Φύτευση λαχανικών σε πλαίσια – Υπερυψωμένα παρτέρια
Φύτευση λαχανικών σε πλαίσια, ξύλινα κρεβάτια (bed vegetable planting) που διαχωρίζουν τα λαχανικά και κάνουν πιο λειτουργικό το χώρο του λαχανόκηπου, ενώ δημιουργούν μεγαλύτερο βάθος με χώμα καλής ποιότητας για την καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών.
Η φύτευση λαχανικών σε κρεβάτια ή πλαίσια είναι μια σχετικά σύγχρονη τάση φύτευσης λαχανικών στον κήπο ή σε οικιακούς μικρούς αγρούς. Με διάφορα υλικά κυρίως ξύλο δημιουργούνται πλαίσια, συνήθως ορθογώνια ή τετράγωνα που δίνουν μια άλλη οπτική προσέγγιση στο λαχανόκηπο, και παράλληλα κάνει πιο λειτουργική και διαχειρίσιμη την καλλιέργεια λαχανικών.
Τα πλαίσια αυτά γεμίζουν με μείγμα χώματος που θα επιλέξουμε, στη συνέχεια προσθέτουμε κομπόστ και αναμειγνύουμε καλά. Το μεγάλο πλεονέκτημα στη φύτευση λαχανικών σε πλαίσια είναι ότι μπορούμε να βελτιώσουμε άμεσα την ποιότητα του εδάφους προσθέτοντας καλό χώμα και οργανική ουσία, ώστε να έχουμε υψηλής ποιότητας παραγωγής
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ακολουθία για το ύψος που μπορεί να έχει ένα κρεβάτι στο λαχανόκηπο. Συνήθως, το ύψος του πλαισίου ξεκινάει από 30 cm και υπάρχουν και πλαίσια που φτάνουν σε ύψος 60-70 cm.
Πριν προστεθεί το νέο εδαφικό μείγμα μέσα στο πλαίσιο συστήνεται να γίνει ένα καλό φρεζάρισμα του ήδη υπάρχοντος εδάφους ώστε να ενσωματωθεί ομαλά το νέο έδαφος ομαλά με το παλιό. Επιπλέον, παράλληλα με το φρεζάρισμα καλό είναι να αφαιρεθούν πέτρες οι παλιές ρίζες ώστε το έδαφος να είναι “καθαρό” όσο πιο βαθιά μπορεί.
Πλεονεκτήματα φύτευσης σε κρεβάτια:
- Καλύτερη διάταξη λαχανικών
- Αύξηση εδαφικού χώρου και βάθους
- Βελτίωση εδάφους με προσθήκη καλού εδαφικού μίγματος
- Προσθήκη οργανικής ουσίας σε βάθος του εδαφικού χώματος
- Καλύτερη διαχείριση του εδάφους μετά την καλλιεργητική περίοδο για να υποδεχτεί τη νέα.
- Δημιουργία διαδρόμων ανάμεσα στα πλαίσια με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση του λαχανόκηπου.
- Ο λαχανόκηπος αποκτά αρχιτεκτονική διάταξη και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα ενός κήπου.
- Πιο καθαρός και περιποιημένος
- Καλύτερη χρήση των βιολογικών λιπασμάτων και του νερού.
- Δεν επηρεάζεται η καλλιέργεια από πλαίσιο σε πλαίσιο κι έτσι υπάρχει δυνατότητα καλλιέργειας διαφορετικών λαχανικών σε μικρό χώρο και μικρές αποστάσεις μεταξύ τους. Ουσιαστικά επιτυγχάνουμε συγκαλλιέργεια χωρίς να επηρεάζεται το ένα λαχανικό από το άλλο.
Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι το αυξημένο κόστος για την εγκατάσταση. Υπάρχουν πολλές όμως ιδέες που μπορεί ο καθένας να προσαρμόσει στον δικό του λαχανόκηπο.
Υλικά για την κατασκευή πλαισίων στο λαχανόκηπο.
- Κορμοί ξύλου
- Τμήματα, καδρόνια ξύλου
- Τάβλες ξύλινες
- Τούβλα
- Τσιμεντόλιθοι
Μια παραλλαγή φύτευσης λαχανικών σε πλαίσια είναι τα υπερυψωμένα τραπέζια: Σε αυτά φυτεύονται κυρίως λαχανικά που δεν αναπτύσσουν βαθύ ριζικό σύστημα, όπως το μαρούλι, το πράσινο κρεμμυδάκι ή σκορδάκι, η ρόκα, και άλλα παρόμοια λαχανικά. Το βάθος τους κυμαίνεται από 20 έως 40 cm, ανάλογα με την κατασκευή. Είναι κατασκευασμένα από ξύλο και συνήθως προτιμώνται σε κήπους που δεν υπάρχει πολύς χώρος και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε κάθε σημείο στο λαχανόκηπο
Η ενασχόληση με τους οικιακούς λαχανόκηπους αποκτά όλο και περισσοτέρους φίλους. Η ανάγκη της συμμετοχής στη δημιουργία ενός διατροφικού και όχι μόνο κύκλου, καθώς και η επαφή με τη φύση μας φέρνουν αντιμέτωπους με πειραματισμούς και κατασκευές. Μια από αυτές είναι και τα υπερυψωμένα παρτέρια καλλιέργειας λαχανικών, βοτάνων κλπ.
Η ανάγκη που προκύπτει για τη δημιουργία τους είναι τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν. Αρχικά μας δίνουν την δυνατότητα να επέμβουμε σε μια αρχιτεκτονική και να διαμορφώσουμε την αισθητική του κήπου μας με την βέλτιστη χωροταξία. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε μικρά εργαλεία για τις καλλιεργητικές εργασίες και να ελέγχουμε με ευκολία τα αγριόχορτα. Έχουμε μεγάλη οικονομία νερού χρησιμοποιώντας είτε σύστημα ύδρευσης με σταλακτοφόρους είτε με απευθείας πότισμα, λόγω του περιορισμένου χώρου καλλιέργειας.
Τοποθετώντας ένα δίκτυ από πάνω προστατεύουμε την καλλιέργεια μας από πουλιά και κατοικίδια. Οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν προβλήματα μέσης μπορούν πολύ πιο εύκολα και ξεκούραστα να φροντίζουν τα φυτά τους. ‘Όπως επίσης είναι ένας πιο φιλικός τρόπος να συμμετέχουν παιδιά στην φιλοσοφία της ενασχόλησης με τον οικιακό λαχανόκηπο. Πως όμως μπορούμε να τα φτιάξουμε; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούμε να έχουμε ψηλά παρτέρια. Ο πιο συνηθισμένος είναι με σανίδες ή μαδέρια ξυλείας (πλανισμένα ή απλάνιστα) δημιουργώντας τελάρα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο στο επιθυμητό ύψος. Επίσης μεταλλικά ή τσιμεντένια πλαίσια καθώς και πέτρινες κατασκευές.
Μετά την δημιουργία των πλαισίων αυτών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνική Περμακουλτούρας με διαστρωματώσεις υλικών βάζοντας αρχικά κλαδιά και χαρτόνια και μετά κοπριά και χώμα,, έτσι ώστε να φτιάξουμε το έδαφος της καλλιέργειας