Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Η αμαρυλλίδα (ή αμαρυλλίς) είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό από τα βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε την εποχή του φθινοπώρου, καθώς γοητεύει με τα τεράστια πολύχρωμα άνθη που προβάλλουν πάνω σε μακριούς δυνατούς μίσχους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αμαρυλλίδας που φυτεύονται τόσο σε παρτέρια στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, και μας χαρίζουν τα υπέροχα λουλούδια τους στα τέλη του χειμώνα, την εποχή που ανθίζουν οι αμαρυλλίδες. Οι αμέτρητοι χρωματικοί συνδυασμοί των λουλουδιών της αμαρυλλίδας έχουν ως βάση το λευκό, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το ροζ χρώμα με πανέμορφες διχρωμίες που φέρουν χαρακτηριστικές ραβδώσεις. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην άγρια αμαρυλλίδα με τα υπέροχα ροζ λουλούδια που συναντάμε στις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας, την περίφημη μπελαντόνα, που φυτεύεται την άνοιξη και ανθίζει στα τέλη του καλοκαιριού. Τι προσέχουμε κατά την φύτευση της αμαρυλλίδας; Για να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία, φυτεύουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας σε ένα ζεστό, απάνεμο και ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας. Κατά τη φύτευση, προσέχουμε ώστε ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Αφού αναπτυχθεί ο βολβός και λόγω του μεγάλου μεγέθους των λουλουδιών της, υποστυλώνουμε την αμαρυλλίδα με ένα πασσαλάκι για να κρατήσει τον μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση και να την προφυλάξει από τους έντονους ανέμους. Για να φυτέψουμε την αμαρυλλίδα σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε μέτριες γλάστρες με ύψος και πλάτος 20 εκατοστών, και τοποθετούμε τον βολβό με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει περίπου τα 2/3 του όγκου του μέσα στο χώμα της γλάστρας. Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που να στραγγίζει καλά το νερό και τοποθετούμε τη γλάστρα σε σημείο του μπαλκονιού μας που έχει ήλιο. Κάθε 1-2 μέρες περιστρέφουμε τη γλάστρα, ώστε να είναι ευθυτενής ο ανθοφόρος βλαστός και να μην αποκτά κλίση προς το φως.
Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση η αμαρυλλίδα; Η αμαρυλλίδα έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό αρχικά και περισσότερες μόλις αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα. Χρειάζεται λίγο προσοχή κατά το πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία ενδέχεται να δημιουργήσει σαπίσματα τον ανθοφόρο βλαστό. Σχετικά με τη λίπανση, αν και η αμαρυλλίδα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, η προσθήκη μικρής ποσότητας λιπάσματος κατά τη φύτευση βοηθάει στην ανθοφορία και στο σχηματισμό εντυπωσιακών λουλουδιών. Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την αμαρυλλίδα; H αμαρυλλίδα είναι γενικά από τα πιο ανθεκτικά βολβώδη λουλούδια και δεν πρoσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Για την προστασία της αμαρυλλίδας από το έντομο του θρίπα και τον τετράνυχο, ψεκάζουμε προληπτικά κάθε εβδομάδα με οικολογικό διάλυμα που φτιάχνουμε αναμιγνύοντας σκόρδο, κρεμμύδι και καυτερή πιπεριά, όπως έχουμε περιγράψει στο άρθρο για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά. Για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες που σαπίζουν τον βολβό της αμαρυλλίδας, ποτίζουμε το χώμα διαλύοντας μία κουταλια του γλυκού γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός) σε ένα λίτρο νερό.
Πώς διατηρούμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας για την επόμενη χρονιά; Μόλις ξεραθεί το άνθος της αμαρυλλίδας μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα και βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια τους καθαρίζουμε, απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Αφού στεγνώσουν οι βολβοί της αμαρυλλίδας, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά. Για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί μας πρόωρα, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη. Με αυτό τον τρόπο, είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας μέχρι το φθινόπωρο που θα τους ξαναφυτέψουμε. Πώς πολλαπλασιάζονται οι βολβοί της αμαρυλλίδας; Ο πολλαπλασιασμός της αμαρυλλίδας γίνεται με μικρούς βολβούς (βολβίδια) που αναπτύσσονται δίπλα στον μητρικό βολβό την περίοδο ανάπτυξης του φυτού. Όταν τα βολβίδια φτάσουν το 1/3 του μητρικού βολβού, αποκόπτονται με κοφτερό μαχαίρι και φυτεύονται σε νέα γλαστράκια για να δώσουν την ανθοφορία τους την επόμενη άνοιξη. Η αποκοπή των βολβιδίων της αμαρυλλίδας γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της, κατά την περίοδο του ληθάργου της.
Αναπτύσσεται η αμαρυλλίδα σε νερό; Η αμαρυλλίδα, όπως και ο υάκινθος, μπορεί καλλιεργηθεί χωρίς χώμα και να αναπτυχθεί μέσα στο νερό για να μας χαρίσει τα εντυπωσιακά λουλούδια της! Για να το πετύχουμε, χρησιμοποιούμε ειδικό βάζο το οποίο έχει ένα στενό στόμιο για να τοποθετήσουμε τον βολβό της αμαρυλλίδας. Το στόμιο βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το νερό και, σταδιακά, ο βολβός της αμαρυλλίδας εμφανίζει ριζίδια που εισέρχονται στο νερό. Στη συνέχεια, αναπτύσσεται ο ανθοφόρος βλαστός της αμαρυλλίδας και το υπέροχο λουλούδι της χαρίζοντας μας ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Κι ένα μυστικό για την αμαρυλλίδα Μπορούμε να παρατείνουμε την ανθοφορία της αμαρυλλίδας για αρκετές μέρες, αφαιρώντας με ένα τσιμπιδάκι τους κίτρινους ανθήρες από τους στήμονες του λουλουδιού, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους.