12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
, ένα από τα πιο διαδεδομένα και αναγνωρίσιμα με φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Αρκετοί, θυμόμαστε την εκατοντάφυλλη τριανταφυλλιά από τις αυλές των γιαγιάδων μας που μοσχοβολούσε το υπέροχο άρωμα της και την έχουμε συνδέσει με όμορφες οικογενειακές στιγμές.
Οι τριανταφυλλιές ζουν πολλά χρόνια και ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο με εντυπωσιακά λουλούδια, γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα και αιχμηρά αγκάθια πάνω στους βλαστούς.
Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη τριανταφυλλιάς με λουλούδια σε υπέροχα χρώματα, εντυπωσιακά σχήματα και πολλά μεγέθη για να επιλέξουμε. Τα τριαντάφυλλα αποτελούν εξαιρετική επιλογή φυτού με , καθώς και για να φτιάξουμε μοναδικές ανθοδέσμες.
Η τριανταφυλλιά έχει τη φήμη του φυτού που χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Ωστόσο, ακολουθώντας μερικές βασικές οδηγίες για τη σωστή φύτευση και τη φροντίδα της το αποτέλεσμα θα μας εντυπωσιάσει. Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε αναλυτικά σε όσα πρέπει να γνωρίζουμε τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς, ώστε να απολαμβάνουμε υγιείς τριανταφυλλιές με υπέροχα αρωματικά τριαντάφυλλα για πολλά χρόνια.
Οι τριανταφυλλιές, ανάλογα με την ανάπτυξη που παρουσιάζουν, διακρίνονται σε: νάνες ποικιλίες με χαμηλό ύψος, ποικιλίες εδαφοκάλυψης που απλώνουν στο έδαφος, ποικιλίες θαμνώδεις, ποικιλίες αναρριχώμενες που αναπτύσσονται κατακόρυφα και τριανταφυλλιές δενδρώδεις που διαμορφώνονται σε σχήμα δέντρου.
Από κει και πέρα, είναι θέμα προτιμήσεων. Επιλέξουμε ποικιλίες και είδη τριανταφυλλιάς ανάλογα με τα χρώματα που μας αρέσουν και την ένταση του αρώματος των λουλουδιών.
Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι να επιλέξουμε τα κατάλληλα είδη τρινταφυλλιάς, ανάλογα τη διαμόρφωση του κήπου και του μπαλκονιού μας, καθώς και τον διαθέσιμο χώρο που έχουμε.
Για παράδειγμα, αν θέλουμε τριανταφυλλιές για να κόβουμε λουλούδια για το βάζο, επιλέγουμε ειδικές θαμνώδεις ποικιλίες, με μεγάλο βλαστό λουλουδιού που είναι ιδανικές για κομμένα άνθη.
Αν φυτεύουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμάμε τριανταφυλλιές νάνες ή τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης που έχουν πιο χαμηλή και πλευρική ανάπτυξη. Κι αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι, επιλέγουμε ποικιλίες τριανταφυλλιάς με λιγότερα και μικρότερα αγκάθια.
Για να δημιουργήσουμε ένα ψηλό φράχτη γύρω από τον κήπο μας και την αυλή μας ή μια εντυπωσιακή είσοδο μπροστά από το σπίτι μας, προτιμάμε να φυτεύουμε αναρριχώμενες ή δενδρώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς που έχουν μεγαλύτερο ύψος και πιο επιβλητική όψη.
Μπορούμε να φυτέψουμε τριανταφυλλιές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για φυτά που προμηθευόμαστε σε γλάστρα, τα οποία διαθέτουν μπάλα χώματος που συγκρατεί τις ρίζες, φυτεύουμε την εποχή της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Τα τριανταφυλλιάς φυτεύονται την περίοδο του χειμώνα για να ριζώσουν και να μας δώσουν φύλλα και ανθοφορία μέσα στην άνοιξη.
Είναι σημαντικό να γίνεται κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, καθώς με αυτόν τον τρόπο το φυτό έχει καλύτερη ανάπτυξη και μας δίνει πλουσιότερη ανθοφορία.
Πριν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, σκάβουμε καλά και ψιλοχωματίζουμε το έδαφος σε βάθος 30–40 εκατοστών και αφαιρούμε τυχόν μικρές πέτρες. Ανοίγουμε λάκκο φύτευσης διαμέτρου τουλάχιστον 20-30 εκατοστών, αρκετά μεγαλύτερο από τη μπάλα χώματος της γλάστρας του φυτού μας όταν το πήραμε από το φυτώριο.
Μέσα στον λάκκο φύτευσης, ενσωματώνουμε καλά χωνεμένη και για να εμπλουτίσουμε τη θέση φύτευσης της τριανταφυλλιάς με και θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, βελτιώνουμε το χώμα και το χώμα για να εξασφαλίσουμε για καλύτερη ριζοβολία και ανάπτυξη του φυτού.
Για να φυτέψουμε τις τριανταφυλλιές σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας , εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και . Παράλληλα, εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση στα φυτά της τριανταφυλλιάς τοποθετώντας μία λεπτή στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει.
Η τριανταφυλλιά αγαπάει τον ήλιο και αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις. Φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές σε σημεία που τις βλέπει ο ήλιος για να έχουν πλούσια ανάπτυξη και να μας δώσουν περισσότερα λουλούδια. Ακόμα και σε ημισκιερή θέση, η τριανταφυλλιά μπορεί να επιβιώσει χαριζοντάς μας αρκετά λουλούδια.
Μπορούμε να φυτέψουμε τριανταφυλλιές στο έδαφος και να φτιάξουμε ένα όμορφο ροδόκηπο, καθώς επίσης μπορούμε να τις διατηρήσουμε σε γλάστρες στην αυλή, στο μπαλκόνι και στη βεράντα μας.
Για να δημιουργήσουμε πυκνές συστάδες μέσα στον κήπο μας, φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές ανά 50 εκατοστά μεταξύ τους, και αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των συστάδων. Για να φτιάξουμε φράχτη με τριανταφυλλιές, οι αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου ανά ένα μέτρο. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές κοντά σε δέντρα ή άλλα ψηλά φυτά που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους.
Η τριανταφυλλιά ανηκεί στα . Ωστόσο, για φυτά τριανταφυλλιάς που διατηρούμε σε γλάστρα, φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε θέσεις προφυλαγμένες από τους έντονους βοριάδες και την παγωνιά. Προτιμάμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για να αναπτυχθούν καλύτερα τα φυτά μας.
που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα. Για νάνες ή θαμνώδεις ποικιλίες, χρησιμοποιούμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους περίπου 20-30 εκατοστών και μεγαλύτερες γλάστρες περίπου 30-40 εκατοστών για δενδρώδεις και αναρριχώμενες τριανταφυλλιές.
Η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να διατηρείται υγιής με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας νερού.
Ενδεικτικά, την περίοδο της άνοιξης και τη φθινοπώρου, ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα τις τριανταφυλλιές, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού 2 φορές την εβδομάδα. Αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ποτίζουμε πιο συχνά, καθώς το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα.
Αν ποτίζουμε τις τριανταφυλλιές με το λάστιχο, θέλει αρκετή προσοχή. Φροντίζουμε κατά το πότισμα να μην πετάγεται νερό στα φύλλα και να μην βρέχεται το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.
Η τριανταφυλλιά είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται να προσθέτουμε λίπασμα σε διάφορες εποχές του χρόνου για να απολαμβάνουμε πολλά τριαντάφυλλα με μεγάλη διάρκεια.
Η λίπανση της τριανταφυλλιάς ξεκινά στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, μετά το κλάδεμα. Χρησιμοποιούμε πλήρες κοκκώδες ή υδατοδιαλυτό πλούσιο σε , , , και .
Οι δενδρώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές χρειάζονται λίπανση δυο φορές το χρόνο, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές του καλοκαιριού. Οι νάνες και θαμνώδεις τριανταφυλλιές απαιτούν τακτική λίπανση κάθε μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.
Λόγω των τακτικών ποτισμάτων και των λιπάνσεων αναπτύσσονται πολλά ανεπιθύμητα χόρτα γύρω από τις ρίζες των τριανταφυλλιών, τα γνωστά , και πραγματοποιούμε τακτικά σκαλίσματα για να τα απομακρύνουμε γύρω από το φυτό. Κατά το σκάλισμα, μπορεί να γίνεται συνδυαστικά και ο εμπλουτισμός του χώματος με κομπόστ και λίπασμα.
Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική φροντίδα για την ανάπτυξη του φυλλώματος και την εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας. Αν δεν κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές μας, γεμίζουν με αδύναμους βλαστούς και μειώνεται ο αριθμός και το μέγεθος των λουλουδιών τους.
Κλαδεύουμε λοιπόν τις τριανταφυλλιές μας κάθε χρόνο, συνήθως από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η εποχή του κλαδέματος μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα την περιοχή, το υψόμετρο και την ποικιλία της τριανταφυλλιάς που έχουμε. Επιλέγουμε για το κλάδεμα μέρες ηλιόλουστες που δεν είναι βροχερές.
Με το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς αφαιρούμε ξεραμένα, άρρωστα και εξασθενημένα κλαδιά για να ενισχύσουμε την καινούρια βλάστηση και να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό. Επίσης, αφαιρούμε ξερά και υπερώριμα άνθη για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη νέας ανθοφορίας της τριανταφυλλιάς.
Ανάλογα την ποικιλία της τριανταφυλλιάς κλαδεύουμε τους υγιείς βλαστούς της με διαφορετικό τρόπο για να διατηρήσουμε το σχήμα του φυτού και να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία. Αναλυτικές συμβουλές και οδηγίες για το ιδιαίτερο κλάδεμα της κάθε ποικιλίας τριανταφυλλιάς, υπάρχουν στο σχετικό άρθρο και στο που έχουμε φτιάξει για το .
Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη της τριανταφυλλιάς, είναι η που δημιουργεί μελιτώματα, οι καθώς και διάφορές κάμπιες που δημιουργούν .
Επίσης, η τριανταφυλλιά μπορεί να προσβληθεί από τον , το μικροσκοπικό αραχνάκι που ευνοείται στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, και ξεραίνει τα φύλλα της τριανταφυλλιάς σαν να έχει περάσει φλόγιστρο.
Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα της τριανταφυλλιάς, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με όπως η φυσική πυρεθρίνη και ο θερινό πολτό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Παράλληλα η εφαρμογή με σκόνισμα ή ψεκασμό με λειτουργεί αποτελεσματικά για τις κάμπιες, ενώ η προσθήκη θειαφιού στο φύλλωμα βοηθά την καταπολέμηση του τετράνυχου.
Εναλλακτικά, για την προληπτική αντιμετώπιση των εντόμων, μπορούμε χρησιμοποιούμε διάφορα αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με και άλλα , όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο άρθρο με .
Η τριανταφυλλιά προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα και στα μπουμπούκια, τη που δημιουργεί κίτρινες και πορτοκαλί κηλίδες στα φύλλα, καθώς και τη που ευθύνεται για τη δημιουργία μαύρων κηλίδων στο φύλλωμα.
Η έντονη προσβολή από ασθένειες παρατηρείται όταν οι τριανταφυλλιές μας βρίσκονται πυκνοφυτεμένες σε φράχτη και έχουν κακό αερισμό. Επίσης, συναντάται πιο συχνά σε τριανταφυλλιές που φυτεύτηκαν σε σκιερές θέσεις ή μέσα σε και διαβρέχεται το φύλλωμα τους κατά το πότισμα.
Για να αντιμετωπίσουμε τις μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά με οικολογικό τρόπο, σκονίζουμε τα φυτά με και ή ψεκάζουμε με υδατοδιαλυτό σκεύασμα και θειαφιού.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε 2 λίτρα νερό.
Το κιτρίνισμα στα φύλλα της τριανταφυλλιάς μπορεί να συμβεί λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή αν την έχουμε αφήσει απότιστη για αρκετό καιρό.
Επιπλέον, τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μπορεί να κιτρινίσουν όταν υπάρχει έλλειψη από θρεπτικά στοιχεία όπως το άζωτο και ο σίδηρο, όταν το φυτό χρειάζεται λίπασμα.
Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μπορεί να εμφανίσουν κάποια κιτρινίσματα και να πέφτουν ή να ξεραίνονται όταν υπάρχει προσβολή από μυκητολογική ασθένεια. Επίσης, ξηράνσεις και καρουλιάσματα των φύλλων μπορούν να παρατηρηθούν την περίοδο του καλοκαιριού λόγω προσβολής από τετράνυχο.
Αρκετές φορές, έχουμε θαυμάσει μία ξεχωριστή ποικιλία τριανταφυλλιάς σε κάποιο φιλικό σπίτι και θέλουμε να έχουμε μία ολόιδια για να φυτέψουμε στον κήπο μας. Επειδή συχνά δεν είναι εύκολο να βρούμε ακριβώς την ίδια ποικιλία τριανταφυλλιάς, μία πρακτική λύση είναι να φτιάξουμε τα δικά μας φυτά ακολουθώντας οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό τους.
Μέσα στην άνοιξη, κόβουμε τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 20-25 εκατοστών από καλοσχηματισμένους βλαστούς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του μοσχεύματος και σκονίζουμε με ορμόνη ριζοβολίας στην τομή της βάσης, καθώς συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.
Στη συνέχεια, φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα φυτωρίου το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε βάθος 10-15 εκατοστών, ώστε το μισό τμήμα του βλαστού με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα. Τοποθετούμε το γλαστράκι με το μόσχευμα σε φωτεινό και δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει.
Μετά από 5-6 εβδομάδες το νέο φυτό τριανταφυλλιάς θα έχει ριζώσει και θα μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε στην οριστική θέση στον κήπο. Αναλυτικές οδηγίες για τον , υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Ίσως έχουμε ακούσει για τα μαύρα τριαντάφυλλα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ποικιλίες τριανταφυλλιάς με λουλούδια σε σκούρο κόκκινο ή καστανό χρώμα. Μπορούμε, ωστόσο, να κάνουμε πιο βαθύ σκούρο το χρώμα των τριαντάφυλλων στο βάζο μας, βάζοντας μέσα στο νερό λίγο μαύρο μελάνι.