Κυριακή , 24 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρούμε στην , ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, είναι τα σχισίματα ή σκασίματα που εμφανίζονται στα...
Περισσότερα
Γιατί σκάνε τα λεμόνια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Πώς διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Η διατήρηση των κηπευτικών αφού τα κόψουμε από τον κήπο, είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα τους κατά την καλλιέργεια. Όσοι έχουμε καλλιεργήσει λαχανικά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, γνωρίζουμε ότι κάθε φυτό χρειάζεται ξεχωριστή περιποίηση για να μας δώσει νόστιμους καρπούς. Αφού φροντίσουμε προσεκτικά τα λαχανικά μας στον κήπο και έρθει η εποχή της συγκομιδής, τις περισσότερες φορές η παραγωγή είναι αρκετά μεγάλη για να μπορεί να καταναλωθεί άμεσα. Μετά το κόψιμο των λαχανικών μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα αποθηκεύσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να μην χάσουν τη γεύση τους και να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε φρέσκα και δροσερά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουμε στον κήπο για να έχουμε υψηλής ποιότητας λαχανικά και σε όσα πρέπει να προσέχουμε κατά την αποθήκευση, σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε τα λαχανικά φρέσκα στο σπίτι μας και να απολαύσουμε χωρίς απώλειες τα προϊόντα του λαχανόκηπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τι προσέχουμε κατά την καλλιέργεια προκειμένου να έχουμε υψηλής ποιότητας φρέσκα λαχανικά; Οι κυριότερες πρακτικές που εφαρμόζουμε κατά την καλλιέργεια των λαχανικών τους για να τα διατηρήσουμε φρέσκα μετά τη συγκομιδή είναι οι εξής:
 
– Αποφεύγουμε την αμμωνιακή λίπανση σε χρόνικές περιόδους κατά τα τελευταία στάδια καλλιέργειας. Τα αμμωνιακά λιπάσματα συντελούν στη μειωμένη δυνατότητα συντήρησης των λαχανικών, καθώς και στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που προκαλούν σαπίσματα μετά τη συγκομιδή.
– Διακόπτουμε το πότισμα λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού, του σκόρδου και της πατάτας για να έχουν καλύτερη ωρίμανση και μείωση του ποσοστού υγρασίας του καρπού. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε το σάπισμα κατά την αποθήκευση και το ανεπιθύμητο φύτρωμα τους.
– Φροντίζουμε να ποτίζουμε τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το αντίδι και το σέσκουλο την προηγούμενη μέρα της συγκομιδής. Συγκομίζουμε τα φυλλώδη λαχανικά νωρίς το πρωί για είναι δροσερά με τραγανά και πεντανόστιμα φύλλα.
– Κόβουμε τα φύλλα σε παντζάρια και καρότα αμέσως μετά τη συγκομιδή για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη περίοδο συντήρησης και αποφυγής ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών του φυλλώματος που δημιουργούν σαπίσματα.
– Εφαρμόζουμε προληπτική προστασία από έντομα και ασθένειες σε τακτικά διαστήματα, κατά την καλλιέργεια των λαχανικών, για να εξασφαλίσουμε υγιείς καρπούς που δεν θα εμφανίσουν ποιοτική υποβάθμιση κατά την αποθήκευση τους μετά τη συγκομιδή. 


Πώς αποθηκεύουμε τα λαχανικά ώστε να τα συντηρήσουμε φρέσκα για περισσότερο καιρό;  Οι πρακτικές αποθήκευσης που βοηθούν στη διατήρηση των λαχανικών για μεγαλύτερο διάστημα είναι οι ακόλουθες:
 
– Αποφεύγουμε το πλύσιμο μετά τη συγκομιδή για τα φυλλώδη λαχανικά. Ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσουμε είναι να τα τυλίξουμε σε χαρτί και να τα τοποθετήσουμε σε νάυλον σακούλα για να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Γενικότερα, δεν πλένουμε τα λαχανικά μετά τη συγκομιδή, αρκεί να τα καθαρίζουμε από χώμα και σκόνες χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί.
– Οι ντομάτες και τα ντοματίνια διατηρούνται καλύτερα σε εσωτερικό δροσερό σκιερό χώρο και σε καμία περίπτωση στο ψυγείο. Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα δεν μπαίνουν επίσης στο ψυγείο, αλλά σε εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο σχετικά δροσερό, σκοτεινό που εξασφαλίζει καλή κυκλοφορία του αέρα.
– Καλύπτουμε με διαφανές ναύλον τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια και τα λάχανα για να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο, ενώ το σέλινο και το σέλερι το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο για να το διατηρήσουμε περισσότερο καιρό στο ψυγείο.
– Μπορούμε να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα πιπεριές, φασολάκια, μπρόκολο, λάχανο, σέλερι, κρεμμύδια και μελιτζάνες αποθηκεύοντας τα στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα ρίξουμε για πολύ λίγο χρόνο σε βραστό νερό. 

Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη σωστή αποθήκευση των λαχανικών Αποφεύγουμε να βάλουμε μαζί στο ψυγείο ή σε χώρο αποθήκευσης λαχανικά μαζί με φρούτα, καθώς αρκετά φρούτα όπως το αχλάδι, το μήλο, η μπανάνα και το αβοκάντο παράγουν το αέριο αιθυλένιο κατά την αποθήκευση τους που μειώνει σημαντικά το χρόνο διατήρησης των λαχανικών. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.