Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Φροντίδα δυόσμου σε γλάστρα

Όλοι λατρεύουμε τον δυόσμο! Σε όποιο σπίτι και να πάμε, θα τον συναντήσουμε σε αυλές και μπαλκόνια να καλλιεργείται για τα μυρωδάτα φύλλα του. Ίσως το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό μετά τον βασιλικό, ο δυόσμος αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη σε σαλάτες, σε συνταγές μαγειρικής και σε ροφήματα. Τα φύλλα του πολύ συχνά χρησιμοποιούνται, επίσης, σε διάφορα ποτά και κοκτέιλ. Ας μην περιμένουμε! Παίρνουμε γλαστρούλα, φτυαράκι, φυτόχωμα και ετοιμαζόμαστε να φυτέψουμε τον δικό μας δυόσμο σε γλάστρα. Τι συνθήκες θέλει ο δυόσμος για να τον καλλιεργήσουμε σε γλάστρα; Βρίσκουμε μια σκιερή ή ημισκιερή θέση για τη γλάστρα του δυόσμου στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Αν ο χώρος που θα επιλέξουμε έχει νότιο προσανατολισμό και πολύ ήλιο, θα χρειαστεί να ποτίζουμε τον δυόσμο σε καθημερινή βάση για να ευδοκιμήσει. Ο δυόσμος χρειάζεται προστασία από την παγωνιά και τους βοριάδες για να αποφύγουμε εγκαύματα στα φύλλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό αντιανεμικό πανί για να προστατέψουμε τον δυόσμο την περίοδο του χειμώνα, ενώ το πότισμα ή ο ψεκασμός στα φύλλα με εκχύλισμα από φύκια θα βοηθήσει το φυτό μας να αναπεξέλθει στις δυσμενείς συνθήκες. 


Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα να επιλέξω για τον δυόσμο σε γλάστρα; Για την καλλιέργεια του δυόσμου στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε γλάστρα ή ζαρντινιέρα σχετικά ρηχή, αλλά αρκετά πλατιά, καθώς τα ριζώματα του δυόσμου αναπτύσσονται πλευρικά και έχουν ταχεία ανάπτυξη. Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, εμπλουτισμένο με περλίτη που εξασφαλίζει στο δυόσμο μας δροσερό περιβάλλον και καλύτερο αερισμό. Η προσθήκη στρώσης από χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας, θα βοηθήσει στην καλύτερη στράγγιση του νερού. Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα θα χρειαστεί ο δυόσμος σε γλάστρα; Καταρχήν, δεν αφήνουμε τον δυόσμο να πει το νερό, νεράκι! Θα χρειαστεί τακτικό πότισμα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ο δυόμος πρέπει να ποτίζεται σε καθημερινή βάση. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός σε λίπανση, η ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι πολύ ευεργετική. Και να μην ξεχασουμε κάτι πολύ σημαντικό! Κορφολογούμε συχνά τον δυόσμο για να περιορίζουμε την πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και τους αδύνατους βλαστούς. Επίσης, μετά την καλοκαιρινή ανθοφορία του δυόσμου, τον κλαδεύουμε αυστηρά για να παρουσιάσει νέα βλάστηση και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα μέσα στο φθινόπωρο. 


 Κι ένα μυστικό για τον δυόσμο σε γλάστρα Μόλις παρατηρήσουμε ότι τα ριζώματα του δυόσμου βγαίνουν από την επιφάνεια του χώματος στη γλάστρα μας, είναι κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε νέα μεταφύτευση σε γλάστρα μεγαλύτερου μεγέθους. Η μεταφύτευση του δυόσμου είναι καλό να γίνεται την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου, σε γλάστρα ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερη. 

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.