5 μυστικά για τη θειοχαλκίνη (+video)
H θειοχαλκίνη αποτελεί ένα από σημαντικότερα υλικά φυτοπροστασίας που χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους καλλιεργητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Η θειοχαλκίνη, όπως και το θειάφι, είναι από τα βασικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην βιολογική γεωργία, στις καλλιέργειες λαχανικών, καρποφόρων δέντρων, καθώς και για τη προστασία των καλλωπιστικών φυτών.
Ποια είναι τα βασικά συστατικά που περιέχει η θειοχαλκίνη; Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού σε ποσοστό 40%, μαζί με μεταλλικό χαλκό, συνήθως σε μορφή οξυχλωριούχου χαλκού. Η θειοχαλκίνη μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών. H εφαρμογή της θειοχαλκίνης στα φυτά επαναλαμβάνεται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας, ενώ δεν συνδυάζεται με άλλα σκευάσματα. Ποιες ασθένειες των φυτών αντιμετωπίζουμε με τη θειοχαλκίνη; H θειοχαλκίνη χρησιμοποιείται προληπτικά στις γεωργικές καλλιέργειες για να προστατεύει οικολογικά τα κηπευτικά, το αμπέλι και τα καρποφόρα δέντρα από μυκητολογικές ασθένειες, κυρίως του ωιδίου και του περονοσπόρου. Επίσης, λόγω του θειαφιού που περιέχει, η προληπτική εφαρμογή της θειοχαλκίνης στα φυτά, προσφέρει ήπια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο.
Πώς χρησιμοποιούμε τη θειοχαλκίνη στα κηπευτικά; Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε όλα τα φυτά του λαχανόκηπου μας, ενώ σε περίπτωση που βρέξει θα πρέπει να επαναλάβουμε την εφαρμογή. Χρειάζεται μια σχετική προσοχή στη δοσολογία της θειοχαλκίνης στα κολοκυνθοειδή (κολοκύθι, αγγούρι, πεπόνι, καρπούζι) ειδικά κατά την περίοδο της άνθησης, καθώς ίσως παρουσιαστεί φυτοτοξικότητα. Η γενική δοσολογία είναι δύο με τρία κιλά το στρέμμα, αν και το εύρος της δόσης είναι ανάλογο με την ένταση της προσβολής. Τελευταία επέμβαση για τη θειοχαλκίνη, πριν τη συγκομιδή είναι οι 7 ημέρες για ντομάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι και αγγούρι και οι 21 μέρες πριν τη συγκομιδή για πεπόνι, καρπούζι και πατάτα. Ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για εφαρμογή θειοχαλκίνης; Η εφαρμογή της θειοχαλκίνης είναι φυτοτοξική σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 28°C και ίσως προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών ειδικά στα μικρά σπορόφυτα κηπευτικών. Επίσης, η εφαρμογή της θειοχαλκίνης δεν λειτουργεί αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 18°C ενώ η δράση της είναι βέλτιστη σε θερμοκρασίες μεταξύ των 20°C και 26°C.
Κι ένα τελευταίο μυστικό για την θειοχαλκίνη; Η θειοχαλκίνη αν και οικολογικό σκεύασμα, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια και για αυτό πρέπει να φοράμε μάσκα, γάντια, ειδικά γυαλιά και ρούχα προφύλαξης όταν σκονίζουμε τα φυτά μας. Αν τυχόν η θειοχαλκίνη έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα, θα πρέπει να ξεπλύνουμε άμεσα με νερό. Δες πληροφορίες για τον χαλκό στα φυτά, το θειάφι στον κήπο, για την προστασία φυτών με φυσικά υλικά, για την προστασία φυτών από τον καύσωνα, καθώς και συμβουλές για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.