Αντιμετώπιση της τούτα (Tuta) στις ντομάτες
Η τούτα (Tuta absoluta) ή φυλλορύκτης της ντομάτας είναι ένα έντομο που αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό της καλλιέργειας της ντομάτας τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο. Η προσβολή της ντομάτας από τούτα και μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής και απασχολεί σοβαρά τους καλλιεργητές, είτε επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες. Η τούτα είναι ένα μικρό καφέ-σταχτί πεταλουδάκι, προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Πέραν της ντομάτας, που προσβάλλει τόσο στην υπαίθρια όσο και στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, προσβάλλει και τα φυτά της μελιτζάνας, της πατάτας και της πιπεριάς. Τι ζημιά κάνει το έντομο της τούτα στις ντομάτες; Το έντομο της τούτα δραστηριοποιείται κυρίως την νύχτα, και πετά σε χαμηλό ύψος μέσα στον λαχανόκηπο ανάμεσα από τις ντοματιές, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Η τούτα γεννά αυγά που γίνονται κάμπιες που προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα της ντομάτας, δημιουργώντας μικρές, αρχικά, στοές που επεκτείνονται σε εκτεταμένες ξηράνσεις κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, από τα φύλλα της ντομάτας, η κάμπια της Tuta προσβάλλει και τους καρπούς της ντομάτας δημιουργώντας τρύπες κοντά στον ποδίσκο και στοές μέσα στους καρπούς. Αυτό έχει ως συνέπεια οι προσβεβλημένοι από την τούτα καρποί της ντομάτας να μην τρώγονται και να μην είναι εμπορεύσιμοι.
Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η τούτα στην ντομάτα; Για την οικολογική και βιολογική καταπολέμηση του εντόμου της Τuta και περιορισμό της δράσης του, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων που περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες: – Καταστρέφουμε τα υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας καθώς και τα ζιζάνια του στίφνου και του τάτουλα όπου φιλοξενείται επίσης το έντομο της τούτα.
– Αποφεύγουμε νέες φυτεύσεις ντομάτας δίπλα σε καλλιέργεια με ήδη προσβεβλημέvα φυτά τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας.
– Χρησιμοποιούμε υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό ντομάτας από τα φυτώρια, απαλλαγμένο από το έντομο της τούτα.
– Χρησιμοποιούμε ειδικές φερομονικές παγίδες που ελκύουν μαζικά τα αρσενικά έντομα τούτα, τόσο για την παρακολούθηση αλλά και για τη σύλληψη πληθυσμού του εντόμου και τον περιορισμό αύξησης του.
– Σκονίζουμε ή ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας τα φυτά ντομάτας κάθε 15 μέρες για την αντιμετώπιση των καμπιών της Tuta στο φύλλωμα και στους καρπούς.
– Ψεκάζουμε με ζεόλιθο ή με καολίνη, προληπτικά στο φύλλωμα των φυτών της ντομάτας για να μην μπορέσουν να αφήσουν τα αβγά τους, τα έντομα της τούτα.
Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καταπολέμηση της τούτα Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης με οικολογικά μέσα της τούτα, σε θερμοκήπια ντομάτας αλλά και σε υπαίθριες καλλιέργειες, ακολουθείται η παρακάτω τρχνική. Απλώνουμε μάυρο νάυλον αδαφοκάλυψης, ανάμεσα από τις σειρές καλλιέργειας καθώς και γύρω από τις σειρές καλλιέργειας της ντομάτας, το οποίο αλείφεται με ειδική εντομολογική κόλλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσαμ την μαζική σύλληψη των εντόμων της τούτα και τον περορισμό του πληθυσμού της.