Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Πλουμπάγκο, συμβουλές φροντίδας για το μπλε γιασεμί

Πλουμπάγκο, ένα εντυπωσιακό με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και πανέμορφα γαλάζια λουλούδια.

Γνωστό και ως μπλε ή κινέζικο γιασεμί, το πλουμπάγκο είναι ένα πολυετές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος δύο μέτρων και αντίστοιχο πλάτος.

Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, το πλουμπάγκο είναι ένα ανθεκτικό .

Επιπλέον, το πλουμπάγκο ανήκει στα και μας δίνει πλούσια ανθοφορία σε απαλό μπλε χρώμα μέχρι τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για ένα ημιαειθαλές φυτό που σημαίνει ότι σε πιο θερμές περιοχές διατηρεί τα φύλλα του και τον χειμώνα, ενώ σε πιο ψυχρό κλίμα τα φύλλα του πέφτουν.

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε νέες ποικιλίες πλουμπάγκο με λουλούδια στα χρώματα του ροζ, του κόκκινου, του έντονου μπλε, καθώς και του λευκού.

Ιδανικό φυτό για φύτευση σε παρτέρια, σε χαμηλό φράχτη, σε πέργκολα, και σε γωνιακές θέσεις στον κήπο, το πλουμπάγκο έχει την ικανότητα να αναρριχάται με μακριά κλαδιά τα οποία δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα όταν βρίσκουν την κατάλληλη στήριξη.

Εκτός λοιπόν από το κλασικό ντόπιο γιασεμί με τα λευκά αρωματικά λουλούδια, το που ανθίζει μέσα στο χειμώνα, το που είναι γνωστό ως αράβικο γιασεμί, τη που ονομάζεται και βραζιλιάνικο γιασεμί, το μπλε γιασεμί αποτελεί μία ακόμα ελκυστική επιλογή για τον κήπο και την αυλή μας.

Ας δούμε αναλυτικά τις πιο χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για τη φροντίδα του πλουμπάγκο, ώστε να απολαμβάνουμε την πλούσια ανθοφορία του στον κήπο, την αυλή, το μπαλκόνι και τη βεράντα μας.

Το πλουμπάγκο ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς θέσεις και όσο περισσότερο ήλιο δέχεται καθημερινά, τόσο περισσότερο ανθοφορεί.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πλουμπάγκο είναι ευαίσθητο στους δυνατούς ανέμους και στην παγωνιά, γι’ αυτό καλό είναι να του εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

Αν και το πλουμπάγκο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα του εδάφους, θα πρέπει να υπάρχει καλή αποστράγγιση για να μην αναπτύσσεται υπερβολική υγρασία στο χώμα.

Όταν φυτεύουμε πλουμπάγκο στο έδαφος, η προσθήκη στον λάκκο φύτευσης βοηθάει πολύ την ανάπτυξη του.

Μπορούμε να φυτέψουμε το πλουμπάγκο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να αναπτυχθεί πάνω στα κάγκελα, σε πέργκολα, ή σε ξύλινο πλαίσιο πάνω στον τοίχο μας.

Φυτεύουμε το πλουμπάγκο σε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση, προφυλαγμένα από δυνατούς ανέμους.

Για τη φύτευση του πλουμπάγκο, διαμέτρου και ύψους 30 εκατοστών για να μεγαλώσει γρήγορα και να κάνει πολλά λουλούδια.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο που περιέχει και για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

Το πλουμπάγκο θέλει συχνό πότισμα και άφθονο νερό για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα. ενώ τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, το πλουμπάγκο αν δεν ποτίζεται καθημερινά, θα παρατηρήσουμε το φύλλα του να ταλαιπωρούνται και να μαραίνονται.

Μέσα στον χειμώνα, μειώνονται οι απαιτήσεις του σε πότισμα και αρκεί να το ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα.

Το πλουμπάγκο έχει μέτριες ανάγκες σε για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Για φυτά πλουμπάγκο που έχουμε στον κήπο μας, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα, μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

Για φυτά πλουμπάγκο που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2-3 εβδομάδες. Επιπλέον, η προσθήκη μια φορά το μήνα θα βοηθήσει για να αποφύγουμε το του.

Αν και το πλουμπάγκο είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό μπορεί να εμφανίσει προσβολές από διάφορα έντομα όπως η , ο , η , καθώς και από τον τετράνυχο.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων στο μπλε γιασεμί, χρησιμοποιούμε όπως ο , τα και η που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Eναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε ένα λίτρο νερό.

Κλαδεύουμε το πλουμπάγκο στα τέλη του χειμώνα, εφαρμόζοντας ελαφρύτερο ή αυστηρότερο κλάδεμα ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να διαμορφώσουμε.

Το μπλε γιασεμί χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να έχει ζωηρή βλάστηση και πολλά λουλούδια.

Συμπληρωματικά, στα τέλη του καλοκαιριού μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ αραίωμα στο μπλε γιασεμί, αφαιρώντας ξεραμένα φύλλα και άνθη, καθώς και να κόψουμε την άκρη ζωηρών βλαστών ώστε να διατηρήσουμε πιο συμπαγές το σχήμα του.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά πλουμπάγκο από σπόρο, ωστόσο καθυστερούν να αναπτυχθούν και να δώσουν ανθοφορία.

Ο πολλαπλασιασμός του μπλε γιασεμιού γίνεται στις αρχές της άνοιξης και οι δύο πιο εύκολοι τρόποι για τον πολλαπλασιασμό του είναι α) με και β) με .

α) Πολλαπλασιασμός πλουμπάγκο με μοσχεύματα: Επιλέγουμε υγιείς βλαστούς χωρίς λουλούδια μέσα στην άνοιξη, κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους. Αφού βάλουμε στην βάση του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου και τα διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν. Μετά από 6-8 εβδομάδες, τα καινούρια μας φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

β) Πολλαπλασιασμός πλουμπάγκο με διαίρεση ριζωμάτων: Σε φυτά μπλε γιασεμιού που είναι φυτεμένα σε γλάστρες που έχουν γεμίσει με ρίζες, μπορούμε να χωρίσουμε τη μπάλα χώματος με τις ρίζες στα δύο και να τα φυτέψουμε σε καινούριες γλάστρες πολλαπλασιάζοντας έτσι το φυτό μας. Ο διαχωρισμός των φυτών πλουμπάγκο γίνεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης αφού πρώτα έχουμε κλαδέψει αρκετά το αρχικό μας φυτό.

Αν και ονομάζεται μπλε γιασεμί, το πλουμπάγκο δεν έχει αρωματικά λουλούδια όπως το κοινό γιασεμί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν παρά τις ομοιότητες, το φυτό του πλουμπάγκο δεν είναι πραγματικό γιασεμί, καθώς ανήκει σε διαφορετική οικογένεια φυτών.

About admin

Check Also

Πως-να-κρατήσουμε-“χαρούμενο”-το-έντερό-μας!

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας …

Ποια-είναι-η-καλύτερη-βιταμίνη-για-την-προστασία-του-γηράσκοντος-εγκεφάλου-μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.