Εύκολο ψάρεμα
Ξέκλεψα λίγο χρόνο να μοιραστώ μαζί σας τον πιο εύκολο τρόπο ψαρέματος από βάρκα που μπορεί να σας φέρει στην επιτυχία εύκολα και να δώσει αληθινά ψάρια τρόπαια.
Τα inchiku είναι τεχνητά δολώματα που δεν απαιτούν ούτε εμπειρία ούτε ειδικό εξοπλισμό και αξίζει να το δοκιμάσετε. Αρκεί να έχετε όρεξη, καλάμι, μηχανισμό και inchiku τεχνητό (κάνει και ρήμα).
Το INCHIKU είναι μια ψαρευτική φιλοσοφία σε καθαρό Japan style, προσπαθώντας να παντρέψει ένα υδροδυναμικό σίδερο με ένα λαστιχένιο χταπόδι με σκοπό να προσελκύσει ένα ευρύ δείγμα θηραμάτων να επιτεθεί και μάλιστα δε διαφορετικά περιβάλλοντα!!!
Αυτό λοιπόν το τεχνητό είναι απλό στην σκέψη, που πρέπει όμως σίδερο και λάστιχο να συνεργαστούν, για να δώσουν υπόσταση σε ένα δόλωμα στο οποίο λείπει η δική του ψυχή και στο σημείο αυτό βρίσκεται ο ρόλος του ψαρά!!!
Το inchiku λοιπον αποτελείται από ένα μεταλλικό κράμα που είναι η κεφαλη του ,ένα λαστιχένιο χταπόδι και μια αρματωσιά που αποτελείται από ένα διπλό σχοινάκι, στο οποίο δένονται δυο αγκίστρια.
Στην αρχή το μεταλλικό σώμα του inchiku αποτελούνταν από μολύβι, σήμερα τα inchiku κατασκευάζονται από ένα κράμα διαφόρων μετάλλων( ώστε να είναι συμπαγές και άκαμπτο) και υπαρχουν ακόμα και inchiku από βολφράμιο!!!!
Το βολφράμιο είναι ένα πολύ βαρύ μέταλλο και συγκριμένα είναι το βαρύτερο μέταλλο στην φύση με ειδικό βάρος 19,3 έναντι 11,7 του μόλυβδου περίπου 1,7 βαρύτερο στον ίδιο όγκο!!!.
Αυτό για εμάς τους ψαράδες, καθώς εδώ δεν διδάσκουμε μεταλλουργία , είναι ότι έχοντας δυο (2) ίδια σε μέγεθος inchiku, με τις ίδιες δηλαδή αντιστάσεις της επιφάνειας στο νερό, αυτό που είναι κατασκευασμένο από βολφράμιο, σκίζει τα νερά και τα ρέματα και κατεβαίνει περίπου στο μισό χρόνο!!! από το μολυβένιο στο βυθό, γιατί έχει τεράστιο ειδικό βάρος!!!!!
Μπορούμε λοιπον να κατέβουμε βαθύτερα, ποιο γρήγορα, με μικρότερο όγκο και να αντιμετωπίσουμε έτσι το φαινόμενο του blow back, δηλαδή να ψαρέψουμε ποιο κάθετα, ποιο ξεκούραστα, άρα και πιο σωστά!!.
Όμως είναι ένα υλικό πανάκριβο σε σχέση με το μολύβι η άλλα κράματα, γι αυτό δεν το συναντάμε εύκολα σε inchiku η jigging, όμως τελευταία το συναντάμε όλο και ποιο συχνά στο tai kabura!!Μια από τις κορυφαίες Ιαπωνικές εταιρείες που παράγουν και διαθέτουν tai Kabura είναι η jackal με πανάκριβες αλλά υπέροχες καμπούρες από βολφράμιο!!!
Παρότι όλα τα inchiku έχουν κοινά σημεία μεταξύ τους, οι κατασκευαστές έχουν ακολουθήσει δυο (2) διαφορετικούς σχεδιαστικούς δρόμους αρχικά (ως προς την θέση του λαστιχένιου χταποδιού ) και τελευταία προστέθηκε και τρίτος από την κορυφαία ιαπωνική εταιρία shimano.
Α) Ο πρώτος δρόμος, είναι τα inchiku που έχουν μια οπή, που διαπερνά το σώμα τους από την μια πλευρά μέχρι την άλλη, που μπορεί να διαφέρει στην γωνία του άξονα της στις διαστάσεις και στο πόσο πίσω μπορεί να είναι η πιο κοντά προς το κέντρο του inchiku.
Β) O δεύτερος δρόμος είναι τα inchiku που έχουν πίσω στο σώμα τους ένα σταθερό σημείο σύνδεσης .
Γ) Ο τρίτος δρόμος είναι το συρόμενο inchiku το οποίο σε σχέση με το πρώτο ,η οπή δεν διαπερνά το σώμα από πλευρά σε πλευρά ,αλλά κατά μήκος και δεν δένεται σταθερά το παράμαλλο, αλλά είναι συρόμενο και για να το καταλάβετε δουλεύει πάνω στο παράμαλλο ακριβώς όπως το free slide!!!
Υπάρχουν inchiku σε πάρα πολλούς διαφορετικούς χρωματισμούς με ολογραφικό φινίρισμα με διάφορες ιριδίζουσες μεμβράνες με φωσφορούχα χρώματα κλπ. Η επιλογή του τεχνητού είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας όσον αφορά κυρίως τα χρώματα καθώς σε διαφορετικές περιοχές υπάρχουν και διαφορετικές προτιμήσεις ,να προτιμάτε το Inchiku με ρίγες, όπως και το εντελώς γυαλιστερό (καθρέπτης). Επίσης πολύ καλοί συνδυασμοί έχουν αποδειχτεί μετά από εμπειρία ωρών ψαρέματος, το χρυσό κόκκινο, το κίτρινο πράσινο και φυσικά το μπλε ,που δεν πρέπει να λείπει από την κασετίνα κανενός ψαρά.
Τα inchiku υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά βάρη από 40 γραμμάρια έως 300 γραμμάρια!!
Αυτό όμως που κάνει ελκυστικό ένα inchiku τελικά δεν είναι τόσο το σώμα του, όσο η κυματιστή κίνηση των μακριών προεκτάσεων του (λαστιχένια χταποδάκια).Είναι αυτό που πυροδοτεί με τις κινήσεις του την επιθετικότητα των ψαριών και δέχεται το 99% των επιθέσεων!!!
Τώρα όπως σε όλα τα τεχνητά, έτσι και σε αυτό η ποιότητα των υλικών θα μας δώσει την διαφορά!!
Όπως προείπα το χταποδάκι παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του inchiku και πρέπει λοιπόν να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του!!!
Αυτό που λοιπον κοιτάμε είναι το πόσο μαλακό είναι το χταποδάκι και να αντέχει (δεν σκληραίνει) με τον καιρό κάτω από την επίδραση του ηλίου και της ζέστης. Σε γενικές γραμμές τα χταποδάκια αυτά έχουν μήκος από 9 -12 cm ώστε να μην είναι και υπερβολικά ογκώδες γιατί θα παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση στο νερό κατά την κάθοδο του. Επίσης πολύ σημαντικό είναι τα πλοκάμια να είναι λεπτά μακριά και με μεγάλη ελαστικότητα ώστε να έχουν τη την αέρινη κίνηση των κεφαλόποδων στο νερό!!!
Τα τελευταία χρόνια τα inchiku όπως και όλα τα τεχνητά έχουν εξελιχτεί σημαντικά ,μερικά μάλιστα είναι εμποτισμένα στο εσωτερικό των χταποδιών με πολύ αντανακλαστικές τεχνητές ίνες ,οι οποίες με τα χρώματα και τις έντονες αντανακλάσεις τους κάνουν το σύνολο ποιο ευδιάκριτο!!!
Επίσης οι λάμψεις αυτές επιτυχαίνονται, προσθέτοντας glitter( χρυσόσκονη για μακιγιάζ) στο χταποδάκι. Υπαρχουν βέβαια και τα ξέρετε όλοι και τα χταποδάκια με φινίρισμα glow η φωσφορίζων, τα οποία μπορούν να αποθηκεύσουν μια μικρή ποσότητα φωτός για ορισμένο χρονικό διάστημα, που είναι αρκετή βέβαια για να φτάσουν μέχρι το βυθό, και που αξιοποιούνται οι ιδιότητες αυτές, κυρίως σε βάθη μεγαλύτερα των 100 μέτρων!!!
Ένα άλλο μέρος του inchiku είναι τα διπλά αγκίστρια ,που δεν πρέπει να είναι ούτε χοντρά ούτε βαριά, για να συνδυάζονται αρμονικά με όλο το σύνολο και τα οποία πρέπει να είναι δεμένα με κορδόνι (assist line )από 50-90 libres, καλύπτοντας έτσι κάθε θήραμα της μεσογείου.
Σε περίπτωση που φθαρθεί το assist line η θέλετε να βάλλεται πιο ισχυρό θα χρησιμοποιήσετε ένα ποιοτικό Dacron όπως το οποίο στο μέγεθος των 50 libres είναι όσο ποιο τέλειο σε πάχος και ευκολία χρήσης.!!!
Αν τώρα θέλετε να αντικαταστήσετε τα αγκίστρια, πρέπει να διαλέξετε αγκίστρια που προορίζονται για light jigging, όπως τα κορυφαία shout 92-lj και decoy cutlass, τα Owner sj-38TG κλπ!!!
Ποτέ όμως δεν πρέπει να υπερβάλουμε ούτε στο μέγεθος το χταποδιού ούτε στον αγκιστριών, γιατί αντί να βελτιώσουμε την αρματωσιά μας της δημιουργούμε μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς μετά μεγαλύτερα αγκίστρια, χάνετε η ισορροπία του χταποδιού και μπερδεύετε στην μάνα, ιδιαίτερα κατά την λεπτεπίλεπτη φάση της καθόδου προς τον βυθό.
Επίσης ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε με το inchiku,είναι ότι από τα πολλά χτυπήματα στους βράχους και ανώμαλους βυθούς, παρουσιάζουν με το χρόνο ρωγμές ξεφλουδίζονται και χάνουν τούς χρωματισμούς τους. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να καλύψουμε τα μεταλλικά μέρη του inchiku, με δύο χέρια εποξειδικό βερνίκι δυο συστατικών!!!.
Ένα άλλο σημείο που δεν το προσέχει κανείς συνήθως είναι η χάντρα που έρχεται σε επαφή με το χταποδάκι .Σε περίπτωση λοιπον που θέλουμε μόνοι μας να αλλάξουμε την αρματωσιά, πρέπει να προσέξουμε οι χάντρες να είναι συμβατές με το μείγμα ελαστικού του χταποδιού ,γιατί αλλιώς θα λιώσουν κυριολεκτικά εξαιτίας των πτητικών συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να προσδώσουν την ζητούμενη απαλότητα.
Πολλές εταιρείες έχουν φροντίσει να υπάρχει μεταξύ της χάντρας και του λάστιχου του χταποδιού ένα ουδέτερο μονωτικό υλικό. Οι καλύτερες χάντρες είναι αυτές ου κατασκευάζονται από την Luhr-Jencen και τις οποίες τις βρίσκουμε σε οποιοδήποτε κατάστημα με είδη χόμπι , κατασκευάζονται από σκληρό πλαστικό και εκτός από το εξαιρετικό τους οπτικό αποτέλεσμα, παράγουν και ένα ηχητικό εφέ όταν κατά το ανέβασμα του inchiku χτυπάμε στο μεταλλικό σώμα.!!!
Τώρα πάμε στο σχήμα του incuki που μπορεί να σχηματίσουμε την εντύπωση ότι αποσκοπεί μόνο και μόνο να μεταφέρει το χταπόδι στο βυθό. Αυτό το αναφέρω καθώς η πλειονότητα των inchiku και ίσως μόνο αυτά έχετε δει, αποτελούνται από εν κωνικό και υδροδυναμικό σώμα ,που το κέντρο βάρος το βρίσκεται χαμηλά.
Όμως μερικές κατασκευαστικές εταιρίες δεν ακλουθούν αυτόν τον κανόνα και έχουν κατασκευάσει inchiku με πλατιά και φαρδιά κατασκευή!!!.Σημαντικότερος εκπρόσωπος της φιλοσοφίας αυτής των inchiku είναι τα διάσημα Sea Dancer ,τα οποία δουλεύουν στο κατέβασμα στριφογυρίζοντας συνεχώς από την πρώτη στιγμή που τα ρίχνουμε στην θάλασσα. Πολλές φορές μάλιστα λόγο του πλατιού μέρος διαγράφουν μια μεγάλη σπιράλ διαδρομή, καθυστερώντας έτσι να κατέβουν στον βυθό με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης.
Το βασικό πλεονέκτημα της κίνησης αυτής, είναι ότι καθώς αργεί να κατέβει στο βυθό, δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες στα θηράματα να επιτεθούν και τα προσελκύει από μεγάλη απόσταση!!!.Επίσης κατά το ανέβασμα το πεπλατυσμένο του σώμα, παράγει ασυντόνιστες και απρόβλεπτες κινήσεις, με ότι αυτόν συνεπάγεται για την ενεργοποίηση του κυνηγητικού ενστίκτου των θηραμάτων (φαγκριά ,συναγρίδες , ροφοί κλπ).
Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι, ότι όταν έχουμε έντονη μετακίνηση του σκάφους λόγο ανέμου η ρευμάτων, η μόνη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσουμε inchiku σε σχήμα βολίδας, καθώς αυτό με το πεπλατυσμένο σώμα θα σχηματίσει μεγάλη γωνία, καθώς θα αργήσει αισθητά να κατέβει στον βυθό
.
ΠΩΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΕ ΕΝΑ INCHIKU (TEXNIKH)
Όπως προείπαμε πρέπει ο ψαράς με δικές του κινήσεις να δώσει ζωή σε αυτό το εκκεντρικής ευφυΐας τεχνητό.
Πάμε λοιπόν να περιγράψουμε τις κινήσεις όσο μπορούμε κάτι τέτοιο γραπτώς ,καθώς μόνο ένα βίντεο μπορεί να ξεκαθαρίσει και να υποδείξει ακριβώς την τεχνική. Έχω ανεβάσει σχετικό Ιταλικό βίντεο από έναν μεγάλο Ιταλό ψαρά τον που πρέπει προσεκτικά να μελετήσετε και βέβαια θα ακολουθούσουν και άλλα βίντεο, είναι όπως λέει ο λαός μας μια εικόνα χίλιες λέξεις.
Για τον λόγο αυτό ανεβάζω και πολλά βίντεο για την κάθε τεχνική, ώστε να μιμηθείτε τις κινήσεις και τις πρακτικές εξειδικευμένων και αναγνωρισμένων ψαράδων παγκοσμίως. Ότι βίντεο ανεβάζω ,θα είναι πάντα από τους κορυφαίους στο κάθε είδος, ώστε η ενημέρωση σας να είναι ακριβής, και χωρις παραπλανητικά και λανθασμένα στοιχεία.
Στην ουσία τώρα του θέματος, για να δουλεύουμε ένα incuki σημαίνει να περνάμε το χρόνο μας σχετικά ξεκούραστα με μηχανισμό και καλάμι ,καθώς το inchiku πρέπει να περιστρέφεται στο ρέμα με διακεκομμένη πορεία, καμιά φορά αργή καμιά φορά πιο γρήγορη, αλλά ποτέ με υπερβολική ταχύτητα .Επιβάλουμε δηλαδή έναν κοφτό κυμάτισμα στην κορυφή και γυρνάμε την μανιβέλα περίπου μια φορά κάθε ένα έως ενάμιση δευτερόλεπτο, για να είναι το κολύμπι του δολώματος πολύ soft σχεδόν κινούμενο με τον καρπό!!!!!
Όπως για το jigging και για το slow jigging έτσι και για το inchiku για να δουλεύει τέλεια πρέπει να δουλεύει σχεδόν κάθετα (το slow εντελώς, όχι σχεδόν κάθετα).
Τα Inchiku μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικούς τρόπους. Κάθε τρόπος ανάλογα με το περιβάλλον, τις συνθήκες και τα θηράματα στα οποία αποσκοπούμε γίνεται αποτελεσματικός.
Καλό θα είναι να μη μένουμε μονότονα σε μία κίνηση, αλλά να αλλάζουμε ανά τακτά διαστήματα, ώστε να προσελκύσουμε την περιέργεια των ψαριών.
Πάμε λοιπόν στους διαφορετικούς τρόπους εκτέλεσης της τεχνικής αυτής:
Α) Κατεβαίνεις στο βυθό ως ένα παραδοσιακό jigs και στη συνέχεια ανακτάται με τον μηχανισμό με μεταβλητή ταχύτητα και ταυτόχρονα γίνεται και άντληση με το καλάμι. Η δράση στην προκειμένη περίπτωση του Inchiku θα είναι ζωντανή και ελκυστική.
Β) Θα κατεβαίνει στο βυθό ως καμπούρα, δηλαδή αργή ανάκαμψη, με το καλάμι στραμμένο προς τα κάτω. Το ανεβάζουμε από 10 ως 15 μέτρα και στη συνέχεια το αφήνουμε να πέσει ξανά στο βυθό και εκ νέου ανάκαμψη (συνεχόμενη).
Γ)Κατεβαίνει στο βυθό και μόλις φτάσει στο κάτω μέρος κάνουμε τρεις (3) γρήγορες στροφές στο μηχανάκι για να αναπηδήσει το Inchiku και στη συνέχεια μειώνουμε τις στροφές (πιο αργά). Το ανεβάζουμε από 5 ως 15 μέτρα και πάλι κάτω.
Δ) Κατεβαίνει στο βυθό και στην περίπτωση αυτή πρέπει να το κρατήσουμε κοντά στον πυθμένα είτε πρόκειται για λάσπη είτε για βράχια, αφήνοντας το να χτυπά συνεχώς ώστε με το θόρυβο να προσελκύει τα ψάρια. Μετά, γρήγορες ή αργές κινήσεις του μηχανισμού και σύντομες εκτοξεύσεις, αφήνοντας το ξανά να χτυπάει κάτω.
Αυτές που προανέφερα είναι οι διάφορες παραλλαγές στην κίνηση του inchiku , υπάρχει όμως εδώ και χρόνια μια αντιπαλότητα αν μπορούμε να το πούμε έτσι μεταξύ ψαράδων που ισχυρίζονται ότι το inchiku κάλο θα ει ναι να είναι δολωμένο και από την άλλη μεριά αυτών που ισχυρίζονται ότι πρέπει να είναι αδόλωτο.
Κατά την προσωπική μου άποψη και θα σας το εξηγήσω παρακάτω γιατί ,είναι προτιμότερο το Inchiku να χρησιμοποιείται χωρίς δόλωμα, κυρίως όταν αποσκοπούμε σε μεγάλα θηράματα.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε περίπτωσης, ώστε να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει.
ΔΟΛΩΜΕΝΟ
Σε αυτή την περίπτωση το Inchiku δολώνεται με μία λωρίδα καλαμαριού ή μια ολόκληρη γαρίδα, οπότε πέρα από την εμφάνιση του, αποκτά και οσμή!!! Έτσι αν παραμείνει ακίνητο δίπλα σε άλλο ακίνητο inchiku ,το αδόλωτο Inchiku είναι λογικό να πάρει περισσότερα τσιμπήματα!!
Αν εξετάσουμε όμως την κίνηση του, επειδή το δολωμένο δεν έχει την συμμετρία και μελέτη που έχει ένα αδόλωτο τεχνικό από σχεδιαστικής άποψης, η κίνηση που θα κάνει δε θα είναι η κατάλληλη. Άρα αντί να τραβάει τα ψάρια θα τα απωθεί!!!
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το δολωμένο Inchiku υστερεί σε κίνηση!!!
ΑΔΟΛΩΤΟ
Η μόνη παρέμβαση που κάνουμε σε αδόλωτο είναι να του αλλάξουμε αγκίστρια ή assist. Αν το κατεβάσουμε στο βυθό και το αφήσουμε ακίνητο, θα υστερεί απέναντι στο δολωμένο με φυσικό δόλωμα, όμως πάνω στην κίνηση θα κάνει αυτό που έχει σχεδιαστεί να κάνει. Συνεπώς θα μοιάζει πιο φυσιολογικό στα μάτια των ψαριών, σε σχέση με την ασύμμετρη κίνηση του δολωμένου.
Έχοντας υπόψη λοιπόν και τις δυο περιπτώσεις ,είμαι σαφώς υπέρ του αδόλωτου, όπως και προείπα και σας εξηγώ αναλυτικά το το γιατί.
1. Αν θέλετε να πιάσετε ψάρι με φυσικό δόλωμα, τότε χρησιμοποιήστε τεχνικές που αποδεδειγμένα πιάνουν ψάρια, καθετί για τα μικρά, ζόκα για τα μεγάλα. Άρα γιατί να εμπλέξετε το Inchiku με φυσικά δολώματα!!!
2. Αν δολώσετε ένα τεχνικό και το ρίξετε στο νερό, στην ουσία έχετε ρίξει μία ζόκα, τότε γιατί να ασχοληθείτε με το Inchiku και όχι με το Ζόκα!!!
3. Αν σας ενδιαφέρουν τα μικρά ψάρια και δεν έχετε μαζί σας άλλη επιλογή, χρησιμοποιήστε ένα δολωμένο Inchiku. Αν όμως στοχεύετε σε αξιόλογα ψάρια τότε το Inchiku αδόλωτο είναι η καλύτερη λύση, αφού η μελέτη, η σχεδίαση και η κατασκευή του έγιναν για αυτό τον σκοπό!!
4. Υπάρχουν ατελείωτες μάρκες Inchiku και όλες έχουν τη δική τους αποτελεσματικότητα, όμως στα forum που συμμετέχω, ακούω κολακευτικά σχόλια από τους ψαράδες της γείτονος χώρας (Ιταλίας) για τα Inchiku Talisman τα οποία δεν τα έχω δοκιμάσει, καθώς προτίμησα να μείνω προσηλωμένος στο slow Jigging, το οποίο θεωρώ την ανώτερη τεχνική ψαρέματος, με τεχνητό στη Θάλασσα!!!
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
Ο εξοπλισμός που συνήθως χρησιμοποιούμε, είναι καλάμι με αρκετά ευαίσθητη άκρη, αλλά το στέλεχος πρέπει να είναι αρίστης ποιότητας και με ένα αποθεματικό επαρκούς δύναμης, ώστε να αντιμετωπίσει νικηφόρα κάθε μεγάλη λεία. Πολλοί ψαράδες ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιώντας ένα απλό καλάμι soft bite για μαλακό δόλωμα (σιλικονούχο) θα μπορέσουν να εφαρμόσουν την τεχνική αυτή. Σίγουρα θα λειτουργήσει, αλλά αν θέλετε να είστε στους κορυφαίους πρέπει να έχετε το συγκεκριμένο καλάμι για αυτή την τεχνική.
Περιστρεφόμενο μηχανισμό ισχυρής ισχύος με 20 λίμπρες οχτάκλωνο νήμα το λιγότερο 300 μέτρων, με παράμαλλο 7 ως 8 μέτρα φλούρο καρμπόν με διάμετρο το ανώτερο 0.50. Ως βασικό κανόνα, μπορούμε να προσανατολιστούμε σε 0.30 ως 0.35 για βάθος έως 20 μέτρα, 0.40 από 30 ως 50 μέτρα και 0.50 για μεγαλύτερα βάθη. Inchiku από 180 ως 150 γραμμάρια (θα γίνει αναλυτική παρουσίαση). Η βασική επιλογή γίνεται βάση βάθους, βαθμού σαφήνειας (καθαρότητα του νερού) και τέλος βάση της λείας που γνωρίζουμε ότι υπάρχει στην περιοχή.
Προσωπικά πιστεύω ότι το σημαντικό μέρος του εξοπλισμού είναι η σωστή ράβδος παρά ο μηχανισμός. Είναι προτιμότερο να ξοδέψετε τα χρήματα σας σε ένα καλό καλάμι και σε έναν μηχανισμό Β κατηγορίας παρά το αντίθετο, αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να είναι και τα δύο κορυφαία.
Κατά την επιλογή του Inchiku δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο σχήμα παρά στο χρώμα. Σε περίπτωση που έχουμε παρατεταμένα ρεύματα και ολίσθηση χρησιμοποιούμε κωνικά σχήματα με το βάρος προς τα κάτω, ώστε να κατεβαίνουν με τη μέγιστη ταχύτητα.
Σε περίπτωση μικρού ρεύματος και ολίσθησης, όπως έχω αναφέρει και στην αρχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Inchiku με ευρεία και επίπεδη επιφάνια το οποίο εξαιτίας του σχήματος του θα τρεμοπαίζει και θα κάνει πιο δαντελωτές κινήσεις, προσελκύοντας έτσι περισσότερα αρπακτικά.
Μετά από εμπειρία χρόνων καταλήξαμε στο συμπέρασμα όλοι όσοι έχουμε ασχοληθεί με αυτήν την τεχνική ότι οι περισσότερες συλλήψεις συμβαίνουν τη στιγμή που το Inchiku βρει βυθό και ακριβώς την στιγμή της ανάκαμψης.
Όταν χτυπάει το ψάρι σε μια περιοχή πρέπει πάντα να επιμένουμε και να την εξερευνούμε πλήρως!!
Μια αξιόλογη μορφολογία βυθού είναι ο βυθός γύρω στα 70 μέτρα με πέτρες και λάσπη. Σε αυτό το είδος βυθού χρειαζόμαστε μια γρήγορη ανάκαμψη.
Όπως σας έχω αναφέρει και νωρίτερα η βασική του τεχνική στο ψάρεμα inchiku ,αποτελείται από ένα αργό σύστημα ανάκτησης με αργά jerks του καλαμιού, εναλλασσόμενο με παύσεις και μικρές κινήσεις. που αποσκοπούν στo ‘’ζωντάνεμα΄΄ του δολώματος.
Παρότι όπως προανέφερα η σημαντικότερη στιγμή επίθεσης είναι αυτή της κοντινής απόστασης από το βυθό , έχουν γίνει και πάρα πολλές επιθέσεις και σε αρκετά μέτρα κατά την άνοδο του.
Ένα άλλο μέρος του εξοπλισμού που δεν τόνισα, αν και το έχω αναφέρει στην αρχή του άρθρου μου, είναι τα αγκίστρια. Πρέπει να είναι αρίστης ποιότητας με φοβερή αιχμηρότητα για να έχουμε περισσότερες συλλήψεις.
Σε πολλούς φαίνονται μικρά τα αγκίστρια που συνήθως είναι 1/0 και τα αντικαθιστούν με 3/0, νομίζοντας πως έτσι θα έχουν περισσότερες επιτυχίες. Το έχω δοκιμάσει δεκάδες φορές και το ποσοστό συλλήψεων μου έπεσε δραματικά, καταλήγοντας στο 1/0, αγκίστρια αλλά κορυφαίας ποιότητας τα οποία έχω ονομάσει και στην αρχή του άρθρου μου.
Επίσης ένα άλλο φαινόμενο παρατημένο μετά από αρκετές δοκιμές είναι η αντανάκλαση της υπεριώδους ακτινοβολίας, το οποίο έχω επιβεβαιώσει στην πράξη. Παρά το γεγονός πως είναι μια πρόσθετη δαπάνη, θα σας συμβούλευα να επικολλήσετε στο Inchiku σας αντανακλαστικές ταινίες UV. Υπάρχουν τελευταία και Inchiku με UV στο ίδιο του το χρώμα, που κυρίως είναι αποτελεσματικά σε συννεφιασμένες μέρες και βαθιά νερά.
Ένα άλλο καινοτόμο προϊόν, που έχει δήξει πολύ θετικά αποτελέσματα στα μεγάλα βάθη (πάνω από 100 μέτρα), είναι το Esca System ,το οποίο συνδέεται κυρίως μεταξύ παράμαλλου και inchiku, το οποίο με τις εκπομπές της ειδικής λάμψης που παράγει, προσελκύει μεγάλα θηράματα!!!
ΨΑΡΕΜΑ INCHIKU ΣΕ ΑΒΗΣΣΑΛΕΑ ΒΑΘΗ!!!
Υπάρχουν κάποιοι που ψαρεύουν σε μεγάλο βάθος με στόχο τα μεγάλα αρπακτικά, όπως τεράστιες σφυρίδες και φαγκρί. Μιλάμε για βάθη πάνω από 150 μέτρα και όσο κάτω πάει. Στην περίπτωση αυτή χρειαζόμαστε ιδιαίτερη κατασκευή Inchiku.
Συγκεκριμένα θα χρειαστούμε:
1. 30 εκατοστά κέλβαρ
2. Χταποδάκι μεταξύ 9 και 16 εκατοστά
3. Αγκίστρια παπαγαλέ 3/10 δεμένα με 200 λίμπρες το ελάχιστο
4. Στερεούς δαχτύλους
5. Παράμαλλο 0.60 φλουροκαρμπόν
6. Οχτάκλωνο νήμα 20 λιμπρών
7. Σκληρές λαστιχένιες χάντρες μεγέθους 6χ10
8. Αντανακλαστικά νήματα (dressing)
9. Ψαλίδι η κοφτάκη
10. Βελονάκι 1,75 χιλ.
Εννοείται ότι τα άλλα τα υλικά πρέπει να είναι άριστης ποιότητας.
Το Inchiku απευθύνεται στα περισσότερα είδη επιθετικών ψαριών και κάποια στιγμή θα αναφερθώ στο ψάρεμα Inchiku για κάθε ψάρι ξεχωριστά.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο μεγάλος κόκκινος σκορπιός είναι τακτικό θήραμα αυτού του ψαρέματος . που θέλει τη δική του αντιμετώπιση.
Μετά την πρώτη πτώση και αφού θα έχουμε απομνημονεύσει στο σημείο της γραμμής (πολύχρωμη – αλλαγή χρώματος κάθε δέκα (10) μέτρα) που αντιστοιχεί στην άφιξη του δολώματος στον πυθμένα κατά τη διάρκεια των διαδοχικών καθόδων, μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γραμμή λίγα μέτρα πάνω από τον πυθμένα και ως εκ τούτου θα γίνει ορατό στα μάτια του σκορπιού!!!
Προτιμότερο στην περίπτωση που στοχεύουμε σε αυτό το ψάρι θα είναι να έχουμε εμπλουτίσει τα αγκίστρια με λουρίδα καλαμαριών ή σουπιάς και να αφήνουμε το δέλεαρ να εκτελεί αργές και ελαστικές κινήσεις.
Αν έχουμε κάποια επιτυχία στο κυνήγι αυτού του θηράματος αυτό σημαίνει ότι ο βυθός είναι κατάλληλος και πρέπει άρα να επιμείνουμε στο σημείο αυτό.
Συνοψίζοντας για την τεχνική αυτή και τα ψαρευτικά όρια που μας ανοίγει και αφορά όλα τα είδη ψαρέματος, πρέπει να σκεφτόμαστε το ψάρεμα ως εκπαιδευτικό ταξίδι που το μυαλό μας γίνεται ένα σφουγγάρι που συλλέγει πληροφορίες, μόνο τότε θα είμαστε στο σωστό δρόμο.
Πρέπει έχετε το σωστό μυαλό, να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προπαντός να είστε διατεθειμένοι να δοκιμάζετε νέες τεχνικές και μεθόδους, καθώς αυτό είναι το πρωταρχικό όλων!!!
Πρέπει πάντα ένα αλιευτικό ταξίδι να το έχετε προγραμματισμένο από την προηγούμενη νύχτα, το που θα πάτε, ποια ώρα και να συλλέγετε συνεχώς πληροφορίες ,καθώς υπάρχουν τέσσερις μεταβλητές που θα πρέπει πάντα να σας απασχολούν.
1. Σε ποια θέση βρίσκονται τα ψάρια (καθορισμός ψαρότοπου)
2. Περίοδος τσιμπήματος (πότε τρώνε τα ψάρια)
3. Παλίρροια
4. Οι καιρικές συνθήκες
Με τη σύγχρονη τεχνολογία και τα μηχανήματα που όλοι διαθέτουμε, όλα πια είναι στα χέρια μας (αρκεί να έχουμε χρήματα φυσικά).
Αναφέρθηκα στις παλίρροιες και θα επιμείνω για λίγο. Θεωρώ ότι είναι ο κυριότερος παράγοντας σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες και αυτό γιατί δημιουργούν το ρέμα.
Όταν λοιπόν ρέει το ρέμα, τα ψάρια βγαίνουν για φαγητό. Σε υψηλή και χαμηλή παλίρροια, η ροή ρέματος σταματάει. Έτσι, καλό θα ήταν να αποφεύγετε αυτές τις περιόδους αν μπορείτε. ΠΧ. Αν η παλίρροια είναι στις 08:00 το ρέμα θα είναι μηδενικό ή αργό μια ώρα πριν ή μια ώρα μετά, επομένως μεταξύ 07:00 και 09:00 η αλιεία θα είναι φτωχή.
Χρειάζονται περίπου έξι ώρες για μια πλήρη παλίρροια, οπότε το ρέμα θα φτάσει στο μέσο της παλίρροιας, που στην περίπτωση αυτή θα είναι τρείς (3) ώρες μετά την υψηλή παλίρροια, δηλαδή στις 11:00.
Λαμβάνοντας λοιπόν αυτά υπόψη σας, να περιμένετε τα τσιμπήματα από 09:00 μέχρι 13:00, οπότε καλό θα είναι να βρίσκεστε στο πόστο σας μέχρι τις 08:30. Αν εκείνη τη μέρα άνεμοι και παλίρροια πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση, αυτό αυξάνει τις επιτυχίες σας!!!
Ετήσιης ισχύουν και τα όσα γενικά για τις καιρικές συνθήκες έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας.
Βάζοντας τελικά όλες τις μεταβλητές στο τραπέζι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ,ότι το σημαντικότερο όλων είναι να βρισκόμαστε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο εξοπλισμό!!!
Με τα σωστά εργαλεία και όχι τόσο με την ποιότητα των εργαλείων, π.χ η Ferrari είναι κορυφαία, αλλά σε ανώμαλο δρόμο είναι τελευταία, καθώς εκεί χρειάζεται Τζιπ 4Χ4.Η ποιότητα δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας, αλλά το πόσο κατάλληλα είναι τα εργαλεία μας.
Αν συνδυάσετε αυτά τα δυο, θα μείνετε εσείς ο δυνατός ή αδύναμος αυτής της αλυσίδας, άρα είτε θα είστε ψαράς με αρ……. ή αρχ…… ψαράς.
Επίσης θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή να δίνετε ιδιαίτερη σημασία από πού αντλείτε τις πληροφορίες σας, άρθρα βίντεο και λοιπά, καθώς με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις.
https://psarema.net/ https://www.boatfishing.gr/