Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου
Ποιος δεν λατρεύει τους ιβίσκους, ένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια που μπορούμε να φυτέψουμε σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Ο ιβίσκος ξεχωρίζει για τα μεγάλα άνθη του σε υπέροχα χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, λευκό, ροζ και μωβ, ενώ η προσαρμοστικότητά του σε διάφορα εδάφη και κλιματικές συνθήκες τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή. Ο ιβίσκος ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου χαρίζοντάς μας πολλά υπέροχα λουλούδια. Μπορούμε να προμηθευτούμε ιβίσκους από φυτώρια σε διάφορες τιμές ανάλογα με την ποικιλία ιβίσκου που επιλέγουμε, την ανάπτυξη που παρουσιάζει και το μέγεθος της γλάστρας στην οποία έχει φυτευτεί. Μπορούμε βέβαια να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά ιβίσκου, ειδικά αν έχουμε βρει κάποια ιδιαίτερη ποικιλία ιβίσκου με χαμηλότερη ανάπτυξη, με πιο συμπαγές φύλλωμα ή με το αγαπημένο μας χρώμα σε κάποιο γειτονικό κήπο. Ο ιβίσκος μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, ο πολλαπλασιασμός του ωστόσο γίνεται κυρίως με μοσχεύματα. Ας δούμε ποια βήματα ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ιβίσκου για να φυτέψουμε στο σπίτι και να μοιραστούμε με τους φίλους μας.
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου με σπόρο; Ο ιβίσκος μπροεί να πολλαλασιαστεί με σπόρο αν και η διαδικασία απαιτεί αρκετό χρόνο μέχρι να έχουμε φυτά έτοιμα για μεταφύτευση. Ο σπόρος του ιβίσκου έχει σχετικά καλή βλαστική ικανότητα και φυτρώνει γρήγορα. Για καλύτερα αποτελέσματα, τον φυτεύουμε την περίοδο της άνοιξη σε ειδικό σπορείο που να επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας και θεμροκρασία γύρω στους 20°C. Στις αρχές του φθινοπώρου, το μικρό φυτό ιβίσκου μπορεί να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα φυτωρίου με φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για ριζοβολία. Η μεταφύτευση των φυτών του ιβίσκου απευθείας στον κήπο ή σε μεγαλύτερη γλάστρα γίνεται την επόμενη άνοιξη. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του ιβίσκου με μοσχεύματα; Για τον πολλαπλασιασμό του ιβίσκου με μοσχεύματα, επιλέγουμε τμήματα από την κορυφή των βλαστών στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές της άνοιξης για να δημιουργήσουμε τα καινούργια φυτά ιβίσκου. Προτιμούμε μοσχεύματα από βλαστούς που δεν έχουν παρουσιάσει ανθοφορία, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού αρχίζοντας από τη βάση του μοσχεύματος. Για την φύτευση, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα που να περιέχει αρκετό περλίτη για καλύτερο αερισμό και συγκράτηση υγρασίας. Είναι απαραίτητο πριν τη φύτευση του μοσχεύματος, να βάλουμε στην βάση σκόνη ορμόνης ριζοβολίας που μας εξασφαλίζει αποτελεσματική ριζοβολία του μοσχεύματος και συνεπώς επιτυχία του πολλαπλασιασμού. Αφού γίνει η φύτευση, σε ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, περιμένουμε περίπου 2-2,5 μήνες μέχρι το νέο φυτό μας να είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στον κήπο.
Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του ιβίσκου Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την μέθοδο πολλαπλασιασμού του ιβίσκου με μοσχεύματα, μπορούμε να καλύψουμε το φυτό με διάφανη νάυλον σακούλα για να δημιουργήσουμε συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας θερμοκηπίου για να ριζώσει πιο γρήγορα το φυτό μας. Εϊναι σημανιτκό να ανοίγουμε 2-3 μικρές τρύπες στη σακούλα για να έχουμε καλύτερο αερισμό και να παράλληλα να στερεώνουμε τη σακούλα ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το φύλλωμα του φυτού γιατί μπορεί να δημιουργηούν σαπίσματα.