Φθόριο και υγεία
Όπως περιγράφεται στο Journal of American Medical Association [JAMA] τα φθοριούχα είναι πρωτοπλασματικά δηλητήρια που επηρεάζουν τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης και αναστέλλουν τη δράση διαφόρων ενζύμων. Παρόλο που είναι γνωστά δηλητήρια, ωστόσο επιτρέπεται να υπάρχουν στο νερό, στα τρόφιμα και σε άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης με το επιχείρημα ότι προστατεύουν από τη τερηδόνα των δοντιών.Το φθόριο αποτελεί ένα από τα 92 χημικά στοιχεία που υπάρχουν στη γη, και ανήκει στην οικογένεια των αλογόνων. Όλες οι ουσίες που προκύπτουν από την ένωση του φθορίου με άλλα χημικά στοιχεία περιγράφονται με το κοινό όνομα φθοριούχες ενώσεις ή φθοριούχα.Τα φθοριούχα είναι σημαντικά παραπροϊόντα της βαριάς βιομηχανίας κυρίως αυτής του αλουμινίου και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν ως παρασιτοκτόνα.
Μετά το β΄ παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι σήμερα το φθόριο και οι φθοριούχες ενώσεις άρχισαν να παίζουν ένα όλο και σημαντικότερο ρόλο στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία.
Δύο ευρέως διαδεδομένα προϊόντα είναι οι χλωριωμένοι φθοριοάνθρακες, γνωστοί ως φρέον που χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά και ψυγεία και το πολυτετραφθοριοαιθυλένιο, πιο γνωστό ως teflon που χρησιμοποιείται σαν επίστρωση στα μαγειρικά σκεύη.
Τα φθοριούχα χρησιμοποιούνται επίσης στην ιατρική σαν συστατικό της γενικής αναισθησίας και άλλων αναισθητικών και ως συστατικό πολλών φαρμάκων, κυρίως ψυχοτροπικών αλλά και σε παιδικές βιταμίνες και στα περισσότερα οδοντιατρικά αναλώσιμα προϊόντα όπως οδοντόκρεμες, στοματοπλύματα και στο οδοντιατρικό νήμα. Επίσης υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα όπως σε συμπυκνωμένους χυμούς, σε δημητριακά κ.α.Η τερηδόνα είναι μία νόσος που καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών δηλαδή το σμάλτο τους. Συγκεκριμένα είναι η απώλεια αλάτων από τις επιφάνειες των δοντιών που προκαλείται από τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια και από τα υπολείμματα τροφών. Αν δεν αντιμετωπισθεί γρήγορα, τα άλατα συνεχίζουν να χάνονται, κυρίως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο σίδηρος και μπορεί να καταστραφεί ολόκληρο το δόντι. Γενικά η τερηδόνα θεωρείται διαταραχή στο μεταβολισμό του ασβεστίου και αφορά ολόκληρο το σκελετικό σύστημα του ανθρώπου. Η διατήρηση του ασβεστίου σε σταθερά επίπεδα επιτυγχάνεται μέσω τριών οργάνων (έντερο-νεφροί-οστά) των οποίων η λειτουργία ρυθμίζεται από τις ορμόνες (κυρίως παραθορμόνη, αλλά και βιταμίνη D και κυττοκίνες).Η επίσημη τοποθέτηση του Διεθνούς Επιστημονικού Οργανισμού για την Στοματική Υγεία και Τοξικολογία (ΙΑΟΜΤ International Academy of Oral Medicine and Toxicology) του οποίου είμαι μέλος, είναι ότι τα πόσιμα φθοριούχα υπό τη μορφή δισκίων, gel ή σταγόνων και η φθορίωση του νερού είναι αναποτελεσματικά για τη καταπολέμηση της τερηδόνας και καθόλου ασφαλή για τη γενική υγεία.
Αυτή η άποψη έχει τεκμηριωθεί επαρκώς από αρκετές έρευνες σε πειραματόζωα και από επιδημιολογικές μελέτες όπως αυτή από τον Dr. John Yiamouyiannis και Dr. Dean Burk. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε φθοριοαπατίτη στην αδαμαντίνη των δοντιών που παρατηρείται μετά από τοπική εφαρμογή φθοριούχων δεν είναι σίγουρο ότι προκαλεί αντιστροφή της τερηδόνας ενώ καταστρέφει τα ένζυμα των βακτηριδίων που προκαλούν οξέα αλλά και τα υπόλοιπα ένζυμα των ιστών του σώματος, όπως ισχυρίζεται και ο Dr.James Summer, νομπελίστας βιοχημικός στο Corneil University.Τo φθόριο, σύμφωνα με τη IAOMΤ, επηρεάζει το νευρικό σύστημα αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου ακετυλοχοληνεστεράση. Αυτό το ένζυμο συμμετέχει στη μετάδοση του νευρικού σήματος στον εγκέφαλο και η έλλειψή του δημιουργεί νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές που σχετίζονται με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής, προβλήματα της μνήμης, μείωση του ΙQ, ακόμη και κινητικές διαταραχές.Επίσης αναστέλλει την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να ενεργοποιούνται και να καταστρέφουν μικρόβια και ιούς.
Προκαλεί οξειδωτικό στρες σε ενδοκυταρικό επίπεδο και διαταράσσει τη σύνθεση του κολλαγόνου σε πολλούς ιστούς, όπως στο δέρμα, στα οστά, στους τένοντες, στους μυς και χόνδρους αλλά και στους πνεύμονες, στη τραχεία και στα νεφρά. Έχει παρατηρηθεί ότι καθυστερεί την ανατολή των μόνιμων δοντιών στα παιδιά, διαδικασία που συνυπάρχει με τη ψυχολογική τους ωρίμανση λόγω διαταραχών στο οστό της γνάθου. Η χρόνια έκθεση σε φθοριούχα και η συσσώρευσή τους στον οργανισμό έχει συσχετισθεί με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου όπως αυτή των επιθηλιακών καρκίνων και του καρκίνου των οστών και του θυρεοειδούς αδένα.Αντιμετώπιση της Τερηδόνας των δοντιών με φυσικούς τρόπουςΗ τερηδόνα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει φυσικούς τρόπους καθώς και διαγνωστικές μεθοδολογίες για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία της, όπως:
Με τη βοήθεια κατάλληλων σκευασμάτων μπορείτε να αναπληρώσετε τις ελλείψεις σας και να δυναμώσετε τα οστά και δόντια σας σταδιακά μέσω της επαναμεταλλοποίησής τους.
Όλες οι δραστηριότητες στο σώμα, η ανάπτυξη καθώς και η επιδιόρθωση των ιστών συνεχίζονται αδιάκοπα σε συνδυασμό με την αφομοίωση των τροφών και την απομάκρυνση των αποβλήτων. Το πολύπλοκο πεδίο των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου του οργανισμού είναι ο χώρος στον οποίο ο νους έρχεται στη πιο στενή επαφή με το σώμα Με τη μέθοδο της Σφαιρικής Αντιληπτικότητας που είναι μία μέθοδος διεύρυνσης της αντίληψης μέσω ειδικών ασκήσεων εμπνευσμένης γεωμετρίας και εικονοποίησης, επηρεάζεται όλο το σύστημα πεποιθήσεων και σκέψεων του ανθρώπου με αποτέλεσμα την κινητοποίηση του μηχανισμού αυτοΐασης και εξισορρόπησής του και ως εκ τούτου και η επίτευξη της υγείας των δοντιών του.
Μπορείτε να βελτιώσετε τη ποιότητα του σάλιου με καθημερινές πλύσεις με σησαμέλαιο για 5 περίπου λεπτά το οποίο δεν το καταπίνετε αλλά το φτύνετε μετά τη πλύση γιατί απορροφά πολλές τοξίνες από τα δόντια.
Επίσης μπορείτε για να απομακρύνετε τις χρωστικές των δοντιών να βουρτσίζετε δυο φορές την εβδομάδα τα δόντια σας με ένα μείγμα διττανθρακικής σόδας με 2-3 σταγόνες οξυζενέ και για απομακρύνετε την πέτρα να κάνετε πλύσεις με το μείγμα 50% μηλόξιδο και 50% νερό.
Φτιάξτε τη δική σας οδοντόκρεμα
Το αιθέριο έλαιο λεμόνι κάνει εύγευστη την οδοντόκρεμα και λευκαίνει τα δόντια. Αν η πάστα που φτιάξατε σας φαίνεται υδαρής προσθέστε λίγη σόδα και αντίθετα αν σας φαίνεται παχύρρευστη λίγες ακόμη σταγόνες αιθέριου έλαιου.
Για να διατηρηθούν ενεργά τα συστατικά, φτιάξτε μικρές ποσότητες που θα φυλάξετε μακριά από το φως μέσα στο ψυγείο. Αν δεν σας αρέσει η γεύση της καρύδας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτική γλυκερίνη που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.
Αν θέλετε να φτιάξετε παιδική οδοντόκρεμα προσθέστε λίγη φράουλα ή άλλο φρούτο που δίνει άρωμα και γεύση που προτιμούν τα παιδιά.