Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Το ψάρεμα του σαργού…

Το ποιο όμορφο ψάρεμα κατά την γνώμη μου γιατί ως επί των πλείστων γίνεται από βράχια ή βραχώδες περιοχές και γιατί ό σαργός είναι μεγάλος μαχητής μέχρι τέλους οπότε και μας προσφέρει απεριόριστες συγκινήσεις μέχρι να καταφέρουμε να τον βγάλουμε. Δεν σημαίνει όμως ότι τον συναντάμε μόνο σε βραχώδες περιοχές αλλά και σε παραλίες με άσπρα μαύρα ή με πλάκες.

Παρακάτω όμως ότι γραφτεί θα είναι για βραχώδες περιοχές λόγω του ότι σε παραλίες αν τον συναντήσουμε θα τον πάρουμε για παράδειγμα όπως θα παίρναμε και μία τσιπούρα. Οι καλύτερες ώρες για τον σαργό είναι στο σούρουπο και καμία ωρίτσα μετά αλλά και στην αυγή όπου και μπορούμε να πάρουμε καλά κομμάτια. Ένας άλλος παράγοντας για να τον ψαρέψουμε ακόμα και μέρα εκτός από τις καλύτερες ώρες που προαναφέραμε είναι να έχουμε ισχυρούς ανέμους 5,6,7,8 μποφόρ.

Ο σαργός είναι ένα ψάρι πού με τα ισχυρά ρεύματα και την ανακατωσούρα της θάλασσας βγαίνει από την ” φωλιά του ” και αναζητά την τροφή του. Το καλύτερο δόλωμα για τον σαργό είναι ο φαραώ. Συνήθως όμως στις βραχώδεις περιοχές που τον αναζητούμε έχουμε και μικρόψαρα που μας τρώνε το δόλωμα πολύ εύκολά γι’αυτό θα πρότεινα φαραώ ή αμερικάνο για το βράδυ και μάνα , μανάκι , μονοδόλι όταν τον ψαρεύουμε μέρα λόγο ανθεκτικότητας.

Τα καλάμια μας πρέπει να ψαρεύουν χωρίς κουδουνάκια κ.τ.λ. με την πετονιά τεντωμένη και κοιτώντας τις μύτες. ( περιγράφω αναλυτικά το πώς πρέπει να ψαρεύουμε σε μέρη με σκαλώματα στην ενότητα ψάρεμα) Η μάνα μας (πετονιά) στα βραχώδη μέρη που θα τον αναζητήσουμε πρέπει να είναι 35άρα και το παράμαλλο 28άρι – 30άρι και κοντό το πολύ 30cm. Μονό αγκίστρι και το βαρίδι σε σίσσυ.

Και μην ξεχνάμε ποτέ μόνοι για Rock Casting.

1. Συνθήκες της Θάλασσας.

Ο σαργός τρώει με όρεξη όταν, στο σημείο που θα επιλέξουμε να τον ψαρέψουμε επικρατεί έντονη Θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα τα νερά να έχουν πάρει πράσινο χρώμα από γαλανό που είναι σε ήρεμη κατάσταση. Επίσης, στο πέσιμο του καιρού όταν τα νερά είναι ακόμα θολωμένα. Πάντα ο καιρός να είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας είναι βασική προϋπόθεση των παραπάνω. Ο λόγος είναι απλός για τους σαργούς, διότι υπάρχει πολύ τροφή στα έντονα οξυγονωμένα νερά της φουρτούνας, η οποία έχει ξεθαφτεί από τον καιρό, άρα υπάρχει στρωμένο τραπέζι για να φάνε. Ακόμα στην θολούρα δεν βλέπει την παγίδα της δολωμένης αρματωσιάς μας.

2. Η σύσταση του βυθού.

Πρέπει να πάμε για να τον βρούμε τον σαργό στα μέρη που βρίσκεται και ζει, δηλαδή σε βυθούς με πλάκες , βραχώδεις ή ανάμεικτους ( βραχώδεις με μπαλώματα άμμου ανάμεσα τους) καθώς επίσης και σε αρκετά λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια – μικρούς όρμους με ψαροκάικα, καθώς στα σημεία αυτά υπάρχει πάντα τροφή γιατί ξεψαρίζουν μόνιμα οι ψαράδες δίχτυα & παραγάδια.

3. Κατάσταση Σελήνης.

Από την δική μου εμπειρία ο σαργός κτυπάει στα δολώματα καλύτερα στο φόρτωμα του Φεγγαριού από την μέση του και προς την Πανσέληνο και λίγο μετά χωρίς να αποκλείσουμε και τις άλλες μέρες ειδικά αν πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που σας παραθέτω.

4. Τεχνικές Ψαρέματος.

Υπάρχουν πολλές (παραγάδια, πεταχτάρια, ζοκάκια, Casting Surf & Rock, στεριανό παραγάδι και άλλες) αλλά εγώ συγκεκριμένα θα αναλύσω το Casting. Ανάλογα το μέρος χωρίζεται σε Surf (παραλίες) & Rock (Βραχώδεις ακτές). Τα Καλάμια μας πρέπει να είναι τουλάχιστον από 3 μέτρα και πάνω αρκετά δυνατά για να μπορούν να πετάξουν μολύβια από 60γρ. έως και 150 γρ. σε συνθήκες έντονου κυματισμού ώστε να μην παρασύρονται εύκολα από τα ρεύματα. Αγκίστρια από 4 νούμερο έως και 2 σας προτείνω και μην ακούτε άλλους που λένε κάτι για άσσους & 1/0. Ο σαργός δεν έχει μεγάλο στόμα σχετικά με το σώμα του και η χρυσή τομή είναι το τεσσάρι παπαγαλέ αγκίστρι, χωρίς να αποκλείονται και τα μακρόλικα ειδικά όταν δολώνουμε σκουλήκια εμπορίου αλλά και τα κυκλικά, όταν τα ψάρια δεν έχουν πολύ όρεξη. Αυτά τα τελευταία τα ψαρεύω με λυτά τα φρένα πάντα και πιστέψτε με έχω κάνει τρομερά πιασίματα σε πολύ μεγάλους φαφούτηδες σαργούς. Η αρματωσιά απλή δεν χρειάζονται εδώ οι υπερβολές και τα πολλά μπιχλιμπίδια που μας πασάρουν τα μαγαζιά. Μονάγκιστρο πάνω από το μολύβι, 20 με 30 πόντους ή μονάγκιστρι συρόμενη σε περαστό μολύβι (ελιά ή με sissaky) με 30 πόντους παράμαλλο, από 30 νούμερο έως (σε πολύ έντονη Θολούρα) & 45άρι. Αόρατα παράμαλλα εδώ δεν χρειάζεται γιατί είπαμε τα νερά πρέπει να είναι θολωμένα, άντε για πολυτέλεια καμία χάντρα πάνω από το αγκίστρι κακό δεν κάνει. Έχω δουλέψει την Swarofski με καλά αποτελέσματα. Μία ή δύο βάσεις για τα καλάμια είναι απαραίτητες ανάλογα με τα εργαλεία του καθενός και απόχη φυσικά. Προσέξτε όμως, εγώ σε ορισμένα σημεία που ψαρεύω όταν έχει πολλή θάλασσα, για την δική μου προστασία βρίσκομαι ψηλά από το νερό, με αποτέλεσμα τα ψάρια να τα κρεμάω για να τα σηκώσω οπότε και η χρήση του χοντρού παράμαλλου σε συνδυασμό με δυνατό μηχανισμό και καλάμι είναι αναγκαία. Τα μηχανάκια μας λοιπόν τουλάχιστον 50άρια και πάνω με μπροστινά φρένα σας προτείνω και με αρκετά ρουλεμάν για την καλή λειτουργία και δύναμη τους.

5. Εποχή.
Χειμώνας με πολλές καιρικές μεταβολές και μέχρι τα μέσα της Άνοιξης είναι η καλύτερη εποχή για το ψάρεμα του (Έχει μεγάλα ψάρια και δεν έχει λιάνωμα να χαλάει τα δολώματα και την όρεξη του ψαρά) αλλά και οι άλλες εποχές είναι καλές αν συντρέχουν οι υπόλοιπες συνθήκες που αναφέρω στο άρθρο αυτό.

  6. Δολώματα.
Αν το πορτοφόλι μας το επιτρέπει, από τα δολώματα του εμπορίου το καλύτερο είναι ο Αμερικάνος. Μετά το Φαραώ (διαλέγεται ξανθά σκουλήκια είναι καλύτερα από τα σκούρα καφέ) και στην συνέχεια μονοδόλια , μάνες , ακροβάτης, και τα άλλα σκουλήκια με τελευταία σας επιλογή την κορδέλα. Πάμε τώρα στα ποιο σοβαρά και αποτελεσματικά δολώματα κατά την άποψη μου (βγαλμένη από άπειρες ώρες στα βράχια να τους ψαρεύω). Μπορεί να στεναχωρήσω τα μαγαζιά με είδη αλιείας αλλά τα δολώματα που θα παραθέσω είναι σφάχτες για τους σαργαράδες.

  • ΚΑΒΟΥΡΙ σε κομμάτια με λίγο ελαστικό νήμα είναι φαρμάκι αλλά προσέξτε μία λεπτομέρεια είναι καθαρά ημερήσιο δόλωμα.
  • ΣΚΑΡΤΣΙΝΙΑ τι να πώ για αυτά!! Ευθύνονται για εκατοντάδες μεγάλων σαργών και τσιπούρων που έχω πιάσει.
  • ΓΑΜΠΑΡΗ Το παγκόσμιο δόλωμα όπως ονομάζω. Απλά αγοράζω σκληρή γαρίδα άσπρη Ατλαντικού μεγάλου μεγέθους (μου βγάζει δύο καλά δολώματα η μία). Πως ψαρεύανε οι παππούδες μας με Φαραώ? Με γαρίδα και πεταλίδα.
  • ΠΕΤΑΛΙΔΕΣ Μεγάλες ζουμερές σωστά βγαλμένες με το μαχαίρι σκληρές να αντέξουν κυματισμό αλλά καθόλου ευκαταφρόνητες για τον σαργό. Άμα την βρει μπροστά του θα την φάει, σκεφτείτε άλλωστε ότι αυτός δεν μπορεί να την ξεκολλήσει από τα βράχια!!
  • ΣΑΡΔΕΛΛΑ & ΓΑΥΡΟΣ φιλέτα ή αντεστραμμένα δεμένα με ελαστικό νήμα και με σχετικά μαλάγρωμα με βάση πάλι την σαρδέλα θα δώσουν μεγάλους σαργούς αλλά και εκπλήξεις άλλου είδους που τυγχάνει να επισκεφτούν τις ψαρεύτρες μας (είναι και μπαγλαρωμένες) έτσι!!!
  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ φιλέτο με ελαστικό νήμα ειδικά με λιγότερη σελήνη φυσικά πάντα με Θάλασσα μου έχουν δώσει παππούδες σαργούς τόσους που έχω αρχίσει να πιστεύω ότι τελικά είναι κρεατοφάγοι!! Το καλύτερο δόλωμα ever σας το φύλαξα για το τέλος. Ένα από τα μυστικά μου που θα το μοιραστώ τώρα μαζί σας. Εάν έχω εξασφαλίσει αυτό το δόλωμα δεν χρειάζομαι εγώ προσωπικά τίποτε άλλο. ΓΟΝΟΣ ΣΟΥΠΙΑΣ Η ΓΟΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΡΟΥΔΙ Τα δολώνω διπλο-περαστά και τα δένω με λίγο ελαστικό νήμα. Τους σαργούς που έχω πιάσει δεν θα τους πιστέψετε!!! Έχω φωτογραφίες όμως!! Και όταν αναφέρομε σε σαργούς εννοώ από 350 γρ. και πάνω μέχρι και 1400γρ που είναι και το ρεκόρ μου. Εν κατακλείδι οι 800άρηδες και οι μπαρμπάδες τους αφήνουν την τελευταία τους πνοή μέσα στον πάγο του ψυγείου μου. ‘Έχει τύχει σε ψάρεμα που έχω κάνει παρέα με άλλους που είχανε Φαραώ και μονοδόλια, στο τέλος να με παρακαλάνε να τους δώσω λίγα σουπιδάκια και κολαράκια. Δεν περιφρονώ τα καλά δολώματα του εμπορίου έχω ψαρέψει πολλές φορές με δαύτα γιατί όμως!! Δεν έβρισκα κολλαράκια και σουπάκια ( τα βγάζει η τράτα τους μήνες Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο) και μου είχανε τελειώσει από την κατάψυξη.

ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ!


Ίσως να έχουμε γίνει κουραστικοί γράφοντας για την συμβολή των floats και pop-up, των εξαιρετικών αυτών εξαρτημάτων. Ειδικά όμως στο ψάρεμα του σαργού από τα βράχια, σχεδόν επιβάλλονται. Είναι γνωστό ότι τον σαργό μπορούμε να τον ψαρέψουμε σε όλα τα επίπεδα της θάλασσας, από τον πυθμένα, έως και τον αφρό! Αυτό σημαίνει πως ένα δόλωμα που αιωρείται μέσα στα ρεύματα θα το δει πιο εύκολα, από αυτό που θα έχει χαθεί μέσα στις σχισμές των βράχων και στη φυκιάδα.

Οπότε χρησιμοποιώντας floats και pop-up, μπορούμε να κάνουμε το δόλωμά μας περισσότερο ευδιάκριτο στα σκοτείνά νερά των βράχων, ενώ παράλληλα να του προκαλέσουμε την περιέργεια ώστε να πάει κοντά και να δει το δόλωμά μας.
Όσον αφορά τις προτιμήσεις του σαργού, σίγουρα έχει. Έπειτα από εξαντλητικές δοκιμές και αλλεπάλληλα ψαρέματά του από τα βράχια, διαπιστώσαμε ότι έχει μια αδυναμία στα φθορίζοντα χρώματα , όπως το κόκκινο και το κίτρινο.


ΦΑΡΑΩ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ!
Οι παλιότεροι λάτρεις του σαργού λέγανε πως χωρίς φαραώ δεν πας στο ψάρεμά του. Εμείς οι νεότεροι αρεσκόμαστε να πειραματιζόμαστε λιγάκι παραπάνω , δοκιμάζοντας πολλές φορές τα πιο απίθανα δολώματα, όπως το φιλέτο από κοτόπουλο! Οι διαπιστώσεις που κάναμε είναι ότι, ενώ όλα τα δολώματα έχουν να αποδείξουν επιτυχίες και αποτυχίες στο ψάρεμα του σαργού με την τεχνική του casting από τα βράχια, το σκουλήκι φαραώ παραμένει η γαστρονομική του αδυναμία, έχοντας μόνο επιτυχίες στο ενεργητικό του!

Οπότε το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι το εξής-θα πάμε στα βράχια στο ψάρεμα του σαργού με μια ποικιλία δολωμάτων, όμως το βάρος θα το δώσουμε στο φαραώ, καθώς όσο και να περνάνε τα χρόνια, το συγκεκριμένο παραμένει μια αναλλοίωτη διατροφική αξία στο ψάρεμα αυτού του εξαιρετικού θηράματος.


Διανύουμε την καλύτερη εποχή για το ψάρεμα του σαργού από τα βράχια. Ενός ψαριού που η σύλληψή του θα ενθουσιάσει όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του για πρώτη φορά, αλλά δεν θα αφήσει αδιάφορο ακόμη καi τον πιο έμπειρο ψαρά του casting. Αυτός είναι ο σαργός και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την στιγμή που κράτησε στα χέρια του έναν μεγάλο του είδους!

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θέλω να σας τονίσω ότι το ψάρεμα του σαργού είναι συνδυασμός όλων ή των περισσοτέρων παραπάνω παραγόντων. Και φυσικά ο καλός ερασιτέχνης ψαράς, πρέπει να διακατέχεται από το τρίπτυχο όπως λέω χαρακτηριστικά εγώ, σε όλους τους φίλους που συζητάω γενικά για το ψάρεμα,ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΠΙΜΟΝΗ και ΑΓΑΠΗ για αυτό το χόμπι που επέλεξε.

πηγη

About admin

Check Also

Ψάρεμα Απαγορευμένες Μέθοδοι και Εργαλεία

1. Καταδυτικές συσκευές:Δεν επιτρέπονται οι καταδυτικές συσκευές παροχής αέρα για οποιαδήποτε μορφή αλιείας (πλην σπόγγων …

Ψάρεμα λυθρίνι: Θέλει τεχνική… και δόλωμα

Τα λυθρίνια – Ψάρεμα

Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων (sparidae) και στο λεπτό και επίμηκες σώμα του συναντώνται όλες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.