Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς
Όσοι έχουμε τριανταφυλλιές, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή έχουμε παρατηρήσει μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα τους. Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν προβλήματα στις τριανταφυλλιές, η επονομαζόμενη μελανή ή μαύρη κηλίδωση της τριανταφυλλιάς. Ας δούμε ποια συμπτώματα παρουσιάζουν οι τριανταφυλλιές που έχουν προσβληθεί από τον μύκητα της μαύρης κηλίδωσης, μαζί με τους πιο αποτελεσματικούς οικολογικούς τρόπους για να προστατέψουμε τα φυτά μας από την ασθένεια και να τα διατηρήσουμε υγιή. Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς; Η μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς εμφανίζεται κυρίως με τις χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες διαμέτρου μισού εως ενός εκατοστού πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Οι μαύρες κηλίδες σταδιακά παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα περιφερειακά, με αποτέλεσμα τα φύλλα να κιτρινίζουν και στη συνέχεια να πέφτουν. Προσβολές από τη μελανή κηλίδωση μπορεί να παρατηρηθούν επίσης στους καινούριους βλαστούς της τριανταφυλλιάς, στους μίσχους, ακόμη και στα πέταλα των λουλουδιών. Ο μύκητας της μελανής κηλίδωσης την περίοδο του χειμώνα βρίσκεται στο φύλλωμα, σε βλαστούς κι οφθαλμούς της τριανταφυλλιάς καθώς και σε φύλλα που έχουν πέσει στο χώμα. Η ασθένεια εξαπλώνεται και δημιουργεί νέες προσβολές καθώς μεταφέρεται με τη βροχή, τον αέρα, καθώς και με τα εργαλεία του κλαδέματος (αν δεν τα απολυμαίνουμε). Ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας της μελανής κηλίδωσης είναι ένα εύρος θερμοκρασιών περίπου 20-25°C, σε περιβάλλον υψηλής σχετικής υγρασίας.
Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η μελανή κηλίδωση στις τριανταφυλλιές; Για να μπορέσουμε να αντμετωπίσουμε την μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς χρειάζεται να πάρουμε μια σειρά προληπτικών και θεραπευτικών οικολογικών μέτρων:
– Μαζεύουμε όλα τα πεσμένα φύλλα και τους προσβεβλημένους βλαστούς στο τέλος του χειμώνα και τα απομακρύνουμε από τον κήπο ή τις από τις γλάστρες μας. Αν είναι δυνατόν, τα καίμε.
– Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις τριανταφυλλιάς, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού και αύξησης υγρασίας.
– Προσέχουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα κατά το πότισμα.
– Την περίοδο του χειμώνα, όπως και μετά το κλάδεμα, είναι σημαντικό να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα τις τριανταφυλλιές μας.
– Την περίοδο της άνοιξης αλλά και του φθινοπώρου, όπου επικρατεί υψηλή υγρασία, ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες με βρέξιμο θειάφι το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς για να το προστατεύσουμε από την άνάπτυξη της ασθένειας της μελανής κηλίδωσης. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωση της τριανταφυλλιάς Μια σπιτική οικολογική λύση για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς: Ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς μας με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 2 λίτρα νερό.
Περισσότερα άρθρα για τις τριανταφυλλιές