5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)
Το θειάφι είναι ένα πολύ χρήσιμο φυσικό ορυκτό για τον κήπο, καθώς αποτελεί βασικό υλικό οικολογικής φυτοπροστασίας και εδαφοβελτίωσης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σκεύασμα που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιολογική γεωργία, δημιουργώντας μία φυσική ασπίδα που προστατεύει τα φυτά μας από έντομα και ασθένειες. Μπορούμε να το προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες. Παρακάτω, παραθέτουμε τις σημαντικότερες πληροφορίες για το θειάφι και τη χρήση του στις καλλιέργειες.
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά; Ας δούμε αναλυτικά όλες τις χρήσεις που έχει το θειάφι στον κήπο, από τι μας προστατεύει και πώς το εφαρμόζουμε για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. – Το θειάφι έχει προληπτική δράση στο ωίδιο και τον τετράνυχο Το θειάφι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικολογική προστασία των κηπευτικών, του αμπελιού και των καρποφόρων δέντρων από τον μύκητα του ωιδίου. Επίσης, έχει μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που την καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες. Εφαρμόζουμε το θειάφι σε προληπτικό επίπεδο, καθώς και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών και επαναλαμβάνουμε ανάλογα με την ένταση της ασθένειας. – Το θειάφι χρησιμοποιείται ως μέσο εδαφοβελτίωσης Το θειάφι λόγω της όξινης χημικής του σύνθεσης χρησιμοποιείται για τη βελτίωση ασβεστούχων εδαφών, που έχουν πολύ υψηλό pH. Με άλλα λόγια, το θειάφι συντελεί στη μείωση του pH στα εδάφη αυτά, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα οι διάφορες καλλιέργειες, καθώς τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά του εδάφους γίνονται πιο αφομοιώσιμα σε εξισορροπημένο pH.
– To θειάφι υπάρχει σε δύο μορφές: ως σκόνη επίπασης και ως βρέξιμο θειάφι Το θειάφι, ως σκόνη επίπασης, μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα, αλλά και γύρω από τη ρίζα του φυτού, καθώς εκλύoνται ατμοί λόγω θερμότητας που προστατεύουν τα φυτά. Όταν σκονίσουμε στα φύλλα των φυτών και στους καρπούς των κηπευτικών, συγκομίζουμε καρπούς μετά από 7 μέρες. Όταν σκονίσουμε μόνο γύρω από τη ρίζα, χωρίς να σκονίσουμε στους καρπούς, μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα. Yπάρχει και το βρέξιμο θειάφι, που διαλύεται στο νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό των φυτών με καλύτερη κάλυψη της φυλλικής επιφάνειας. – Το θειάφι λειτουργεί καλύτερα σε θερμοκρασίες 20-26°C Τo θειάφι είναι φυτοτοξικό σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω στα φύλλα γιατί ίσως προκαλέσουν εγκαύματα. Επίσης, δεν λειτουργούν σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 18°C. Η δραστικότητα του είναι βέλτιστη σε θερμοκρασίες άνω των 20°C έως 26°C.
Κι ένα τελευταίο μυστικό για το θειάφι Κατά την εφαρμογή του θειαφιού, χρειάζονται προφυλάξεις. Αν και το θειάφι ως σκεύασμα επιτρέπεται στην βιολογική γεωργία, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια, ενώ δεν πρέπει να εισπνέετε τους ατμούς του. Είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ρούχα προφύλαξης κατά την εφαρμογή του. Αν το θειάφι, έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα χρειάζεται άμεσα καλό πλύσιμο με άφθονο νερό. Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για την προστασία των φυτών
• Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
• Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
• Αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
• Ποιες χρήσεις έχει η στάχτη στον κήπο
• Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο
• Τι είναι ο βάκιλλος Θουριγγίας και πώς χρησιμοποιείται
• Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου
• Πασχαλίτσα, ένα ωφέλιμο έντομο στον κήπο μας
• Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
• Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
• Αντιμετώπιση της λιριόμυζας στον κήπο
• Πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών σε ντομάτες και πιπεριές
• Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη