Πέμπτη , 10 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

9 μυστικά για τη φροντίδα της σεφλέρας

Σεφλέρα, ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό με πλούσιο πράσινο φύλλωμα σε σχήμα που θυμίζει ομπρέλα.

Με καταγωγή από την Ταϊβάν, η σεφλέρα (Schefflera arboricola) είναι ένα ανθεκτικό με γρήγορη ανάπτυξη και σχετικά περιορισμένες απαιτήσεις σε φροντίδα.

Τα φύλλα της σεφλέρας διακλαδώνονται κυκλικά γύρω από ένα λεπτό κεντρικό βλαστό δημιουργώντας την αίσθηση ενός μικρού δέντρου.

Σε περιοχές με ήπιο κλίμα, η σεφλέρα μπορεί να αναπτυχθεί και σε εξωτερικό χώρο φτάνοντας σε ύψος 6-7 μέτρων. Όταν φυτεύεται σε γλάστρα, η ανάπτυξη της περιορίζεται στα 1-2 μέτρα.

Εκτός από την κλασική ποικιλία σεφλέρας με σκούρο πράσινο φύλλωμα, υπάρχουν και ποικιλίες σεφλέρας πανασέ με κιτρινοπράσινους ή κρεμ χρωματισμούς στα φύλλα.

Η σεφλέρα αποτελεί μία πολύ δημοφιλή επιλογή , διαθέτοντας επιβλητική εμφάνιση και υψηλή αντοχή. Θα τη συναντήσουμε επίσης σε γραφεία και σαλόνια σπιτιών όπου προσφέρει μια ζεστή αίσθηση πρασίνου στον χώρο.

Ας δούμε αναλυτικά τις πιο σημαντικές συμβουλές για να διατηρήσουμε υγιή τη σεφλέρα μας και να απολαμβάνουμε το υπέροχο καταπράσινο το φύλλωμα του.

Η σεφλέρα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με πλούσιο φωτισμό και θερμοκρασίες μεταξύ 18-24°C. Είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και αντέχει σε συνθήκες ξηρασίας.

Για φυτα σεφλέρας που έχουμε σε εξωτερικό χώρο, φροντίζουμε να τα προστατεύουμε από την απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ειδικά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Προτιμάμε θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τους δυνατούς ανέμους και μπαλκόνια με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό.

Η σεφλέρα είναι λιγότερο ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, γι’ αυτό σε αρκετές περιοχές διατηρείται μόνο ως φυτό εσωτερικού χώρου. Μέσα στο σπίτι, την τοποθετούμε σε σημείο με αρκετό φως, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες.

Η ιδανική εποχή για τη φύτευση της σεφλέρας σε γλάστρα είναι την περίοδο της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου.

σχετικά μεγάλες, διαμέτρου και ύψους 25-30 εκατοστών που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα Συμπληρωματικά, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στο κάτω μέρος της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση.

Γεμίζουμε τη γλάστρα με γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε την ανάπτυξη του φυτού και τη δημιουργία δυνατού ριζικού συστήματος.

Η σεφλέρα αναπτύσσεται γρήγορα και δημιουργεί πυκνό ριζικό σύστημα, γεμίζοντας τον χώρο της γλάστρας που την έχουμε τοποθετήσει. Για να συνεχίσει την ανάπτυξη της, η σεφλέρα χρειάζεται αλλαγή γλάστρας κάθε 2 χρόνια και .

Η σεφλέρα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και αρκετά ανθεκτική στην έλλειψη νερού.

Για τα φυτά σεφλέρας που έχουμε σε εξωτερικό χώρο ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 2 φορές την εβδομάδα, τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Για φυτά σεφλέρας που έχουμε μέσα στο σπίτι, η συχνότητα του ποτίσματος γίνεται συνήθως μία φορά την εβδομάδα ενώ μειώνεται την περίοδο του χειμώνα.

Πριν ποτίσουμε τη σεφλέρα, βεβαιώνομαστε ότι η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει. Το υπερβολικό πότισμα δημιουργεί κιτρινίσματα και μαυρίσματα στα φύλλα της σεφλέρας και σάπισμα στους βλαστούς, ειδικά σε περιπτώσεις που δεν γίνεται καλή αποστράγγιση στο χώμα της γλάστρας.

Η σεφλέρα έχει μέτριες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για να έχει πλούσια ζωηρή βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα.

Για φυτά σεφλέρας που έχουμε φυτέψει στο έδαφος, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα σε κόκκους, τρεις φορές τον χρόνο: στις αρχές της άνοιξης, τις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Για τις σεφλέρες που έχουμε σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, το οποίο είναι πλούσιο σε , και . Προσθέτουμε το υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη των φυτών και να διατηρήσουν το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμά τους.

Για να παραμείνει σε σχήμα θάμνου, η σεφλέρα χρειάζεται κορφολόγημα κάθε χρόνο, κλαδεύοντας τους ψηλούς βλαστούς.

Ιδανική εποχή για το κλάδεμα της σεφλέρας είναι στις αρχές της άνοιξης, μετά την παγωνιά του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα, κόβουμε τις κεντρικές κορυφές των βλαστών για να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή και να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαμηλότεροι βλαστοί.

Αν χρειαστεί, αραιώνουμε εσωτερικά το φυτό της σεφλέρας, αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά. Αφαιρούμε, επίσης, τους βλαστούς της σεφλέρας που εξέρχονται από τη ρίζα, δίπλα στο κεντρικό κορμό, για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το φυτό και να αερίζεται περισσότερο στη βάση του.

Τα φυτά σεφλέρας που δεν κορφολογούνται αποκτούν αρκετό ύψος και χρειάζονται στήριγμα για να μπορέσουν να ισορροπήσουν όταν έχουν φυτευτεί σε γλάστρα.

Η σεφλέρα είναι αρκετά ανθεκτική δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για προστασία από ασθένειες.

Σε φυτά σεφλέρας που έχουν πυκνή βλάστηση και κακό αερισμό, μπορεί να συναντήσουμε την ψώρα των φυτών. Πρόκειται για μικρά έντομα (κοκκοειδή) που μοιάζουν με πεταλίδες και εμφανίζονται συνήθως από την κάτω επιφάνεια των φύλλων και στους βλαστούς.

Για την προληπτική , ψεκάζουμε κάθε δύο εβδομάδες με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας, μία κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, ψεκάζουμε με , όπως ο και τα , που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Αν και η σεφλέρα είναι ένα σχετικά ανθεκτικό φυτό, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εμφανίσει διάφορα προβλήματα, όπως κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων, τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη φροντίδα.

– Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της σεφλέρας;

Το υπερβολικό πότισμα στα φυτά σεφλέρας, καθώς και η κακή αποστράγγιση του νερού στη γλάστρα, μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα και καφέτιασμα λόγω υπερβολικής υγρασίας. Επιπλέον, τα σεφλέρας μπορεί να εμφανιστούν όταν χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή όταν δεν έχουμε βάλει λίπασμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

– Γιατί πέφτουν τα φύλλα της σεφλέρας;

Η πτώση φύλλων της σεφλέρας μπορεί να παρατηρηθεί σε συνθήκες υπερβολικού ποτίσματος και κακής αποστράγγισης και πολλές φορές συνοδεύεται με το κιτρίνισμα των φύλλων. Επίσης, σε εσωτερικούς χώρους, η σεφλέρα μπορεί να ρίξει τα φύλλα όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όταν είναι κοντά σε θερμαντικό σώμα όπως τζάκι, καλοριφέρ ή air condition.

– Γιατί μαζεύουν σκόνη τα φύλλα της σεφλέρας;

Συχνά, παρατηρούμε τη σεφλέρα να έχει λευκές κηλίδες ή λεκέδες από σκόνη στα φύλλα που δύσκολα φεύγουν. Ο καλύτερος τρόπος για να επαφέρουμε τα φύλλα της σεφλέρας και να απομακρύνουμε τη σκόνη είναι χρησιμοποιώντας ένα πανάκι με αποσταγμένο ή . Αφού στεγνώσουν τα φύλλα, περνάμε τα φύλλα με ένα πανάκι βρεγμένο σε για να τα προστατέψουμε από τη σκόνη και να τα διατηρήσουμε γυαλιστερά και γεμάτα ζωντάνια.

Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε την σεφλέρα και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά εύκολα και γρήγορα, ο πιο πρακτικός τρόπος είναι χρησιμοποιώντας μοσχεύματα, κόβοντας δηλαδή ένα κλαδάκι της σεφλέρας μήκους 10-15 εκατοστών μαζί με τα φύλλα. Στη συνέχεια, φυτεύουμε το μόσχευμα σε μία μικρή γλάστρα και το διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει. Μετά από 5-6 εβδομάδες, το μόσχευμα θα έχει αναπτύξει ρίζες και έχουμε ένα νέο φυτό έτοιμο για να το μεταφυτεύσουμε.

Μπορούμε επίσης να βάλουμε τα κλαδάκια της σεφλέρας μέσα στο νερό για να βγάλουν ρίζες και μετά να κάνουμε τη μεταφύτευση.

Η σεφλέρα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με σπόρο, ωστόσο είναι μία δύσκολη διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο, καθώς οι σπόροι της σεφλέρας αργούν να φυτρώσουν. Επιπλέον, είναι δύσκολο να πάρουμε σπόρο του φυτού, καθώς στις συνθήκες της χώρας μας η σεφλέρα σπάνια ανθίζει.

Η σεφλέρα θεωρείται σχετικά τοξικό φυτό για κατοικίδια καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε γάτες και σκύλους. Φροντίζουμε λοιπόν να κρατάμε μακριά τα αγαπημένα μας κατοικίδια μακριά από τη σεφλέρα για να μην μασήσουν και καταπιούν τα φύλλα τους.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.