7 μυστικά για μεταφύτευση γαρδένιας (+video)
H γαρδένια είναι ένα ευαίσθητο και πολύ αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό, δημοφιλής για τα υπέροχα αρωματικά άνθη της. Χρειάζεται αρκετή προσοχή και φροντίδα, ιδιαίτερα κατά το στάδιο της μεταφύτευσης, για να ευδοκιμήσει στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας. Παρακάτω, αναφέρουμε τα σημαντικότερα μυστικά της μεταφύτευσης της γαρδένιας για να να απολαύσουμε την πλούσια ανθοφορία της.
Πότε μεταφυτεύουμε τη γαρδένια και ποια είναι η κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης; Η γαρδένια χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα όταν θα παρατηρήσουμε να συμπιέζονται οι ρίζες της, όταν εμφανίζει κιτρινισμένα φύλλα και πεσμένα άνθη καθώς και όταν βγάζει μικρά καινούργια φύλλα. Η γαρδένια μεταφυτεύεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της και κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Τι γλάστρα επιλέγουμε για τη μεταφύτευση της γαρδένιας; Για τη μεταφύτευση της γαρδένιας επιλέγουμε στρογγυλή γλάστρα, πήλινη ή πλαστική, με αρκετό βάθος. Συνήθως, μεταφυτεύουμε τη γαρδένια σε γλάστρα ένα-δυο νούμερα μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε. Φροντίζουμε να έχει τρύπα από κάτω για να στραγγίζει το νερό. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη μεταφύτευση της γαρδένιας; Επιλέγουμε φυτόχωμα ειδικό για οξύφιλα φυτά με χαμηλό pH, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Παλιαότερα, χρησιμοποιούσαν το χώμα που προερχόταν από το έδαφος της καστανιάς για την μεταφύτευση της γαρδένιας, καθώς διέθετε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.
Τι προετοιμασία χρειάζεται η γαρδένια για τη μεταφύτευση; Προετοιμάζοντας τη γαρδένια για τη μεταφύτευση κορφολογούμε λεπτούς και αδύναμους βλαστούς, ενώ παράλληλα αφαιρούμε προσεκτικά ξερά κλαδάκια και κίτρινα φύλλα. Στη συνέχεια, σπάμε ελαφρά τις ρίζες της γαρδένιας με τσιμπήματα για να τις ανανεώσουμε και να αναπτύξουν νέα ριζίδια. Με αυτόν τον τρόπο, η γαρδένια μας θα μπορέσει να απορροφήσει γρήγορα νερό και θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι η διαδικασία της μεταφύτευσης της γαρδένιας; Προσθέτουμε χαλίκι ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας για να φεύγει εύκολα το νερό. Γεμίζουμε με φυτόχωμα το ⅓ της γλάστρας, τοποθετούμε το φυτό. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με φυτόχωμα σχεδόν μέχρι το πάνω χείλος της γλάστρας και συμπιέζουμε ελαφρά το χώμα με τα δάχτυλα μας. Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται η γαρδένια κατά τη μεταφύτευσης; Ποτίζουμε καλά το χώμα μετά τη μεταφύτευση της γαρδένιας για να μην ταλαιπωρηθεί το φυτό μας. Επαναλαμβάνουμε τα ποτίσματα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως κάθε 2-3 μέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά, κοκκώδες ή σε υγρή μορφή, για να τονωθεί η γαρδένια μας και επαναλαμβάνουμε μια φορά το μήνα.
Σε ποια θέση τοποθετούμε τη γαρδένια μετά τη μεταφύτευση; Τοποθετούμε τη γλάστρα με τη γαρδένια, σε μια δροσερή σκιερή θέση, σε φωτεινό σημείο που να μην όμως δέχεται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου για να μην εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα της. Επίσης, επιλέγουμε θέση προστατευμένη από τους ανέμους και την παγωνιά του χειμώνα καθώς η γαρδένια είναι αρκετά ευαίσθητη.
Διάβασε περισσότερες συμβουλές για τη γαρδένια και μάθε τα 10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.