5 μυστικά για καλλιέργεια ατζουριού
Το ατζούρι ή αντζούρι, γνωστό και ως ξυλάγγουρο, είναι μια ποικιλία πεπονιού και όχι αγγουριού, όπως θα υπέθετε κάποιος από το όνομα, με βοτανική ονομασία Cucumis melo var. flexuosus. Ο καρπός του ατζουριού είναι τραγανός, με λεπτή φλούδα, ανοικτού πράσινου χρώματος που συνήθως καταναλώνεται χωρίς καθάρισμα. Υπάρχουν ποικιλίες ατζουριού, μεγαλόκαρπες με μακρόστενους καρπούς που ξεπερνούν τα 30 εκατοστά και φτάνουν και το ένα μέτρο και άλλες μικρόκαρπες ποικιλίες με πιο κοντούς πεπλατυσμένους καρπούς που δεν ξεπερνούν τα δέκα εκατοστά. Πότε φυτεύουμε τα ατζούρια και σε τι αποστάσεις φύτευσης; Το ατζούρι είναι λαχανικό θερμής εποχής και φυτεύεται απευθείας στο χωράφι με σπόρο, είτε με μεταφύτευση φυτών (που φτιάξαμε στο σπορείο) τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Φυτεύουμε σε αραιές αποστάσεις φύτευσης ανά 70-80 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,20-1,50 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Η ατζουριά μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα, μπορεί να υποστηλωθεί και να αναρριχηθεί, διαφορετικά θα αναπτυχθεί και θα καρποφορήσει έρποντας στο έδαφος.
Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια του ατζουριού; Η καλλιέργεια της ατζουριάς είναι σχετικά απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το υπερβολικό πότισμα της καλλιέργειας της ατζουριάς μπορεί να προκαλέσει πτώση ανθέων και μειωμένη παραγωγή. Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η καλλιέργεια του ατζουριού; Η καλλιέργεια της ατζουριάς έχει περιορισμένες απαιτήσεις ως προς τη λίπανση. Πάντως, είναι χρήσιμο,
να ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς και βιολογικού λιπάσματος. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια του ατζουριού; Η καλλιέργεια της ατζουριάς προσβάλλεται από τον τετράνυχο, τα έντομα της μελίγκρας και του αλευρώδη και από τον μύκητα του ωιδίου. Για την προστασία του ατζουριού από τετράνυχο και ωίδιο, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα και ψεκάζουμε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού και οινοπνεύματος για να τα προστατέψουμε προληπτικά από τη μελίγκρα και τον αλευρώδη. Περισσότερες πληροφορίες για προστασία των φυτών με φυσικά υλικά έχουμε δημοσιεύσει σε σχετικό άρθρο. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ατζουριάς Αν η ατζουριά μας έχει έντονη βλαστική ανάπτυξη, παράγει πολλά άνθη αλλά δεν καρποφορεί, μειώνουμε το πότισμα και κορφολογούμε τις άκρες των βλαστών.