Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Συνταγές μαγειρικής με ξινήθρα

Πως μαγειρεύουμε την ξινήθραΞινήθρα
Παίρνουμε ξινήθρα και αφού την κόψουμε ψιλά, βάζουμε λίγο σέλινο και λίγο μαρούλι ψιλοκομμένα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ζεστό νερό και αλάτι. Όταν ψηθεί η ξινήθρα, τη στραγγίζουμε καλά και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο, την κουκκίζουμε με αλεύρι και ανακατώνουμε συνεχώς και συγχρόνως μουσκεύουμε με καλό ζωμό. Αφού την αφήσουμε να βράσει κατά αυτόν τον τρόπο επί ένα τέταρτο της ώρας, την προσφέρουμε είτε με βρασμένα αυγά, είτε με κρέας ή και απλώς μόνο με ψωμάκια κοκκινισμένα στο βούτυρο.Ξινήθρα με γάλα
Αφού εν πρώτης την ετοιμάσουμε και την βράσουμε, καθώς κάναμε ανωτέρω, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα να ψηθεί με λίγο βούτυρο.
Κατόπιν σπάζουμε χωριστά ένα η δυο κιτρινάδια του αυγού αναλόγως την ποσότητα της ξινήθρας, σχηματίζουμε με αυτά και με λίγο αλεύρι ένα χυλό στον οποίο χύνουμε γάλα και όλα αυτά τα βάζουμε επάνω στη φωτιά να δέσουν.Σούπα από ξινήθρα
Κάνουμε ένα πουρέ από πατάτες, βάζουμε ζωμό στον πουρέ και τα τοποθετούμε στην φωτιά για να βράσουν. Βάζουμε μαζί και μερικά ματσάκια ψιλοκομμένη ξινήθρας.
Όταν σερβίρουμε, προσθέτουμε μείγμα από γάλα, 2 κρόκους αυγών και φρέσκο βούτυρο.Πουρές από ξινήθρα
Καθαρίζουμε καλά την ξινήθρα, μετά από αυτό την ζεματίζουμε και την περνούμε από φανέλα. Βάζουμε βούτυρο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε μία κουταλιά αλεύρι και κατόπιν την ξινήθρα. Ανακατώνουμε προσθέτουμε και ζουμί ή γάλα, λίγο γλάσο, λίγη ψιλή ζάχαρη και την ώρα που θα σερβίρουμε, προσθέτουμε λίγο λίγο και ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο.Oxalys acetosella/Oxalys pes‐caprae (ξινήθρα με διλπά άνθη)Ακόμα η ξινήθρα χρησιμοποιείτε σε σούπες, σάλτσες και χορτόπιτες σε μικρές ποσότητες, για να δώσει ξινή γεύση. Τα φυτά αυτά έχουν όξινη γεύση, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες οξαλικού οξέος, για αυτό τρώγονται σε μικρές ποσότητες.
Δεν γνωρίζουμε όμως ότι σε δύσκολες περιόδους όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τα εξογκώματα που κατασκευάζονται στις ρίζες της ­ σε διάφορες περιοχές τα λέγανε «φιστικάκια» ­ προσέφεραν τροφή στον πεινασμένο πληθυσμό.

About admin

Check Also

Φτιάχνω ταραμοκεφτέδες και ταραμοσαλλάτα

ΟΙ ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣΕκτέλεση Στην αρχή μουσκεύουμε τον ταραμά σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα για να …

Μαγειρική και συνταγές με μπαγιάτικο ψωμί

Αναζωογονήστε το Κι όμως! Μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή και φρεσκάδα στο μπαγιάτικο ψωμί σας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.