυτού και όχι από απλές προσμίξεις άλλων υλικών. Ακόμα περισσότερο, αγνοούν ότι αυτοί …

Read More »

Φτιάχνω μερέντα

Υλικά για σπιτική μερέντα 2 μέρη ταχίνι μαύρο 1 μέρος μέλι Χαρουπάλευρο (όσο πάρει) Λίγα αλεσμένα φουντούκια Λίγο νερό για το ανακάτεμα Παρασκευή μερένταςΡίχνουμε σε ένα σκεύος το ταχίνι και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν είναι σκληρό προσθέτουμε λίγο νεράκι. Ρίχνουμε μία …

Read More »

Ψευτοκολοκάσι – Αγκινάρα της Ιερουσαλήμ: Φύτεμα – καλλιέργεια

Το ψευτοκολοκάσι επιτυγχάνει σχεδόν σε όλα τα χώματα, έκτος από τα πολύ βαριά και σφικτά, επειδή φοβάται πολύ την υγρασία. Αντιθέτως, δίδει πολύ καλά αποτελέσματα στα ξηρά και στραγγερά εδάφη, αρκεί να είναι κοπρισμένα και καλοδουλευμένα. Επίσης στο κρύο αντέχει εξαιρετικά.O τρόπος της καλλιέργειας του είναι ανάλογος προς εκείνην των …

Read More »

Χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ

Χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ με ρόδι από τον Jamie OliverΤα λευκά ξηρά κρασιά χρησιμοποιούνται ευρέως στο μαγείρεμα, όταν δε θέλεις να προσθέσεις γλυκιά γεύση στο φαγητό. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος το αλκοόλ εξατμίζεται αφήνοντας στο φαγητό την ιδιαίτερη γέυση του κρασιού. Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην αφήσεις το κρασί να παραβράσει …

Read More »

Το πουρνάρι στην λαϊκή ιατρική

Για αμοιβάδες, σάκχαρο, πίεση — υπόταση, ορεκτικό, δυναμωτικό, προφυματίωση (μόνον μέχρι σκιές στους πνεύμονας) είναι το πουρνάρι “πρίνος-κοκκινοπούρναρο” κατά προτίμηση το φυόμενο άνωθεν της θαλάσσης 700 μέτρα, η ρίζα του.Τρόπος παρασκευής της ρίζας του πουρναριούΤην ρίζα την τεμαχίζουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. 660 γραμμάρια εξ αυτών, θα τεθούν σε πήλινο …

Read More »

Αστρονομία και λαϊκή μετεωρολογία

Προγνωστικά καλού καιρού. – Του Αράτου. Όταν είναι τριών ή τεσσάρων ήμερων το φεγγάρι και φαίνεται λεπτό και καθαρό σημαίνει καλοκαιριά. Επίσης και η πανσέληνος, όταν φαίνεται καθαρή, καλοκαίρια σημαίνει. και στα μέσα του σεληνιακού μηνός, εάν φαίνεται καθαρό το φεγγάρι, πάλι καλοκαιριάς είναι προμήνυμα. Αν το φεγγάρι φανεί ποιό …

Read More »

Από το χωράφι στο εστιατόριο

Φυσική κουζίνα: από το χωράφι στο εστιατόριοΜία από τις μεγαλύτερες πολυτέλειες που μπορεί να απολαύσει ο δυτικός άνθρωπος στον 21ο αιώνα είναι να φάει σε εστιατόριο φασολάκια που έχουν κοπεί­ λίγο νωρίτερα από τον μπαχ­τσέ! Η αποξένωσή μας από την άμεση επαφή με την παραγωγή των τροφίμων έχει οδηγήσει σε …

Read More »