Παρασκευή , 4 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

8 μυστικά για τη φροντίδα του γκαζόν

Όταν μιλάμε για γκαζόν ή χλοοτάπητα αναφερόμαστε σε ένα ή περισσότερα είδη φυτών που διατηρούμε σε χαμηλό ύψος λίγων εκατοστών και διαμορφώνουν ένα εντυπωσιακό πράσινο χρώμα στην επιφάνεια του κήπου μας. Το γκαζόν δημιουργεί ένα πολύ ελκυστικό χώρο πρασίνου γύρω από το σπίτι, στο εξοχικό, σε μία παιδική χαρά ή σε μία πλατεία. Ένας ιδανικός χώρος για να χαλαρώσουμε, να παίξουμε με τα παιδιά και να χαρούμε όμορφες στιγμές.

Βέβαια, για να διατηρήσουμε ένα καταπράσινο γκαζόν για όλη την περίοδο του χρόνου, χρειάζεται αρκετή φροντίδα. Πριν πάρουμε την απόφαση να , πρέπει να γνωρίζουμε ότι απαιτεί συντήρηση για να διατηρηθεί όμορφο και υγιές.

Η περιποίηση του γκαζόν περιλαμβάνει τακτικό πότισμα και κούρεμα, να βάζουμε λίπασμα, να αντιμετωπίζουμε ασθένειες που το προσβάλλουν και να κάνουμε εξαερισμό. Ας δούμε αναλυτικά τα μυστικά του γκαζόν και τι φροντίδα χρειάζεται για να το απολαμβάνουμε καταπράσινο με τους φίλους και την οικογένεια μας.

Υπάρχουν πολλά , καθώς και μίγματα γκαζόν για να επιλέξουμε ανάλογα το έδαφος, τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και τη χρήση για την οποία το προορίζουμε.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν μεταξύ τους τις ποικιλίες γκαζόν είναι η αντοχή στην ξηρασία, η ανθεκτικότητα στη ζέστη, η ικανότητα να αναπτύσσεται σε θέσεις με περιορισμένη ηλιοφάνεια, η αντοχή σε ασθένειες και οι ανάγκες σε λίπανση.

Μπορούμε να βρούμε ειδικά μίγματα γκαζόν με μεγάλη ανθεκτικότητα στην καταπόνηση, ιδανικά για χώρους άθλησης, ψυχρόφιλες ποικιλίες γκαζόν που παραμένουν πράσινες χειμώνα – καλοκαίρι, καθώς και θερμόφιλες ποικιλίες που τον χειμώνα κιτρινίζουν και βλαστάνουν ξανά την άνοιξη.

To τακτικό και ομοιόμορφο του γκαζόν είναι βασική φροντίδα στον κήπο μας για να εξασφαλίσουμε υγιή και όμορφο χλοοτάπητα. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση συστήματος που περιλαμβάνει προγραμματιστή, πλαστικούς σωλήνες, κατάλληλα μπεκ και εκτοξευτήρες ποτίσματος.

Το γκαζόν χρειάζεται συχνότερα νερό και σε μεγαλύτερη ποσότητα κατά την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Προτιμούμε να ποτίζουμε με μεγαλύτερη ποσότητα νερού και λιγότερο συχνά, σε σχέση με μικρά συχνά ποτίσματα που οδηγούν στην ανάπτυξη επιφανειακών ριζών και στη δημιουργία ενός πιο αδύναμου χλοοτάπητα.

Κατάλληλη ώρα για να ποτίζουμε, είναι νωρίς το πρωί ή κατά το σούρουπο όταν δεν έχουμε έντονη ηλιοφάνεια. Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα, καθώς συντελεί στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και στο κιτρίνισμα του γκαζόν.

Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε σωστά το αυτόματο πότισμα του γκαζόν, ώστε να ποτίζεται ομοιόμορφα. Σε σημεία που δεν ποτίζεται καλά μπορεί να ξεραθεί, σε σημεία που δέχεται υπερβολικό νερό μπορεί να κιτρινίσει.

Το γκαζόν χρειάζεται λίπασμα για να έχει καλή ανάπτυξη και υγιές φύλλωμα. Βάζουμε λίπασμα τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο: νωρίς την άνοιξη μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου μόλις περάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Για τη λίπανση του γκαζόν, προτιμούμε πλήρη κοκκώδη λιπάσματα που περιέχουν , , , καθώς επίσης και . Στο εμπόριο κυκλοφορούν και λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης για γκαζόν που εξασφαλίζουν τη σταδιακή και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων του λιπάσματος.

Μια ενδεικτική ποσότητα λίπανσης για το γκαζόν είναι 2-3 κιλά σε κάθε 100 τμ. επιφάνειας γκαζόν, αν και σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις προδιαγραφές και τις οδηγίες εφαρμογής του κάθε λιπάσματος. Προσθέτουμε το λίπασμα στο γκαζόν κατά το σούρουπο, αφού έχουμε ποτίσει το πρωί για να αποφύγουμε πιθανά εγκαύματα στο φύλλωμα.

Για να διατηρήσουμε καλή εμφάνιση και πυκνότητα, κουρεύουμε το γκαζόν από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου. Συνήθως, κουρεύουμε το γκαζόν μία φορά τη βδομάδα με ύψος κοπής του γκαζόν που κυμαίνεται σε ύψος 3-5 εκατοστών.

Γενικότερα, αποφεύγουμε να κόβουμε πολύ χαμηλά το γκαζόν, γιατί μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη του και να μη δώσει νέα βλάστηση. Επίσης, αποφεύγουμε το χαμηλό κούρεμα σε γκαζόν που βρίσκεται σε σκιά, σε περίοδο που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κουρεύουμε το καινούριο γκαζόν μόλις έχει φυτευτεί αρκετά ψηλά, στα 5-7 εκατοστά, για να μην έχουμε πρόβλημα εκρίζωσης του από τις λεπίδες της μηχανής.

Αν έχουμε αφήσει το γκαζόν για αρκετό καιρό χωρίς κούρεμα, προτιμούμε να το κόβουμε προοδευτικά, κόβοντας σε κάθε ύψος κοπής μέχρι το ένα τρίτο της ανάπτυξης του. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι σημαντικό να κουρεύουμε το γκαζόν όταν δεν είναι βρεγμένο από το πότισμα, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

Σε συνθήκες ζέστης και υπερβολικής υγρασίας, το γκαζόν μπορεί να προσβληθεί από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν κίτρινες ή καφέ κηλίδες στα φύλλα και σαπίσματα στη ρίζα. Η προσβολή από τις ασθένειες μπορεί να εξελιχθεί σε έντονα κιτρινίσματα ή καφετιάσματα σε μεγάλες επιφάνειες του γκαζόν και να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Για την προληπτική αντιμετώπιση των ασθενειών του γκαζόν, ψεκάζουμε με οικολογικό διάλυμα την περίοδο της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Παράλληλα, είναι σημαντικο να κάνουμε αραιότερα ποτίσματα του γκαζόν με μεγαλύτερη ποσότητα νερού και να αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα.

Σχετικά με τα έντομα που προσβάλλουν το γκαζόν, μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η καραφατμέ, η γνωστή , που τρέφεται με τη βάση των φύλλων του γκαζόν και τα ριζώματά τους. Ο χλοοτάπητας σταδιακά εμφανίζει κιτρίνισμα σε διάφορα σημεία που καταλήγουν σε έντονες ξηράνσεις και το γκαζόν παίρνει την όψη του ξηρού άχυρου.

Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται ψεκασμός με και ενώ θα πρέπει να πούμε ότι σε γεωπονικά καταστήματα υπάρχουν και χημικά σκευάσματα. Ο ψεκασμός του χλοοτάπητα για τις κάμπιες γίνεται κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αρχικά, θα πρέπει να πούμε ότι πολλές ποικιλίες και είδη που χρησιμοποιούμε για γκαζόν μπορούν να χαρακτηριστούν “ζιζάνια” (αγριόχορτα) όταν εμφανίζονται ανάμεσα σε άλλα φυτά ή σε καλλιέργειες.

Όταν αναφερόμαστε σε ανεπιθύμητα αγριόχορτα του γκαζόν, πρόκειται για φυτά που δεν ανήκουν στο είδος του γκαζόν που έχουμε φυτέψει. Τα ζιζάνια αναπτύσσονται σε βάρος του γκαζόν και δημιουργούν πρόβλημα στην ομοιομορφία του καταπράσινου φυλλώματος.

Το συχνό κούρεμα, η αποφυγή του υπερβολικού ποτίσματος και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων του κουρέματος του γκαζόν βοηθάει στην μειωμένη εμφάνιση και ανάπτυξη των ζιζανίων. Συμπληρωματικά, αν παρατηρήσουμε μικρή ύπαρξη ανεπιθύμητων χόρτων σε διάφορα σημεία του γκαζόν μπορούμε να τα ξεριζώσουμε με το χέρι μας ή με ειδικά σκαλιστήρια.

Σε έντονη προσβολή και ανάπτυξη πλατύφυλλων ζιζανίων, υπάρχουν ειδικά χημικά ζιζανιοκτόνα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα για την χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στο γκαζόν.

Ένα από τα προβλήματα που εμφανίζει το γκαζόν είναι η συμπίεση που δέχεται λόγω του πατήματος από την ανθρώπινη δραστηριότητα, από το συνεχές πέρασμα της μηχανής κουρέματος του γκαζόν καθώς και από το τακτικό πότισμα. Έτσι, κλείνουν οι πόροι του γκαζόν, δεν κυκλοφορεί ελεύθερα το νερό και ο αέρας με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξη του.

Είναι σημαντικό λοιπόν να κάνουμε κάθε 2-3 χρόνια αερισμό για την αναζωογόνηση του γκαζόν, για να έχει ο χλοοτάπητας καλύτερη ανάπτυξη και μειωμένη προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Ο εξαερισμός του γκαζόν γίνεται στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, πριν την ανοιξιάτικη λίπανση, και αφού έχουμε αφαιρέσει πεσμένα και ξερά φύλλα από το γκαζόν.

Υπάρχουν διάφορα ειδικά εργαλεία και μηχανήματα εξαέρωσης του γκαζόν που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία διαθέτουν ειδικά μαχαίρια που κάνουν τρύπες και σχισμές στο έδαφος. Με το άνοιγμα των τρυπών στο έδαφος, εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό και εμφάνιση του γκαζόν που έχουμε στον κήπο μας.

Στα τέλη του χειμώνα, παρατηρούμε διάφορα κενά ή ξηράνσεις σε σημεία του γκαζόν που μπορεί να δημιουργήθηκαν από την παγωνιά ή από κάποια άλλη αιτία την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτά τα σημεία του γκαζόν, μπορούμε να κάνουμε συμπληρωματική σπορά μέσα στην άνοιξη για να έχουμε μέσα στο καλοκαίρι ένα ομοιόμορφο, υγιές και καταπράσινο γκαζόν.

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.