Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της φωτίνιας
Όλοι έχουμε θαυμάσει το γυαλιστερό κόκκινο φύλλωμα της φωτίνιας γύρω από τον κήπο σπιτιών και σε πάρκα. Για τη δημιουργία ενός πυκνού καλοσχηματισμένου φράκτη με φωτίνιες, χρειαζόμαστε αρκετά φυτά που φυτεύουμε σε αποστάσεις περίπου 70-80 εκατοστών. Μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα φυτά φωτίνιας σε διάφορα μεγέθη από φυτώρια ή μπορούμε να αναλάβουμε μόνοι μας τη διαδικασία, μειώνοντας το κόστος και φτιάχνοντας δικά μας φυτά φωτίνιας με ένα πολύ εύκολο τρόπο. Η φωτίνια μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, ωστόσο εμείς επιλέγουμε τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα ως την πιο ενδεδειγμένη και γρήγορη λύση. Τι μοσχεύματα παίρνουμε για τον πολλαπλασιασμό της φωτίνιας; Για να δημιουργήσουμε νέα φυτά φωτίνιας, κόβουμε τμήματα ημιξυλωδών υγιών βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών στα τέλη του καλοκαιριού. Αν πάρουμε νωρίτερα μοσχεύματα, θα είναι πολύ μαλακά και είναι πολύ πιθανό να σαπίσουν όταν τα φυτέψουμε στις γλάστρες. Φροντίζουμε να κόβουμε τα μοσχεύματα της φωτίνιας, κάτω από το γόνατο (το σημείο όπου ο βλαστός είναι πιο παχύς) νωρίς το πρωί, πριν αρχίσει ο ήλιος να ξεραίνει σταδιακά το φύλλωμα των βλαστών. Μετά το κόψιμο, τοποθετούμε άμεσα τα μοσχεύματα στο ψυγείο για να τα συντηρήσουμε μέχρι τη φύτευση. Είναι απαραίτητο να απομακρύνουμε τα περισσότερα φύλλα του βλαστού, σχεδόν τα 2/3 των φύλλων ξεκινόντας από τη βάση του μοσχεύματος της φωτίνιας. Κρατήσουμε μερικά φύλλα στην κορυφή, τα οποία μέσω της φωτοσύνθεσης μας δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ριζώσει και να αναπτυχθεί το μόσχευμα.
Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα της φωτίνιας; Για τη φύτευση των κομμένων τμήματων των βλαστών της φωτίνιας σε γλάστρα φυτωρίου, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα. Με αυτό τον τρόπο, το υπόστρωμα μας είναι ιδανικό για τα νεαρά φυτά και τους παρέχει καλό αερισμό για να αναπτυχθεί εύκολα και γρήγορα το ριζικό σύστημα της φωτίνιας. Εναλλακτικά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε πρώτες ύλες από τον κήπο μας, φτιάχνοντας το δικό μας μίγμα φύτευσης χρησιμοποιώντας τύρφη, κοπριά και περλίτη ή ελαφρόπετρα σε αναλογία 2:1:1. Αν έχουμε δικό μας κομπόστ, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το μίγμα μας προσθέτοντας περίπου 10% κομπόστ στο συνολικό όγκο του μίγματος. Σε κάθε περίπτωση, κατά τη φύτευση είναι απαραίτητο να σκονίσουμε την βάση του μοσχεύματος της φωτίνιας με ορμόνης ριζοβολίας, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη ριζών και να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Για ακόμη πιο γρήγορο αποτέλεσμα, καλύπτουμε την γλάστρα που έχουμε φυτέψει το μόσχευμα με μία νάυλον σακούλα στην οποία δημιουργούμε λίγες τρύπες και προσέχουμε να μην έρχεται σε επαφή το νάυλον με τα φύλλα της φωτίνιας. Για να στηρίξουμε το νάυλον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2-3 ξυλάκια που θα το βοηθήσουν να μην «αγγίζει» το φυτό μας.
Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της φωτίνιας Στα μέσα του φθινοπώρου, 5-6 εβδομάδες μετά τη φύτευση, το μόσχευμα της φωτίνιας έχει μια ικανοποιητική πρώτη ριζοβολία. Μπορούμε να το μεταφυτέψουμε λοιπόν σε μεγαλύτερη γλάστρα και να το διατηρήσουμε εκεί για όλη την περίοδο του χειμώνα, σε προφυλαγμένο σημείο από την έντονη παγωνιά και τους βοριάδες. Στις αρχές της άνοιξης, είναι η κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση των έτοιμων φυτών φωτίνιας στην οριστική τους θέση, στον κήπο για να φτιάξουμε τον φράκτη που θέλουμε ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.