Παρασκευή , 25 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια φράουλας (+video)

Φράουλα, το αγαπήμενο φρούτο μικρών και μεγάλων με τη μοναδική ζουμερή και νόστιμη γεύση. Οι φράουλες είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα σε όλο τον κόσμο και αποτελούν το πιο εύκολο φρούτο που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο σπίτι και σε γλάστρα για να τις απολαμβάνουμε νόστιμες και υγιεινές από τον κήπο και το μπαλκόνι μας. Η φράουλα έχει σημαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σε κάλιο, σε φώσφορο και σε ασβέστιο, ενώ παράλληλα διαθέτει και σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Αξίζει, λοιπόν, να δοκιμάσουμε να καλλιεργήσουμε τις δικές μας φράουλες την περίοδο της άνοιξης. Άλλωστε, η φράουλα είναι ιδανική καλλιέργεια για πρωτάρηδες κηπουρούς κάθε ηλικίας, καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να φυτέψουμε φράουλες στον κήπο και στο μπαλκόνι και τι φροντίδα χρειάζονται για να αποκτήσουν υπέροχη γλυκιά γεύση. 


 Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες φράουλας; Η φραουλιά είναι πολυετές ποώδες φυτό με κεντρικό βλαστό, χαμηλού ύψους, από τον οποίο βγαίνουν τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί. Θα συναντήσουμε άγριες φράουλες να φυτρώνουν μόνες τους σε δάση της ελληνικής υπαίθρου και οι οποίες αναφέρονται ως «ευρωπαϊκή φράουλα». Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φράουλας, ανάλογα πόσο πρώιμες ή όψιμες είναι και ανάλογα αν δίνουν μία φορά ή περισσότερες φορες παραγωγή (δίφορες και πολύφορες ποικιλίες) μέσα σε μία καλλιεργητική χρονιά. Πολύ δημοφιλείς ποικιλίες στον ελληνικό χώρο είναι οι ποικιλίες Ponderosa, Camarosa και Formosa. Πάντως, από καλλιεργητική αποψη, πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε 3-4 χρόνια ανανεώνουμε την καλλιέργεια της φράουλας με νέα φυτά, καθώς μετά από αυτήν την περίοδο τα αρχικά φυτά φράουλας χάνουν σημαντικά την παραγωγικότητα τους. Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες; Η φράουλα μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να δώσει καρπούς μέσα στην άνοιξη, καθώς το φυτό διαμορφώνει εκτεταμένο ριζικό σύστημα την περίοδο του χειμώνα, αν και θα πρέπει να προφυλαχθεί από την έντονη παγωνιά. Εναλλακτικά, κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες, ειδικά όταν φυτεύουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, είναι στις αρχές της άνοιξης, και δίνουν σχετικά πιο μικρή παραγωγή την πρώτη χρονιά κατά την περίοδο του καλοκαιριού και αρκετά μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά. Κατά τη φύτευση της φράουλας, διαμορφώνουμε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό και να πετύχουμε πρωιμότητα στην παραγωγή. Οι φράουλες ευδοκιμούν σε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς το φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα για να έχει καλή ποιοτική παραγωγή. Τα φυτά της φραουλιάς δεν είναι ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου και γι’ αυτό, σε περιοχές με πολύ ζεστό κλίμα, προτιμούμε για φύτευση τις ημισκιερές θέσεις. 

 Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα και λίπανση οι φράουλες; Οι φράουλες διαθέτουν ρηχό ριζικό σύστημα και απορροφούν μόνο το επιφανειακό νερό. Ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι φράουλες χρειάζονται πότισμα κάθε μέρα για να διατηρούμε το χώμα σχετικά υγρό χωρίς να πλημμυρίζει. Αν τα φυτά της φράουλας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Κατά το πότισμα, σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της φραουλιάς, γιατί δημιουργούνται εγκαύματα. Η καλλιέργεια της φράουλας είναι απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά. Κατά τη μεταφύτευση, ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για να αφρατέψουμε το έδαφος και να το εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία. Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο να προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα καλίου κάθε 20-30 μέρες, ώστε οι φράουλες μας νά αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος και πλούσια γλυκιά γεύση. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της φράουλας; Η φράουλα μπορεί να προσβληθεί από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως η φυτόφθορα που προκαλεί σάπισμα της ρίζας, το ωίδιο που δημιουργεί άσπρισμα στα φύλλα, η ανθράκωση που προκαλεί καστανές κηλίδες στο φύλλωμα και ο βοτρύτης που δημιουργεί γκρίζα μούχλα σε φύλλα και καρπούς. Για την αντιμετώπιση τους, καλό είναι να ψεκάζουμε με βρέξιμο χαλκό και θειάφι τα φυτά φράουλας κάθε 2 βδομάδες. Από τα έντομα που προσβάλλουν τις φράουλες, σημαντική ζημιά κάνει η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης, ο θρίπας καθώς και ο τετράνυχος. Για την αντιμετώπιση τους, προμηθευόμαστε οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλιου, θερινού πολτού και φυσικής πυρθρίνης για να ψεκάσουμε τα φυτά μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά όπως πράσινο σαπούνι, μαγειρική σόδα και όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά. 

Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά
Οικολογικοί τρόποι για την προστασία των φυτών με φυσικά υλικά


 Πότε είναι έτοιμες οι φράουλες και πώς τις συντηρούμε; Η συγκομιδή της φράουλας γίνεται σταδιακά, καθώς ξεκινά μέσα στην άνοιξη και εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι. Παρατηρούμε, συνήθως, στο ίδιο φυτό φράουλας να υπάρχουν συγχρόνως άνθη και καρποί, οπότε προσέχουμε όταν κόβουμε φράουλες να μην καταστρέφουμε τα άνθη που θα μας δώσουν νέες φράουλες μετά από λίγο καιρό. Κάθε φυτό φράουλας μπορεί να μας δώσει μέχρι και μισό κιλό φράουλες σε φρέσκο βάρος. Συλλέγουμε τις φράουλες σταδιακά, πάντα με το χέρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που διαθέτουν εντονότερο άρωμα. Κατάλληλο στάδιο συγκομιδής είναι όταν οι φρόυλες έχουν αρχίσει να παίρνουν σταδιακά κόκκινο χρώμα και να χάνουν το αρχικό ροζ που είχαν. Αν οι καρποί της φράουλας είναι έντονα κόκκινοι, έχουμε αργήσει να τους μαζέψουμε και μπορεί να σαπίσουν πριν προλάβουμε να τις φάμε. Αν δεν τις φάμε ολόφρεσκιες, οι φραούλες πρέπει άμεσα μετα τη συγκομιδή να μπουν σε ψυγείο για να μπορέσουμε να τις διατηρήσουμε 4-5 μέρες μέχρι να τις καταναλώσουμε. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τις φράουλες; Η καλλιέργεια της φράουλας δε χρειάζεται ιδιαίτερο κλάδεμα για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει. Αρχικά, μέσα στην άνοιξη, μετά την πρώτη μεταφύτευση της φράουλας, είναι καλό να αφαιρούμε τα πρώτα μπουμπούκια για να ριζώσει καλύτερα, να αναπτυχθεί το φυτό και στη συνέχεια να μπορέσει να δώσει μεγαλύτερη και καλύτερη καρποφορία μέσα στο καλοκαίρι. Την επόμενη χρονιά, μέσα στην άνοιξη, αφαιρούμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς ή κιτρινισμένα και σαπισμένα φύλλα έτσι ώστε να ενσχύσουμε τη βλάστηση του φυτού την ανοιξιάτικη περίοδο και κατά συνέπεια την παραγωγή του. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φράουλας; Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φράουλας με σπόρο, με διαίρεση φυτών, αλλά κυρίως με τους στόλωνες, τους λεπτούς μακριούς βλαστούς που έχουν την ιδιότητα όταν ακουμπούν στο έδαφος να δημιουργούν ρίζες. Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με σπόρο είναι αρκετά πιο δύσκολος, με μικρό ποσοστό επιτυχίας, ενώ δεν δίνει και ίδια ακριβώς φυτά με αυτά που προέρχεται ο σπόρος. Για την δημιουργία φυτών φράουλας με διαίρεση, διαχωρίζουμε τα ριζώματα των φυτών φράουλας στα τέλη του χειμώνα και στη συνέχεια τα φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου ή απευθείας στο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, ο πολλαπλασιασμός της φράουλας με στόλωνες είναι ο πιο εύκολος και απλός τρόπος με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Συγκεκριμένα, μπορούμε να βάλουμε τμήμα των στόλωνων της φράουλας μέσα σε γλαστράκι φυτωρίου για να ριζώσει σταδιακά. Μετά από 4-5 βδομάδες, όταν ο στόλωνας της φράουλας έχει ριζώσει καλά στο γλαστράκι, αποκόπτουμε το νέο φυτά φράουλας από το μητρικό για να το μεταφυτεύσουμε στην οριστική του θέση στο χώμα ή σε μεγαλύτερη γλάστρα.  

Πολλαπλασιασμός φραουλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
Πολλαπλασιασμός φραουλιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της φράουλας Η φράουλα είναι ίσως το μοναδικό φυτό που δεν περιέχονται οι σπόροι μέσα στον καρπό του φυτού αλλά βρίσκονται εξωτερικά. Συγκεκριμένα, οι σπόροι της φράουλας είναι τα χαρακτηριστικά κίτρινα στίγματα που παρατηρούμε στην επιφάνεια των καρπών του φυτού. Περισσότερα άρθρα για καλλιέργεια κηπευτικών 
• Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
• Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για κάθε λαχανικό
• Ανοιξιάτικα λαχανικά για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα
• Πώς διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά για περισσότερο καιρό
• Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
• Καρπούζι, 8 μυστικά για καλλιέργεια καρπουζιού
• Ντομάτα, 7 μυστικά για καλλιέργεια ντομάτας
• Πιπεριά, 6 μυστικά για καλλιέργεια πιπεριάς
• Ρόκα, 6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
• Μαϊντανός, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
• Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο
• Κολοκύθι, 6 μυστικά για καλλιέργεια κολοκυθιού
• Aγγούρι, 7 μυστικά για καλλιέργεια αγγουριού
• Μαρούλι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού• Ντοματίνια, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.