7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καρότου
Το καρότο είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Διάσημο για τη γλυκιά, τραγανή και αρωματική γεύση της σαρκώδους ρίζα του, το καρότο αποτελεί αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Πέρα από το γνωστό σε όλους μας πορτοκαλί καρότο, υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να φυτέψουμε με κίτρινο, μωβ και λευκό χρώμα, καθώς και με διάφορα σχήματα της ρίζας. Οι πιο γνωστές ποκιλίες καρότου είναι η ποικιλία Νάντης που δίνει γλυκούς και τραγανούς στενόμακρους καρπούς μήκους περίπου 15 εκαστοστών, καθώς και η ποικιλία της Αίγινας με κωνική πορτοκαλί ρίζα μεγάλου μεγέθους, ιδανικές για χρήση σε σαλάτες καθώς και στο μαγείρεμα. Και αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο σε κήπο, μπορούμε να κάνουμε καλλιέργεια του καρότου σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή την αυλή μας με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τι συνθήκες χρειάζόμαστε για το φύτεμα και την καλλιέργεια του καρότου; Ένα βαθύ, γόνιμο, αφράτο και καλά δουλεμένο χώμα είναι το ιδανικό για την καλλιέργεια του καρότου, γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην προετοιμασία του εδάφους. Ο λόγος; Μα φυσικά ότι το μέρος του καρότου που καταναλώνουμε αναπτύσσεται μέσα στο χώμα και επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Πριν τη φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε κομπόστ και κοπριά στο χώμα για να βελτιώσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Το καρότο θέλει σχετικά δροσερές συνθήκες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει, καθώς επίσης παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα στον παγετό του χειμώνα. Ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα καρότα; Τα καρότα μπορούν να φυτευτούν είτε με σπόρο είτε με έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώριο. Για φύτευση με σπόρο, σπέρνουμε το καρότο από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τα τέλη της άνοιξης και αποφεύγουμε την καλοκαιρινή φύτευση λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Λόγω του μικρού μεγέθους των σπόρων, πριν το φύτεμα καλό είναι να τους ανακατεύουμε με ποταμίσια άμμο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση των φυτών και τη διαδικασία αραίωσης των φυτών. Η πυκνή φύτευση συντελεί στην ανάπτυξη ασθενειών λόγω κακου αερισμού, ενώ παράλληλα κάνει δύσκολη την απομάκρυνση των αγριόχορτων (ζιζανίων) που φυτρώνουν. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα καρότα είναι 5-10 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μετάξύ των γραμμών φύτευσης.
Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα καρότα; Τα καρότα δυσκολεύονται με τις απότομες αλλαγές στην υγρασία του εδάφους και χρειάζεται σταθερό πότισμα. Στην περίπτωση που το χώμα μας ξεραθεί, επαναφέρουμε σταδιακά την υγρασία του χώματος για να μην σοκάρουμε το φυτό. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το καρότο θέλει νωπό, αλλά όχι υπερβολικά υγρό χώμα που υποβαθμίζει την ποιότητα του καρπού, τόσο ως προς το χρώμα όσο και προς τη μορφή του. Για την λίπανση του καρότου προτιμούμε την ενσωμάτωση οργανικής ουσίας, η οποία βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους. Επιπλέον, η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος πλούσιο σε κάλιο, μια φορά το μήνα, βελτιώνει την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής. Η υπερβολική αζωτούχα λίπανση καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις του καρπού του καρότου. Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν το καρότο; Σε συνθήκες σχετικής υγρασίας και κακού αερισμού, το καρότο προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως ο περονόσπορς, η αλτερνάρια, η σκληροτίνια, η ριζοκτόνια και ο βοτρύτης που προσβάλλουν το φύλλωμα και τη ρίζα του καρότου. Το καρότο προσβάλλεται, επίσης, από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα και της μύγας του καρότου που προσβάλλει τη ρίζα του προκαλώντας χαρακτηριστικό καφέτιασμα. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά ασθένειες και έντομα του καρότου με οικολογικό τρόπο, ψέκαζουμε με διάλυμα χαλκού, καθώς και με σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Παράλληλα, αποφεύγουμε να καλλιεργούμε τα καρότα στο ίδιο σημείο συνεχόμενες χρονιές προκειμένου να εμποδίσουμε την ανάπτυξη ασθενειών. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να συγκομίσουμε τα καρότα; Το καρότο μεγαλώνει και αναπτύσσεται χωρίς να το βλέπουμε και γι’ αυτό μας φαίνεται δύσκολο πολλές φορές να κατάλάβουμε την κατάλληλη εποχή συγκομιδής του. Συνήθως, το πάνω μερος της ρίζας του καρότου εξέρχεται του εδάφους. Όταν η διάμετρος του ξεπεράσει τα 3 εκατοστά, τότε είμαστε έτοιμοι για συγκομιδή. Ο χρόνος που απαιτείται από την σπορά μέχρι την συγκομιδή του καρότου είναι περίπου 4 μήνες. Πάντως, αν βγάλουμε και λίγο πιο νωρίς τα καρότα δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς θα είναι και λίγο πιο τρυφερά. Για να αποφύγουμε τραυματισμούς των καρπών, καλό είναι να ποτίζουμε τα καρότα μας μία μέρα πριν τη συγκομιδή.
Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του καρότου Η φύτευση των καρότων συνδιάζεται ιδανικά με άλλα λαχανικά στον κήπο και μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια μαζί με πράσα, κρεμμύδια, σκόρδα, μαρούλια και μαιντανό.