Αγιόκλημα, ένα αρωματικό αναρριχώμενο φυτό
Το αγιόκλημα είναι αναρριχητικό φυτό της Άπω Ανατολής που διακρίνεται για την πλούσια ανθοφορία του, που ξεκινά τον Μάιο και διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Το ιδιαίτερο και ελκυστικό άρωμα των πολύχρωμων λουλουδιών του αγιοκλήματος, το κάνει πολύ δημοφιλές στις αυλές και τα μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Το αγιόκλημα χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία για μπορντούρες, δικτυωτά πλαίσια, πέργκολες, φράχτες, ακόμη και για εδαφοκάλυψη σε βραχόκηπους. Σε τι συνθήκες φυτεύεται και ευδοκιμεί το αγιόκλημα; Το αγιόκλημα είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος 1,5-2 μέτρα και προτιμά τις μερικώς ηλιοφανείς θέσεις από τις ηλιόλουστες. Θεωρείται ανθεκτικό φυτό, με δυνατό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται τόσο πλευρικά όσο και σε βάθος. Το αγιόκλημα παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα πιο υγρά, είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, παγετούς και δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από ασθένειες.
Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το αγιόκλημα; Το αγιόκλημα θέλει άφθονο νερό και τακτικό πότισμα λόγω της μεγάλης επιφάνειας διαπνοής του φυλλώματος τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσον αφορά τη λίπανση, το αγιόκλημα είναι μέτρια απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει, και χρειάζεται προσθήκη πλήρους λιπάσματος κάθε δυο μήνες για την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το αγιόκλημα; Το αγιόκλημα χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα στα τέλη του χειμώνα για να αποτρέψουμε την ξυλώδη ανάπτυξή του. Στο πλαίσιο αυτό, παλαιοί και ξεροί βλαστοί του αγιοκλήματος πρέπει να αφαιρούνται από την βάση τους, ενώ οι πολύ πυκνοί πρέπει να αραιώνονται. Ο πολλαπλασιασμός του αγιοκλήματος γίνεται κυρίως με καταβολάδες και με παραφυάδες.
Κι ένα μυστικό για το αγιόκλημα Τα φύλλα του αγιοκλήματος είναι εδώδιμα, καθώς μπορούν να βραστούν ελαφρά και να φαγωθούν σαν λαχανικό. Επίσης, τα μπουμπούκια και τα λουλούδια του χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, καθώς μπορούν να γίνουν σιρόπι σε γλυκά και σε πουτίγκες.