30 φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Φυτά εξωτερικού χώρου, μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα φυτά που χρησιμοποιούμε για να διαμορφώσουμε τον κήπο και να ομορφύνουμε την αυλή μας. Βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο εξωτερικό χώρο στο σπίτι μας, είναι η επιλογή των κατάλληλων φυτών που ταιριάζουν στις ιδιαιτερότητες του χώρου και στις προσωπικές μας προτιμήσεις. Κατά τον σχεδιασμό ενός κήπου, χρησιμοποιούμε διαφορετικά φυτά αν θέλουμε λουλούδια με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, αν χρειαζόμαστε φυτά για τη δημιουργία φράχτη, φυτά που θέλουν λίγο νερό ή υπέροχα λουλούδια με έντονο άρωμα. Σε κάθε περίπτωση, είτε φυτεύουμε απευθείας στο χώμα, είτε σε γλάστρα, τα φυτά εξωτερικού χώρου χρειάζονται την ανάλογη περιποίηση, πότισμα και φροντίδα για την προστασία τους από έντομα και ασθένειες. Ας δούμε τα πιο όμορφα φυτά εξωτερικού χώρου που γεμίζουν με χρώμα και ζωντάνια τον κήπο και την αυλή μας. Φυτά εξωτερικού χώρου για λουλούδια και χρώμα όλο τον χρόνο Αν χρειαζόμαστε λουλούδια για τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας, επιλέγουμε καλλωπιστικά φυτά με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, καθώς και ποικιλία χρωμάτων όπως η λαντάνα, η γκαζάνια και το γεράνι. Από τα αναρριχώμενα καλλωπιστικά φυτά μπορούμε να επιλέξουμε τη διπλαδένια, το γιασεμί και τη βουκαμβίλια. Αν θέλουμε να έχουμε ανθισμένα φυτά όλο τον χρόνο στον κήπο μας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι, μπορούμε να συνδιάσουμε τα παραπάνω φυτά που ανθίζουν από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, με καλλωπιστικά φυτά εξωτερικού χώορυ που ανθίζουν μέσα στο χειμώνα όπως το κυκλάμινο, το χρυσάνθεμο, ο χειμωνανθός και το κίτρινο γιασεμί.
Φυτά εξωτερικού χώρου για ένα υπέροχο φυτικό φράχτη Μία όμορφη φυσική περίφραξη στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού δίνει μία μοναδική αίσθηση πρασίνου και αποτελεί μία πρακτική λύση για να διαχωρήσουμε τον χώρο μας από τους υπόλοιπους. Για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού χαμηλού φράκτη μπορούμε να επιλέξουμε καλλωπιστικούς θάμνους όπως η αγγελική και το λιγούστρο με το γυαλιστερο καταπράσινο φύλλωμα τους, καθώς και τη φωτίνια με τα εντυπωσιακά κοκκινωπά φύλλα. Για ένα ψηλότερο φράκτη που δεν χάνει τα φύλλα του την περίοδο του χειμώνα, προτιμούμε διάφορα κυπαρισσοειδή που διαθέτουν γρήγορη ανάπτυξη όπως η τούγια, το λέιλαντ και το γκολντ-κρεστ. Κι αν θέλουμε ο φράκτης μας να έχει πλούσια ανθοφορία, μπορούμε να φυτέψουμε ρυγχόσπερμο με τα πολυάριθμα λευκά λουλούδια και το απαλό άρωμα, μπιγκόνια και καπένσια με τα εντυπωσιακά λουλούδια τους.
Φυτά εξωτερικού χώρου για κήπο με έντονο ήλιο Αν θέλουμε φυτά εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στην ξηρασία και σε υψηλές θερμοκρασίες για να φυτέψουμε σε φωτεινό σημείο του κήπου που δέχεται συνεχώς τις απευθείας ακτίνες του ήλιου, εξαιρετική επιλογή αποτελούν πολλοί κάκτοι και τα παχύφυτα όπως η κρασούλα, η αλόη και η ευφόρμπια. Τα αρωματικά φυτά είναι επίσης κατάλληλα, και μπορούμε να επιλέξουμε διάφορα υπέροχα βότανα όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, ο δίκταμος και η μέντα. Υπάρχουν, επίσης, αρκετά θαμνώδη καλλωπιστικά φυτά για φύτευση σε εξωτερικό χώρο όπως η έρπουσα διμορφοθήκη και το πολυγάλα.
Κάθε πότε ποτίζουμε τα φυτά εξωτερικού χώρου; Αρχικά, για το σωστό πότισμα των φυτών εξωτερικού χώρου θα ήταν χρήσιμη η εγκατάσταση ενός αυτόματου ποτίσματος με προγραμματιστή και σύστημα άρδευσης με σταγόνες που εξασφαλίζουν αποτελεσματικότητα και οικονομία στο νερό. Σε γενικές γραμμές, τα φυτά εξωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ανάλογα τα φυτά που διαθέτουμε και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστούμε συχνότερα ποτίσματα ειδικά σε συνθήκες καύσωνα. Βέβαια, κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες σε νερό και χρειάζεται προσοχή. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των φύλλων εως και πτώση τους, καθώς και μάρανση και πτώση των λουλουδιών. Ποτίζουμε τα φυτά εξωτερικού χώρου κατά τις πρωινές ώρες για την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμούμε να ποτίζουμε κατά το σούρουπο.
Τι λίπασμα χρησιμοποιούμε για τα φυτά εξωτερικού χώρου; Τα φυτά εξωτερικού χώρου έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία για να μας χαρίσουν πλούσια βλάστηση και παρατεταμένη ανθοφορία. Χρησιμοποιούμε πλήρη κοκκώδη λιπάσματα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσης, καθώς και υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα που έχουν πιο άμεση απόρρόφηση από τα φυτά. Σε γενικές γραμμές, προσθέτουμε λίπασμα μία φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τη λίπανση κατά την περίοδο του Αυγούστου που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στρεσάρονται τα φυτα. Η συμπληρωματική λίπανση στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου με σίδηρο, και ιδιαίτερα σε μορφή χηλικού σιδήρου βοηθάει, στο πρασίνισμα και στη ζωντάνια των φυτών μας. Πώς προστατεύουμε τα φυτά εξωτερικού χώρου από έντομα και ασθένειες; Τα φυτά εξωτερικού χώρου είναι εκτεθειμένα στον φυσικό αέρα κι ως αποτέλεσμα προσβάλλονται από διάφορα έντομα και ασθένειες στο φύλλωμα, στους βλαστούς και στα λουλούδια τους. Για την αντιμετώπιση εντόμων όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα, η βρωμούσα, τα κοκκοειδή και η βαμβακάδα ψεκάζουμε προληπτικά κάθε 2 βδομάδες χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιες συνταγές με σπιτικά φυσικά υλικά όπως τριμμένο πράσινο σαπούνι, μαγειρική σόδα και ξύδι. Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας, ζέστης και κακού αερισμού, όπως το ωίδιο, η σκωρίαση και η μελανή κηλίδωση, ψέκαζουμε προληπτικά με οικολογικά σκευάσματα χαλκού και θειαφιού.
Κι ένα μυστικό για τα φυτά εξωτερικού χώρου Το κλάδεμα φρεσκάρει και αναζωογονεί τα φυτά. Η εποχή που κλαδεύουμε τα περισσότερα φυτά εξωτερικού χώρου είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Βέβαια, στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου μπορούμε να κάνουμε ένα δεύτερο ελαφρύ κλάδεμα και καθάρισμα των φυτών από ξερούς βλαστούς και μαραμένα άνθη για να τονώσουμε την βλάστηση τους και να παρατείνουμε την ανθοφορία τους.