Παρασκευή , 25 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Φυτεύουμε λόλες στο μπαλκόνι

H λόλα είναι χαρακτηριστική ποικιλία μαρουλιού με μεγάλη ανοιχτή, θυσανωτή κεφαλή και φύλλα κατσαρά και τρυφερά, χρώματος ανοιχτού πράσινου ή και κοκκινωπού. Μπορούμε να την φυτέψουμε στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα μας, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και σε αυτοσχέδιες κατασκευές από ανακυκλωμένα υλικά. Αξιοποιούμε ξύλινα κιβώτια και τελάρα, κομένα βαρέλια, παλιούς θερμοσίφωνες ή ότι άλλο διαθέσιμο υπάρχει προς απόσυρση. Τι συνθήκες θέλει η λόλα στο μπαλκόνι;
 
H λόλα είναι φυτό ψυχρής εποχής που αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 14-19°C, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού. Όταν φυτεύεται φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη αναζητούμε ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πιο σκιερή. Επίσης, επιλέγουμε σχετικά προφυλαγμένη θέση από τους δυνατούς βοριάδες του χειμώνα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η λόλα είναι λιγότερο ανεκτική στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από τα κλασικά μαρούλια, ποικιλίας romana. Τι υπόστρωμα θέλει η λόλα στο μπαλκόνι;
 
Σχετικά με το υπόστρωμα για τα μαρούλια λόλας, πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά από γεωπονικά καταστήματα ή garden center, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και δική μας συνταγή. Τύρφη 60%, σβησμένη κοπριά 20%, κομπόστ 10% και περλίτης 10%. Πάντα, θα πρέπει στη βάση της ζαρντινιέρας ή της γλάστρας, να βάζουμε μια στρώση χαλικιών 2-3 εκ για να εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση και να τοποθετούμε γεωύφασμα που να διαχωρίζει τα χαλίκια με το υπόστρωμα φύτευσης. Πως φυτεύουμε τη λόλα στο μπαλκόνι;
 
Αν θέλουμε να φυτέψουμε σπόρους λόλας, μπορούμε να το κάνουμε όλο το χρόνο, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες. Τοποθετήσετε τους σπόρους σε βάθος φύτευσης μεταξύ 0,5 – 1,0 εκατοστό, καλύψτε τους με χώμα και ψεκάζετε για να εξασφαλίσετε υγρασία ελαφρά κάθε μέρα. H άριστη θερμοκρασία για τη βλάστηση των σπόρων του μαρουλιού λόλας κυμαίνεται μεταξύ 15 – 21 °C. Οι σπόροι βλαστάνουν σε 7-10 ημέρες και μετά από 20-30 ημέρες, όταν τα νεαρά φυτά μας έχουν αναπτύξει 3 – 4 πραγματικά φύλλα, είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Φυτεύουμε σε χαμηλές ζαρντιμιέρες και γλάστρες βάθους, 20-30εκ, σε αποστάσεις 20-30εκ μεταξύ των φυτών. Τι πότισμα και τι λίπανση θέλουν οι λόλες στο μπαλκόνι;
 
Τα μαρούλια λόλας θέλουν συχνό πότισμα καθώς πρέπει να διατηρήσουμε το υπόστρωμα τους σχετικά υγρό. Yπερβολική υγρασία μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσμετα και να προκαλέσει προβλήματα ανάπτυξης ασθενειών. Η πιο κρίσιμη περίοδος είναι κατά την αρχική ανάπτυξη των φυτών και πρέπει να εξασφαλίζουμε ομοιόμορφη υγρασία σε βάθος 10-15 εκατοστών. Η συχνότητα των ποτισμάτων είναι υψηλότερη σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για να είναι δροσερά τα φύλλα της λόλας και να μην αναπτυχθεί γρήγορα το ανθοφόρο στέλεχος. Σχετικά με τη λίπανση, ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου κάθε 20-30 μέρες, περιφερειακά, σε απόσταση 5 εκατοστά μακριά από τα φυτά της λόλας. Μία κουταλιά της σούπας κοπριά ή μία κουταλιά του γλυκού βιολογικό λίπασμα είναι επαρκής ποότητα. Πότε συγκομίζουμε τη λόλα;
 
Η λόλα συγκομίζεται 2-3 μήνες από την σπορά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν κόβοντας όλο το φυτό από τη ρίζα με ένα μαχαίρι. Εναλλακτικά, κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, μπορούμε να κόβουμε σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα της λόλας που έχουν ήδη μεγαλώσει και να αφήνουμε τα κεντρικά για να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να τα κόψουμε σε μια επόμενη συγκομιδή. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου συγκομίζουμε κατευθείαν τη λόλα, γιατί θα έχουμε έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού και η λόλα δεν θα μας δίνει τρυφερά νέα φύλλα. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.