Παρασκευή , 22 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

9 μυστικά για τη φροντίδα του σπαθίφυλλου

Το σπαθίφυλλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα . Το εντυπωσιακό άσπρο χρώμα του, δημιουργεί μία πολύ ελκυστική αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του που το κάνει να ξεχωρίζει.

Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική, το σπαθίφυλλο είναι γνωστό και ως “κρίνος της ειρήνης” (peace lily), καθώς θυμίζει τη λευκή σημαία που αποτελεί σύμβολο ανακωχής.

Το άσπρο “λουλούδι” του σπαθίφυλλου, στην πραγματικότητα είναι ένα τροποποιημένο φύλλο λευκού χρώματος που ονομάζεται σπάθη, η οποία αγκαλιάζει το κανονικό άνθος του σπαθίφυλλου. Κατά παρόμοιο τρόπο σχηματίζονται τα άνθη και στο , γι’ αυτό μπορεί να ακούσουμε ως “κόκκινο σπαθίφυλλο”. Πρόκειται, ωστόσο, για διαφορετικά φυτά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Το σπαθίφυλλο ανήκει στα  και μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε βάζο, χωρίς χώμα, για να διακοσμήσουμε το σαλόνι και το γραφείο μας.

Πρόκειται για ένα υπέροχο φυτό που εκτός από την εξωτική ομορφιά του, έχει την ιδιότητα καθαρίζει τον αέρα του δωματίου στο οποίο βρίσκεται.

Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται το ανθούριο για να το διατηρήσουμε γεμάτο ζωντάνια και να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία στο σπίτι και στο γραφείο μας.

Το σπαθίφυλλο μπορεί να επιβιώσει σε δωμάτιο με σχετικά χαμηλό φωτισμό, καθώς ανήκει στα , ωστόσο σε αυτές τις συνθήκες δεν εμφανίζει λουλούδια.

Αναπτύσσεται πολύ καλύτερα σε φωτεινούς χώρους, όπου υπάρχει επαρκής φωτισμός. Για να το διατηρήσουμε ζωηρό και με πλούσια ανθοφορία, τοποθετούμε, το σπαθίφυλλο σε φωτεινή θέση και σε σημείο που δεν έρχεται σε επαφή με τις απευθείας ακτίνες του ήλιου για να αποφύγουμε καψίματα στα φύλλα του.

Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει πράσινο φύλλωμα και ζωηρή βλάστηση. Είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και ειδικά σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος. Και φυσικά κρατάμε το σπαθίφυλλο μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι.

Το σπαθίφυλλο αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και δε χρειάζεται να το έχουμε σε μεγάλη γλάστρα. Επιλέγουμε  πλαστικές ή πήλινες, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 15 εκατοστών, συνήθως 1-2 νούμερα μεγαλύτερες από τη γλάστρα φυτωρίου που το αγοράσαμε.

Κατά τη , προσθέτουμε ελαφρύ  για φυτά εσωτερικού χώρου και βάζουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

Επειδή το σπαθίφυλλο πωλείται σε μικρά γλαστράκια, όπου συνήθως έχει αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα, κατά την μεταφύτευση, σπάμε ελαφρά τις ρίζες του περιφερειακά για να μπορεί να απορροφήσει άμεσα θρεπτικά συστατικά και νερό.

Το σπαθίφυλλο έχει μέτριες ανάγκες σε νερό και συνήθως το ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα. Αν μείνει αρκετές μέρες απότιστο, το σπαθίφυλλο μας “δείχνει” ότι θέλει πότισμα, καθώς τα φύλλα του αρχίζουν να γέρνουν προς τα κάτω και να εμφανίζουν μία ατονία. Αφού το ποτίσουμε, επανέρχεται γρήγορα και αποκτάει ξανά ζωντάνια.

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, σε συνθήκες καύσωνα, ποτίζουμε συχνότερα, μόλις στεγνώνει το χώμα. Καλό είναι να ψεκάζουμε το φύλλωμα του σπαθίφυλλου με νερό, χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστηράκι για να αυξήσουμε την υγρασία. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε τη δημιουργία ξηράνσεων στα φύλλα.

Πάντως, το υπερβολικό πότισμα κάνει τα φύλλα του σπαθίφυλλου να κιτρινίζουν ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει σαπίσματα στη ρίζα του φυτού.

Το σπαθίφυλλο δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και λίπανση. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να εξασφαλίσουμε ζωντάνια στα φύλλα του και να έχουμε πλούσια ανθοφορία.

Αποφεύγουμε το κοκκώδες μπλε λίπασμα ή το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε , καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σπαθίφυλλο λόγω υπερβολικής λίπανσης.

Μόλις ολοκληρώνεται η ανθοφορία του σπαθίφυλλου, αφαιρούμε το μαραμένο λουλούδι, κόβοντας το χαμηλά στο σημείο που αναπτύσσεται ο μίσχος ανάμεσα από τα φύλλα. Αφαιρώντας τα ξεραμένα και ώριμα άνθη, ενθαρρύνουμε το φυτό να δώσει νέα ανθοφορία.

Καθώς το φυτό αναπτύσσεται, αφαιρούμε τα κιτρινισμένα φύλλα ή μαυρισμένα φύλλα που μπορεί να εμφανιστούν. Είναι φυσιολογικό λόγω ηλικίας ορισμένα παλαιότερα φύλλα να αφαιρούνται και να αναπτύσσονται νέα.

Το σπαθίφυλλο δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα και ασθένειες και τις περισσότερες φορές αρκεί να καθαρίζουμε συχνά το φύλλωμα του με βρεγμένο σφουγγάρι για να απομακρύνουμε σκόνη και έντομα που πιθανότατα έχουν εγκατασταθεί.

Για περισσότερη προστασία από τα έντομα της , της  και του θρίπα, ψεκάζουμε το φύλλωμα του σπαθίφυλλου με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουτάλια της σούπας τριμμένο  σε ένα λίτρο νερό.

Σε πιο έντονη προσβολή, ψεκάζουμε το σπαθίφυλλο με βιολογικά σκευάσματα  ή άλατων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά σπαθίφυλλου με σπόρο, αν και θα καθυστερήσει αρκετά η ανθοφορία του. Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για τον πολλαπλασιασμό του σπαθίφυλλου είναι με διαίρεση της ρίζας του φυτού μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, κάθε 2-3 χρόνια που το ριζικό σύστημα του σπαθίφυλλου είναι αρκετά πυκνό στη γλάστρα μπορούμε να το διαχωρίσουμε με ένα μαχαίρι, διατηρώντας το φύλλωμα σε κάθε μέρος του ριζώματος. Στη συνέχεια, κάνουμε μεταφύτευση τα δύο νέα φυτά σε δύο νέες γλάστρες και απολαμβάνουμε τα καινούρια μας σπαθίφυλλα.

Το σπαθίφυλλο είναι ένα ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σχετικά εύκολα σε εσωτερικούς χώρους και δεν παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Παρακάτω, αναφέρουμε αναλυτικά τις κατάλληλες συμβουλές φροντίδας για αντιμετωπίσουμε τα συχνότερα προβλήματα του σπαθίφυλλου.

– Γιατί μαυρίζουν στις άκρες τα φύλλα του σπαθίφυλλου;

Οι καφέ άκρες των φύλλων του σπαθίφυλλου δημιουργούνται σε συνθήκες ξηρού περιβάλλοντος ή αν έχουμε βάλει υπερβολική ποσότητα λιπάσματος. Μαυρίσματα στα φύλλα του σπαθίφυλλου με τη μορφή κηλίδων παρατηρούνται όταν τα χτυπά απευθείας το ηλιακό φως.

– Γιατί εμφανίζει κίτρινα φύλλα το σπαθίφυλλο;

Τα φύλλα του σπαθίφυλλου μπορεί να κιτρινίσουν την περίοδο του χειμώνα όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Ένας ακόμα λόγος που εμφανίζονται κίτρινα φύλλα μπορεί να είναι το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας που το έχουμε φυτέψει. Είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται ορισμένα κίτρινα φύλλα στο κάτω μέρος του φυτού, καθώς μεγαλώνει.

– Γιατί δεν ανθίζει το σπαθίφυλλο;

Το σπαθίφυλλο δυσκολεύεται να ανθίσει όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Επίσης, η προσθήκη υψηλής ποσότητας  θα προκαλέσει εμπόδια στον σχηματισμό λουλουδιών του σπαθίφυλλου.

– Πήρα ένα καινούργιο σπαθίφυλλο και λίγο καιρό μετά ορισμένα φύλλα κιτρινίζουν και έχουν καφέ κηλίδες. Είναι φυσιολογικό;

Τα φυτά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Εφόσον φροντίζουμε σωστά το σπαθίφυλλο μας, δεν πρέπει να μας ανησυχεί το κιτρίνισμα ορισμένων παλαιότερων φύλλων που εμφανίζονται κατά το πρώτο διάστημα προσαρμογής του φυτού.

Καλό είναι να κρατάμε τις γάτες και τους σκύλους μακριά από το σπαθίφυλλο για να μην μασήσουν και καταπιούν τα φύλλα του, καθώς ανήκει στα  και σκύλους. Για να το πετύχουμε, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φύλλα του με διάλυμα πιπεριού καγιέν ή αιθέριου έλαιου πορτοκαλιού.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.