Καλλιεργούμε ξερό κρεμμύδι στο λαχανόκηπο
Οδηγίες βήμα προς βήμα για μια επιτυχημένη καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού στο λαχανόκηπο.
Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού, τόσο σε εμπορική όσο και ερασιτεχνική κλίμακα, μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Με το σπόρο (που ονομάζεται και μπαρούτι), με τους μικρούς βολβούς (κοκκάρι) και με τη φύτευση νεαρών φυταριών κρεμμυδιού. Ο συνηθέστερος τρόπος, κυρίως για μεγάλες εκτάσεις είναι με τη φύτευση κοκκαριού κατευθείαν στο χωράφι μας.
Στον κήπο ή για μικρές καλλιέργειες (1-2 τ.μ.) η καλλιέργεια γίνεται με φύτευση μικρών βολβών (κοκκάρι) και σπανιότερα με έτοιμα φυτάρια κρεμμυδιού. Οι συμβουλές που αναφέρονται παρακάτω αφορούν την καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού σε μικρούς χώρους, μέσα στο λαχανόκηπο.
Τα στάδια της καλλιέργειας για το κρεμμύδι έχουν ως εξής:
Φυτεύουμε το κοκκάρι τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο. Σε περιοχές χαμηλές θερμοκρασίες και όψιμους παγετούς φυτεύουμε τον Μάρτιο. Η συγκομιδή του κρεμμυδιού γίνεται 4-5 μήνες μετά από τη φύτευση. Η απόδοση για το κρεμμύδι κυμαίνεται από 2 έως 4 κιλά ανά τ.μ. ανάλογα της περιοχής και της ποικιλίας.
- Φρεζάρουμε το έδαφος ώστε να ψιλοχωματιστεί και αφαιρούμε πέτρες ή άλλα ξένα υλικά, από προηγούμενες καλλιέργειες.
- Προσθέτουμε κόμποστ ή καλά χωνεμένη κοπριά για τον εμπλουτισμό του εδάφους. Περίπου 3-4 κιλά ανά τ.μ. Το λίπασμα πρέπει να ενσωματωθεί καλά στο έδαφος.
- Ισιώνουμε με την τσουγράνα και δημιουργούμε τις γραμμές φύτευσης. Οι αποστάσεις των γραμμών φύτευσης για το κρεμμύδι κυμαίνονται από 20 έως 40 εκατοστά και μέσα στη γραμμή τα κοκκάρια φυτεύονται σε μια απόσταση 10-15 εκατοστών το ένα από το άλλο.
- Τα κοκκάρια φυτεύονται σε αυλάκια ή υπερυψωμένα αναχώματα (σαμάρια). Τα σαμάρια προτείνονται σε περιοχές με αρκετές βροχές για να αποφεύγεται το σάπισμα των βολβών.
- Το κοκκάρι φυτεύεται με το πιο πλατύ μέρος προς τα κάτω (από εκεί θα αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα). Τοποθετείται στο έδαφος με τέτοιο τρόπο ώστε να προεξέχει ελάχιστα από το χώμα (περίπου 1 εκατοστό).
- Δεν χρειάζεται πότισμα μετά τη φύτευση. Συνήθως χρειάζεται πότισμα εάν δεν έχει βρέξει για αρκετό διάστημα και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα φύλλα.
- Μια φορά το μήνα προσθέτουμε κάποιο πλήρες λίπασμα, με ριζοπότισμα κατά προτίμηση
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζεται σκάλισμα και αφαίρεση των ζιζανίων.
- Τα κρεμμύδια θα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν το υπέργειο μέρος έχει σχεδόν πέσει στο έδαφος. Αποθηκεύουμε τους βολβούς σε τελάρα και τους τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέροςΟι πιο γνωστές ποικιλίες κρεμμυδιού είναι αυτή των Θηβών, Καλυβιώτικο, Βατικιώτικο, Ζακυνθινό, Κοζάνης, Εύβοιας και άλλα.