ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ… ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Χρήσιμες πληροφορίες για τον εξοπλισμό και την ασφάλεια στις πρώτες σας εξορμήσεις για ψαροτούφεκο.
Σαν εχτές μου φαίνεται πως ήταν, εκείνη η πρώτη βδομάδα του Ιούνη, που είχαμε μαζευτεί οι τέσσερις φίλοι στο σπίτι του Νίκου και ας έχουν περάσει από τότε είκοσι τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Ήταν βλέπετε καθιερωμένο να μαζευόμαστε κάθε απόγευμα στο σπίτι και κάποιου, κάτι σαν ρολόι δηλαδή. Εγώ ο Νίκος, ο Χρήστος και ο Δάμος. Eκείνη την εποχή, λεφτά δεν υπήρχαν και τα λιγοστά που είχαμε από χαρτζιλίκια που μαζεύαμε τα “σπάγαμε” στα τέσσερα για κάνα σινεμαδάκι το Σαββατόβραδο και σε καμία μπύρα στην παμπ της γειτονιάς. Η ανιδιοτέλεια σε όλο της το μεγαλείο!!
Όλοι τους, εκτός από μένα είχαν ήδη κολλήσει αυτήν την όμορφη ασθένεια που λέγεται ψαροτούφεκο. Εγώ αντιστεκόμουν ακόμη, κρατώντας αποστάσεις και μη θέλοντας να δοκιμάσω το φρούτο αυτό, παρακολουθούσα με απάθεια την όλη προετοιμασία την παραμονή της εξόρμησης τους. Άκουγα κουβέντες που με άφηναν παγερά αδιάφορο… Που να φανταστώ πως θα ήταν η τελευταία “στεγνή” βδομάδα της ζωής μου…. Από τότε ο χρόνος κύλησε σαν το νερό φτάνοντας στο σήμερα. Από τους τέσσερις παιδικούς φίλους που χάθηκαν στο διάβα του καιρού και στις υποχρεώσεις, είμαι ο μόνος που κάνει ακόμη ψαροτούφεκο (πως τα φέρνει η ζωή…!)
Ο εξοπλισμός εκείνης της εποχής… πρωτόγονος. Έχω ακόμη την πρώτη μου στολή λιωμένη από το αλάτι και τον ήλιο να κείτεται κρεμασμένη στην ντουλάπα δίπλα στην αφόρετη ακόμη, καινούρια. Η έμπειρη και η πρωτάρα… Το χτες πλούσιο σε εικόνες, φτωχό σε εξοπλισμό σε αντίθεση με το σήμερα απογοητεύει πολλούς καινούριους που θα θελήσουν να μπουν στο χώρο μας.
Όλοι εμείς μέρος της οικογένειας του ψαροτούφεκου, δεν θέλουμε να χάσουμε κανέναν από την αγκαλιά μας και συνάμα πρέπει να προσπαθήσουμε να προσηλυτίσουμε καινούριους σε αυτήν, που θα συνεχίσουν το ταξίδι μετά από μας όταν πια εμείς δεν θα μπορούμε άλλο. Έχουμε υποχρέωση να τους καθοδηγήσουμε να πορευτούν το σωστό δρόμο όσο δύσκολος και να είναι αυτός που θα τους κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή έως το τέλος του ταξιδιού. Θέλοντας να είμαι αρωγός στα πρώτα τους βήματα και να μην γίνει ο εξοπλισμός η αιτία να τα παρατήσουν……..
Μάσκα & Αναπνευστήρας για ψαροτούφεκο
Σιλικόνης μεσαίου όγκου με μεγάλο οπτικό πεδίο. Με κριτήριο ότι μας εφαρμόζει καλά και όχι ότι μας αρέσει οπτικά.
Δοκιμάστε την αρκετές φορές πριν κατασταλάξετε. Θυμηθείτε πως όλα τα πρόσωπα δεν έχουν το ίδιο σχήμα οπότε μια μάσκα που εφαρμόζει στον πρόσωπο του κολλητού σας δεν είναι σίγουρο πως θα ταιριάζει στο δικό σας.
Αυτός είναι και ένας σοβαρός λόγος που δεν την δίνουμε σε άλλους. Η σιλικόνη με τον καιρό μαλακώνει και παίρνει το σχήμα του προσώπου σας και θα ταιριάζει όλο και καλύτερα.
Κατά την διάρκεια της επιλογής, αν δεν μπορείτε να καταλάβετε αν σας ταιριάζει σωστά ή όχι ζητήστε βοήθεια από τους υπαλλήλους του μαγαζιού. Μην αμελήσετε να σας εξηγήσουν τον τρόπο που θα την καθαρίσετε από το λάδι που βγάζει σαν καινούρια γιατί αν δεν το κάνετε, μόλις την πρώτο φορέσετε θα εκπλαγείτε άσχημα από το πόσο θα θολώσει χωρίς να καθαρίζει. Αποφύγετε χημικά προϊόντα καθαρισμού υπάρχει κίνδυνος για τα μάτια σας. Μετά από κάθε εξόρμηση την ξεπλένουμε με γλυκό νερό και την αποθηκεύουμε στο πλαστικό κουτί της μακριά από τις αχτίνες του ήλιου.
Ο αναπνευστήρας με μέτριας σκληρότητας σωλήνα και στόμιο από σιλικόνη. Προσοχή στους περισσότερους το στόμιο γυρνά σχετικά εύκολα. Αυτό μπορείτε με ένα μικρό ταιράπ να σφίξετε ελαφριά το στόμιο πάνω στον σωλήνα ελαχιστοποιώντας όσο το δυνατόν την εισροή νερού από την ένωση. Και αυτόν τον ξεπλένουμε πολύ καλά και δεν τον ακουμπάμε οπουδήποτε γιατί πολύ απλά τον βάζουμε στο στόμα μας.
Ζώνη – Βαρίδια – Μαχαίρι Ζώνης:
Ελαστική με αγκράφα εύκολης και γρήγορης απελευθέρωσης. Προσοχή υπάρχουν ελαστικές ζώνες που σηκώνουν μέχρι 6-7 κιλά και ζώνες που σηκώνουν περισσότερα. Για αρχή προτιμήστε αυτές που σηκώνουν τα περισσότερα.
Απαραίτητα την ξεπλένουμε μετά από κάθε εξόρμηση και δεν την αφήνουμε εκτεθειμένη στον ήλιο.
Τα μολύβια να είναι ενός κιλού και όχι δίκιλα γιατί εύκολα κάνουμε συνδυασμό κιλών, ανάλογα το πάχος της στολής και την εποχή. Αγοράστε και κάνα μισόκιλο όπως και ένα έγχρωμο, κατά προτίμηση κίτρινο ή κόκκινο, πλαστικοποιημένο το οποίο θα έχετε μόνιμα στην ζώνη.
Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε εύκολα την ζώνη όταν αυτή σας πέσει μέσα σε πυκνή φυκιάδα ή σε θολά νερά.
Τη ζώνη την φοράμε χαμηλά στη λεκάνη και όχι χαμηλά στην κοιλιά. Με αυτό τον τρόπο έχουμε καλύτερες και βαθύτερες αναπνοές.
Το μαχαίρι μικρό σε μέγεθος, οδοντωτό από τη μια πλευρά, με κοφτερή λεπίδα από την άλλη. Συνήθως το τοποθετούμε στην ζώνη (προσωπική άποψη), σε σημείο που να είναι εύκολη η πρόσβαση του και με τα δύο χέρια.
Πέδιλα για ψαροτούφεκο – πως να επιλέξουμε
Μακριά σε μήκος που να μπορεί να αλλάζουν οι λεπίδες. Αξίωμα!! Καταλαβαίνω πως στην αρχή θα σας δυσκολέψει στο κολύμπι αν και πιστεύω πως γρήγορα θα τα συνηθίσετε.
Για αρχή προτιμήστε πλαστικές μαλακές λεπίδες, να θυμάστε όμως πως στην πορεία του χρόνου αυτό θα αλλάξει ζητώντας κάτι καλύτερο. Αφήστε το να έρθει μόνο του αβίαστα και όχι γιατί πρέπει.
Προσοχή δοκιμάζουμε τα πέδιλα με το καλτσάκι που θα φοράμε το καλοκαίρι και θα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο πόδι και όχι να είναι χαλαρό.
Δεν περπατάμε στην παραλία με αυτά….!
ΟΠΛΟ: ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ, τι να επιλέξουμε
Γι αυτά και τα στησίματα τους μπορούμε να γράφουμε ολόκληρα τεύχη και άκρη να μην βγάλουμε. Εσείς να θυμάστε πως για αρχή ένα 75άρι και ένα 100άρι είναι ότι πρέπει για τα πρώτα βήματα, σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος.
Δοκιμάστε διάφορους τύπους όπλων πριν πάρετε την τελική σας απόφαση με γνώμονα το πως ¨κάθετε” στο χέρι σας η λαβή. Δοκιμάζουμε τα όπλα φορώντας γάντι πάχους ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε στα ψαρέματα μας.
Αγοράζουμε πάντα ίδιο τύπο όπλων γιατί το χέρι ¨θυμάται” και προσαρμόζετε άμεσα στις αλλαγές όπλου κατά τη διάρκεια της εξόρμησής.
Για αρχή όπλα με κλειστή κεφαλή επειδή είναι ευκολότερου χειρισμού και σκόπευσης από αυτά με την ανοιχτή.
Στα μακριά όπλα όπως το 100άρι απαραίτητο εργαλείο το μουλινέ εφοδιασμένο με δύο χιλιοστά σχοινί. Όσο αφορά λάστιχα και βέργα πιστεύω πως καλό θα ήταν για αρχή να κρατήσετε το αρχικό στήσιμο που δίνει ο κατασκευαστής.
Αξίωμα….ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ!!!
Καλό θα είναι να τα ξεπλένουμε μετά από κάθε εξόρμηση.
ΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ:
Επί μέτρο, πάντα για να μας ταιριάζει σαν γάντι. Επειδή συνήθως ξεκινάμε καλοκαίρι τα χιλιοστά πάχους θα είναι το πολύ 3-3,5 πάχους. Κατά προτίμηση φόδρα ξυρισμένη με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ελαστικότητα.
Την πρώτη φορά που θα την φορέσετε χρησιμοποιήστε μεγάλη ποσότητα σαπουνιού για να φορεθεί ευκολότερα. Μεγάλη προσοχή με τα νύχια, προκαλούν μεγάλες ζημιές.
Τις ξεπλένουμε καλά, πάντα μετά το ψάρεμά μας και απολυμαίνουμε με dettol. Δεν τις αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένες στον ήλιο. Εκτός εποχής πριν την αποθηκεύσουμε την ξεπλένουμε με μαλακτικό για ευαίσθητα μάλλινα.
ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ
Όλοι μας γνωρίζουμε, πως ζούμε σε μια εποχή πλούσια σε καρπούς υλικών αγαθών που τα θέλω και η απληστία των ανθρώπων καλλιεργούν παραγωγές μεγαλύτερες από την δύναμη της κατανάλωσης. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης έφερε και μείωση στις τιμές.
Είναι γνωστό πως το ψαροτούφεκο είναι ακριβό και πολυέξοδο χόμπι, ξέχωρα από τις όποιες άλλες στερήσεις που θα πρέπει να υποστούμε εμείς και οι οικείοι μας, για να μπορέσουμε να χαρούμε τη θάλασσα. Υπομονή και επιμονή… αρετές που θα γίνουν συνοδοιπόροι και αρωγοί του ταξιδιού μας στο μπλε.
Όλοι εμείς θέλουμε όλους εσάς παρών, σε κοινή προσπάθεια να μεγαλώσουμε την οικογένεια και να μοιραστούμε στιγμές απερίγραπτου κάλους και πληρότητας που μονάχα η γαλανή ξέρει να δίνει. Να θυμάστε πως κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά… ίσως τελικά αυτό να είναι η μαγεία…
ΘΥΜΗΣΟΥ ΟΤΙ:
• Τη Θάλασσα πρέπει να την αγαπάς, να τη σέβεσαι και να την φοβάσαι συνάμα. Δεν είναι παιχνίδι και τα λάθη καμιά φορά πληρώνονται ακριβά. Το φυσικό μας περιβάλλον δεν είναι το νερό. Σχεδιαστήκαμε να περπατάμε πάνω στη γη και όχι να κολυμπάμε κάτω από το νερό.
• Σε οποιαδήποτε αδιαθεσία διακόπτουμε απότομα την εξόρμηση ή δεν πάμε καθόλου θάλασσα. Αυτό δείχνει ωριμότητα και αγάπη για τη ζωή.
• Ποτό, ξενύχτι, πάνε μαζί αλλά όχι και το ψαροτούφεκο. Το έχουμε γράψει και πει πολλές φορές, δεν βλάπτει ακόμη μια.
• Μην παρασύρεστε από αυτά που βλέπετε σε ταινίες, για εύκολες βουτιές και πολλά θηράματα….Αυτά γίνονται μονάχα στις ταινίες.!! Για να γυριστεί ένα DVD τριάντα λεπτών, θα πάρει μήνες εξορμήσεων, πολλών και άστοχων(πρώτα απ όλα) και λιγότερο εύστοχων βολών που θα γίνουν με μια ανάσα για να μπορέσουν να αποτυπωθούν σε ταινία.
• Πλανάστε οικτρά αν νομίζετε πως αυτό που βλέπετε στην οθόνη θα το δείτε και κάτω από το νερό.
• Αγαθά κόπους κτώνται. Οι ψαροκυνηγοί που θέλουν να έχουν αξιώσεις στερούνται κιόλας…
• Μην παρασύρεστε από διάφορες κουβέντες για μαγεμένους ψαρότοπους με πλούσια θηράματα. Σκεφτείτε απλά. Αν κάποιος ήξερε τέτοιο τόπο θα τον μοιραζόταν με σας;
• Επίσης κανένας μας δεν ξεκίνησε βαρώντας μεγάλους σαργούς, ροφούς και τεράστια λαβράκια…..Και όταν λέω κανένας μας, εννοώ κανένας μας. Ακόμα και τα πρωτοκλασάτα ονόματα του χώρου, έχουν βαρέσει πέρκες, χάνους και σπάρους στην αυγή της πορείας τους. Πιστέψτε με, όλοι μας από κει αρχίσαμε.
• Προτιμάτε να ψαρεύετε πάνω στο τελείωμα του καιρού. Ξέρω πως είναι δύσκολο ειδικά στις αρχές, αλλά είναι και ο μόνος τρόπος για να έχετε πλούσιες εικόνες από θηράματα και αυξημένη πιθανότητα να συλλάβετε κάποιο.
• Οργανωθείτε με το να γραφτείτε σε τοπικούς συλλόγους. Το μόνο που έχετε να χάσετε είναι το κόστος της συνδρομής. Τα οφέλη πολύ περισσότερα απ όσα φαντάζεστε. Πολλά δεν θα φανούν άμεσα αλλά στην διάρκεια του χρόνου.
• Θυμηθείτε πως από τον καναπέ και την πολυθρόνα του σπιτιού του, δεν έβγαλε κανείς ποτέ ψάρια!