8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια ραδικιού
Όταν μιλάμε για χόρτα τον χειμώνα, αναφερόμαστε κυρίως στα ραδίκια που αποτελούν μια ξεχωριστή επιλογή στην κουζίνα μας! Τα ραδίκια τα βρίσκουμε να φυτρώνουν άγρια σε χωράφια, μπορούμε όμως να τα καλλιεργήσουμε στον κήπο μας και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να έχουμε τη δική μας παραγωγή. Τα απολαμβάνουμε βραστά με λεμόνι, φρέσκο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, καθώς και σε διάφορες συνταγές με ψάρι και κρέας. Γνωστά από τα αρχαιότητα, τα ραδίκια έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχουν αρκετές βιταμίνες, καροτενοειδή και ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο,, φώσφορο και μαγνήσιο. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα που χρειάζεται η καλλιέργεια του ραδικιού, ώστε να απολαύσουμε μία πλούσια συγκομιδή. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες ραδικιού για να καλλιεργήσουμε; Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες ραδικιού για να επιλέξουμε και να καλλιεργήσουμε. Αρχικά, το άγριο ραδίκι με την πικρή γεύση και τα χαρακτηριστικά πράσινα οδοντωτα φύλλα που κοκκινίζουν στην βάση τους. Το σταμναγκάθι είναι επίσης μια ποικιλία άγριου ραδικιού. Κι ύστερα είναι το ήμερο ραδίκι με τα ορθωτά, πιο πλατιά φύλλα, πιο ανοιχτόχρωμα στη βάση και με λίγότερη πικρή γεύση. Επίσης, το ιταλικό ραδίκι με τα όρθια οδοντωτά φύλλα, την πικάντικη πικρή γεύση και τις πολλές συγκομιδές. Να μην ξεχάσουμε το ραντίτσιο, την ποικιλιά ραδικιού με τα βυσσινί φύλλα και τα λευκά νεύρα που κλείνουν όπως τα φύλλα του μαρουλιού. Το ραντίτσιο έχει έντονη πικάντικη γεύση όταν τρώγεται ωμό η οποία εξασθενεί με το ψήσιμο.
Τι συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του ραδικιού; Το ραδίκι είναι κηπευτικό που αγαπά το ψυχρό περιβάλλον και γι’ αυτό φυτεύεται την εποχή του φθινοπώρου που έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, υγρασία και λίγες ώρες ημερήσιας ηλιοφάνειας. Άλλωστε σε υψηλές θερμοκρασίες, το ραδίκι ανθίζει πρόωρα και είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Φυτεύουμε τα ραδίκια σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά μέρη και προτιμούμε εδάφη πλούσια, γόνιμα και δροσερά που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Αν φυτεύουμε στο έδαφος, ενσωματώνουμε οργανική ουσία με τη μορφή κομπόστ και καλοχωνεμένης κοπριάς για καλύτερη ανάπτυξη του ραδικιού. Για να το φυτέψουμε σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα ειδικό για κηπευτικά, πλούσιο σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά και τοποθετούμε τη γλάστρα σε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση για να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια του ραδικιού. Σε τι αποστάσεις φυτεύονται τα ραδίκια; Ο πολλαπλασιασμός του ραδικιού γίνεται με σπόρο που φυτρώνει μετά από 7-10 μέρες σε κατάλληλεες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίες μεταξύ 16-20°C. Σπέρνουμε τον σπόρο στον κήπο μας ή σε γλάστρα, σε βάθος περίπου ενός εκατοστού και ποτίζουμε ελαφρά ώστε να βραχεί το χώμα χωρίς να πλημμυρίσει. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια του ραδικιού είναι περίπου 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 20-30 εκατοστά μεταξύ των φυτών ραδικιού, ανάλογα με την ποικιλία. Μετά τη σπορά και όταν φυτρώσουν τα φυτά του ραδικιού, κάνουμε αραίωση των φυτών για να τα κρατήσουμε στις κατάλληλες αποστάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν καλύτερα.
Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα η καλλιέργεια του ραδικιού; Το ραδίκι δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις σε νερό, πάντως πρέπει να διατηρούμε το χώμα του σχετικά υγρό. Άλλωστε, την εποχή καλλιέργειάς του βοηθάνε στο πότισμα και οι φθινοπωρινές βροχές. Θα χρειαστεί όμως συχνό και σταθερό πότισμα στις αρχές της άνοιξης που ανεβαίνει σημαντικά η θερμοκρασία. Για τη λίπανση του ραδικιού, εκτός από την ενσωμάτωση οργανικής ουσίας κατά τη φύτευση, καλό είναι να προσθέσουμε βιολογικό λίπασμα αζώτου 20-30 μέρες μετά τo φύτρωμα με επανάληψη μια φορά το μήνα, ειδικά αν πραγματοποιούμε πολλές συγκομιδές. Τι άλλη φροντίδα χρειάζονται τα ραδίκια; Η πιο σημαντική καλλιεργητική φροντίδα για το ραδίκι είναι η απομάκρυνση των ζιζανίων, τα ανεπιθύμητα χόρτα που πρέπει να αντιμετωπίζονται συνεχώς με σκαλίσματα και ξεβοτανίσματα. Επίσης, Θα χρειαστεί μόνο να φροντίσουμε για κατάλληλη προστασία από τα σαλιγκάρια που μπορούν να φάνε το φύλλωμα του. Η αντιμετώπιση των σαλιγκαριών με στάχτη είναι μία εύκολη, οικονομική και αποτελεσματική λύση για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές. Το ραδίκι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα και δεν χρειάζεται προληπτικά κάποια επέμβαση για την αντιμετώπισή τους. Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή του ραδικιού; Η συγκομιδή του ραδικιού γίνεται με μαχαίρι περίπου 2,5-3,5 μήνες μετά τη σπορά, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, ανάλογα την ποικιλία ραδικιού πο καλλιεργούμε. Για το άγριο ραδίκι, γίνεται μία κοπή με την εκρίζωση του φυτού μαζί με τμήμα της ρίζας, ενώ στο ιταλικό και στο ήμερο ραδίκι μπορούν να κόβονται τα φύλλα και να έχουμε αρκετές κοπές μέσα στην καλλιεργητική περίοδο. Καλό είναι να μην ξεριζώνουμε τα ραδίκια κατά τη συγκομιδή και να τα αφήνουμε να βγάλουν λουλούδια, το ποία αφήνουν σπόρο στον κήπο για την επόμενη χρονιά.
Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του ραδικιού Τα ραδίκια αποτελούν εξαιρετική συγκαλλιέργεια στο χωράφι μαζί με άλλα φθινοπωρινα λαχανικά που καλλιέργούνται την περίοδο του χειμώνα. Συγκεκριμένα, μπορούμε να φυτέψουμε ραδίκι μαζί με λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, σκόρδο και πράσσο.