Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Πολλαπλασιασμός λεβάντας: δημιουργούμε νέα φυτά με μοσχεύματα

Για όλους εμάς που έχουμε αδυναμία στα αρωματικά φυτά και θέλουμε να γεμίσουμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας με λεβάντα, υπάρχει ένας πολύ εύκολος και οικονομικός τρόπος για να φτιάξουμε αμέτρητα φυτά χωρίς να ξοδευτούμε ιδιαίτερα. Φυτεύοντας ένα μικρό κλαδάκι, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα εντυπωσιακά φυτά της λεβάντας με τα υπέροχα μωβ λουλούδια της που μοσχομυρίζουν. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τον πολλαπλασιασμό με σπόρο. Ας δούμε λοιπόν βήμα-βήμα πως μπορούμε να δημουργήσουμε καινούρια φυτά λεβάντας χρησιμοποιώντας μοσχεύματα για να τα απολαμβάνουμε στο σπίτι μας, καθώς και για να χαρίσουμε σε φίλους.
 Τι μοσχεύματα επιλέγουμε για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας Για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας με μοσχεύματα, μπορούμε να επιλέξουμε τρυφερούς βλαστούς (φυλλώδη μοσχεύματα) κατά την περίοδο της άνοιξης ή ώριμους βλαστούς (ξυλώδη μοσχεύματα) στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου.Το μήκος των βλαστών που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι περίπου 10-15 εκατοστών, από υγιείς βλαστούς οι οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ανθισμένοι. Οι ανθισμένοι βλαστοί έχουν μειωμένες πιθανότητες επιτυχίας για τον πολλαπλασιασμό, καθώς δεν περιέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να δημιουργήσουν ρίζες. Έχουν διαθέσει αρκετά από αυτά για την ανθοφορία τους. Επίσης, είναι σημαντικό πριν φυτέψουμε τα φυλλώδη μοσχεύματα της λεβάντας να αφαιρούμε τα 2/3 του φυλλώματος από τη βάση του. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με την επιλογή τρυφερών μοσχευμάτων έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν δημιουργούμε σημαντική απώλεια στο μητρικό φυτό λεβάντας από το οποίο κόβουμε. 


Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα της λέβάντας στη γλάστρα; Φυτεύουμε το μόσχευμα της λεβάντας σε μικρή γλάστρα και σε βάθος 7-8 εκατοστών με το φυλλώδες μέρος του βλαστού να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού, καλό είναι να έχουμε εμβαπτίσει την τομή της βάσης του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, αν και δεν είναι απαραίτητο για την λεβάντα. Φροντίζουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα της λεβάντας σε δροσερό φωτεινό μέρος, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Για υπόστρωμα φύτευσης χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και περλίτη σε αναλογία 2:1. Εξασφαλίζουμε υγρασία στο χώμα της γλάστρας και διαβρέχουμε τα φύλλα της λέβαντας με ένα ψεκαστηράκι. Για την επίτευξη περισσότερης υγρασίας, καλύπτουμε το μόσχευμα της λεβάντας με μια ναύλον σακούλα ώστε να επιτύχουμε ταχύτερη και καλύτερη ριζοβολία. 

5 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
5 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας


 Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της λεβάντας με μοσχεύματα Αν πολλαπλασιάσουμε τη λεβάντα με μαλακά μοσχεύματα, θα έχουμε έτοιμα φυτά σε χρονικό διάστημα 4-5 βδομάδων, ενώ με ξυλώδη μοσχέυματα θα καθυστερήσουν περισσότερο να ριζώσουν καθώς θα χρειαστούν 6-8 βδομάδες. 

 Περισσότερα άρθρα για τα αρωματικά φυτά 

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.