Πέμπτη , 18 Σεπτεμβρίου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Φτιάχνω φορμαέλα Παρνασσού

Η φορμαέλα Παρνασσού αρκετά εύγευστο και παρασκευάζεται σε μικρά κεφάλια βάρους 150-200 δραμιών (480-640 γραμ.) περίπου, στο βουνό Παρνασσό, από το γάλα των εκεί προβάτων.
Η ωρίμανση και διατήρηση της φρομαέλας γίνεται στις σπηλιές του βουνού και ιδιαίτερα στο πολύ ευρύχωρη και ψυχρή σπηλιά που αποκαλείται «Τυργιάς» μέσα στην οποία συντηρούνται και τα τυριά ασκού που παρασκευάζονται εκεί και διακρίνονται για την εκλεκτή τους ποιότητα.Δεν είναι γνωστό από πότε άρχισε να κατασκευάζεται εκεί αυτό το τυρί. Η ονομασία του πιθανά να προέρχεται από το «Formaggella» ή «Formaggelle», τυριών που παρασκευάζονται από κατσικίσιο γάλα σε μερικές ορεινές περιφέρειες της Ιταλίας. Αλλά τα τυριά αυτά είναι μαλακά και καταναλώνονται γρήγορα σαν νωπά, ενώ η παρασκευή της φρομαγέλλας του Παρνασσού είναι πολύ διαφορετική.Το τυρί φορμαέλα φτιάχνετε ως εξής:

  • Θερμαίνεται το γάλα στους 35ο C περίπου και πήζεται με τόση πυτιά έτσι ώστε η πήξη να συντελεστεί σε 40-60 λεπτά της ώρας.
  • Μετά στραγγίζεται το τυρόπηγμα με τσαντίλα όπως και η φέτα.
  • Μετά το στράγγισμα κόβεται το τυρί σε μικρά κομμάτια συνήθως μεγέθους καρυδιού και εισάγεται στο λέβητα που περιέχει το τυρόγαλα που έχει απομείνει από το στράγγισμα του τυριού και το οποίο θερμαίνεται μέχρις ότου το τυρόπηγμα να πολτοποιηθεί και να μεταβληθεί σε μια μάζα που κατακάθεται στον πυθμένα του λέβητα.Μετά, κόβεται αυτή η μάζα σε κομμάτια τα οποία τοποθετούνται μέσα σε ειδικά πλεκτά ή λευκοσιδηρά καλούπια που ονομάζονται τυροβόλια (με χωρητικότητα 250 δραμιών = 800,75 γραμ.) όπου πιέζονται με τα χέρια πολύ καλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μένουν κενά. Κατόπιν, τίθενται πάλι έτσι όπως είναι με τα καλάθια μέσα το τυρόγαλα που βρίσκεται στη φωτιά μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία σε βαθμό λίγο μικρότερο από εκείνον που απαιτείται για τον διαχωρισμό της μυζήθρας (65-70ο C).Ύστερα από την παραπάνω διαδικασία, εξάγονται τα τυριά από το λέβητα και από τα καλάθια και τρυπιούνται διαμπερώς με ξύλινη βελόνα πάχους σακοράφας, σε τρία σημεία προς το κέντρο, στις δε τρύπες εισάγεται λίγο αλάτι.
    Μετά από 1-2 ημέρες αλατίζεται ολόκληρη η εξωτερική επιφάνειά τους και τοποθετούνται πάλι μέσα στα καλούπια, αλλά αντίστροφα, με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουν το σχήμα των καλουπιών και από την άλλη επιφάνεια.Μετά από δύο ώρες βγαίνουν τα τυριά από τα καλούπια και τοποθετούνται σε σκιερό μέρος για 4-5 ημέρες για να ξεραθούν και να πάρουν το ιδιαίτερο υποκίτρινο χρώμα των φορμαέλων.
    Και στο τέλος μεταφέρονται στις αποθήκες (σπηλιές) μέσα στις οποίες εισάγονται για ωρίμανση και διατήρηση. Τα τυριά αυτά πουλιούνται κατά ζευγάρια, άσχετα από το βάρος.

    About admin

    Check Also

    Φτιάχνω τυρί ροκφόρ

    Αυτό το τυρί κατατάσσεται στην κατηγορία των τυριών που το εσωτερικό τους διαθέτει φλέβες χρώματος …

    Φτιάχνω τυρί γραβιέρα

    Το τυρί γραβιέρα είναι ο εκλεκτότερος τύπος των εγχωρίων σκληρών τυριών, όταν δε παρασκευαστεί μετά …

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.