Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

4 αρωματικά φυτά που μυρίζουν λεμόνι

Αγαπητή μου λεμονιά, δεν σε χρειαζόμαστε! Ούτε και τα λεμόνια σου! Μπορούμε να προσθέσουμε άρωμα λεμονιού στις σαλάτες μας, στα φαγητά μας, στα ψητά μας, ακόμα και σε ροφήματα που πίνουμε χωρίς να σε χρησιμοποιήσουμε. Μα πώς γίνεται αυτό; Φυτεύοντας διάφορα αρωματικά φυτά στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας που μας χαρίζουν το υπέροχο άρωμα λεμονιού χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετό καιρό για να καρποφορήσει η λεμονιά μας. Και ποια είναι αυτά τα υπέροχα αρωματικά φυτά με χαρακτηριστική γεύση λεμονιού; Πρόκειται για το μελισσόχορτο, το λεμονοθύμαρο, την λουίζα και το λεμονόχορτο. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα με τις ιδιότητες τους και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε! 

Βότανα με άρωμα λεμονιού


 

Λεμονοθύμαρο


 Μοιάζει με το θυμάρι τόσο πολύ, άλλωστε ξαδερφάκι του είναι. Το λεμονοθύμαρο, πολυετής αρωματικός θάμνος, ξεχωρίζει για τα ωοειδή φύλλα, σε πράσινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα που άμα τα τρίψεις, σου αναδίδουν άρωμα λεμονιού. Πoλύ εύκολο για να το καλλιεργήσουμε και να ευδοκιμήσει τόσο στον κήπο μας, σε βραχόκηπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Συγκομίζουμε τα φύλλα του λεμονοθύμαρου στις αρχές της άνθησης του, για να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα, σε σαλάτες, σε ψητά και σε διάφορές συνταγές μαγειρικής. Άμα έχουμε λεμονοθύμαρο, τι να τα κάνουμε τα λεμόνια! 

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα
Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα


 

Λεμονόχορτο


 Όλοι οι λάτρεις της ασιάτικης κουζίνας γνωρίζουν πολύ καλά το λεμονόχορτο ή λέμονγκρας (lemongrass) που διαθέτει πιο ήπιο και πιο γλυκό άρωμα από το λεμόνι. Το λεμονόχορτο προέρχεται από τη νότια Ινδία και τη Σριλάνκα και αναπτύσσεται σε μορφή συστάδας. Διαθέτει στενόμακρα φύλλα που φτάνουν σε μήκος σχεδόν το ένα μέτρο. Η βάση του βλαστού του λεμονόχορτου τρώγεται φρέσκια σε σαλάτες, ενώ τα ψιλοκομμένα φύλλα του λεμονόχορτου χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε σάλτσες και μαρινάδες, καθώς επίσης μπορεί να γίνει και υπέροχο τσάι με άρωμα λεμονιού που βελτιώνει την στοματική υγεία και απαλύνει στομαχικές διαταραχές. Το λεμονόχορο φυτεύεται τόσο στον κήπο, όσο και σε μαγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι μας. 

Φυτεύουμε λεμονόχορτο σε κήπο και σε γλάστρα
Φυτεύουμε λεμονόχορτο σε κήπο και σε γλάστρα


 

Μελισσόχορτο


 Ένα χαρακτηριστικό αρωματικό φυτό της Μεσογείου, το μελισσόχορτο είναι θαμνώδες φυτό που το συναντάμε και ως μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο. Το μελισσόχορτο διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος μέχρι το ένα μέτρο. Ξεχωρίζει για τα ωοειδή και οδοντωτά φύλλα του που αναδίδουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού. Το μελισσόχορτο αποτελεί εξαιρετική επιλογή για παρασκευή ροφήματος κυρίως σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως ο δυόσμος, η μέντα και η ματζουράνα. Διαθέτει σημαντική αγχολυτική δράση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Το μελισσόχορτο χρησιμοποιοείται και στην κουζίνα ψιλοκομμένο σε σαλάτες, σε μαρινάδες καθώς και σε πολλές συνταγές με ψάρι. 

Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού


 

Λουίζα


 Από τις πιο αγαπημένες επιλογές, η λουίζα, το δημοφιλές το αρωματικό φυτό που τα φύλλα της μοσχοβολούν ένα ευχάριστο και δροσερό άρωμα λεμονιού. Πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος, με χαρακτηριστικά λογχοειδή φύλλα ανοιχτοπράσινου χρώματος η λουίζα συνήθως φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα. Φυτεύεται σε κήπους και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και χρησιμοποιείται σε ροφήματα. Η λουίζα διαθέτει διουρητική δράση που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε διάφορες δίαιτες, ενώ παράλληλα βοηθά στην καταπολέμηση των αϋπνιών και στην μείωση των στομαχικών διαταραχών. Η λουίζα αξιοποιείται και στη μαγειρική σε συνταγές ψαριών και κρεατικών, σε σάλτσες και μαρινάδες, σε γλυκά, σε μαρμελάδες, σε πουτίγκες καθώς και στην παρασκευή ποτών. 

Λουίζα, βότανο για λεμονάτη δίαιτα
Λουίζα, βότανο για λεμονάτη δίαιτα


 

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.