Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024
Breaking News

Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Φανταστείτε ένα εντυπωσιακό μικρό φοίνικα με παχιά, σαρκώδη φύλλα να ξεπροβάλλει από τη μέση της ζούγκλας του ηφαιστειακού νησιού. Μιλάμε...
Περισσότερα
Μπριγκάμια: Ο φοίνικας της Χαβάης στο σπίτι

Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Το λευκόφυλλο είναι ένας εντυπωσιακός καλλωπιστικός θάμνος με ιδιαίτερη ομορφιά που διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα γκριζοπράσινου χρώματος. Στο εξωτερικό, το λευκόφυλλο...
Περισσότερα
Λευκόφυλλο: Ένας ανθεκτικός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα

Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Οι λαϊκές μας αγορές, πάω πάντα στις βιολογικές αγορές, όταν είναι η εποχή τους, έχουν πολλά-πολλά καλαμπόκια, το οποία είναι ολόφρεσκα...
Περισσότερα
Πως ετοιμάζω ρόφημα με μουστάκια καλαμποκιού

Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

μιτοχόνδρια –  είναι πια γνωστό πως το 90% της ενέργειας στον οργανισμό μας παράγεται στα πολύτιμα μιτοχόνδρια.  Αν τα μιτοχόνδριά μας είναι  λειτουργικά το σώμα...
Περισσότερα
Μιτοχόνδρια: Μια πανταχού παρούσα και ποικιλόμορφη οικογένεια οργανιδίων.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Παρά τις αμφιβολίες περασμένων ετών σχετικά με την νευρογένεση στους ενήλικες, μια μελέτη δείχνει ότι ακόμα και άτομα ηλικίας 80...
Περισσότερα
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσει νέους νευρώνες και μετά τα 80!

Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Θεραπεία Kneipp – κάτι περισσότερο από το να περπατάμε ή να κολυμπάμε στο νερό! Το βάδισμα στο νερό είναι σίγουρα η...
Περισσότερα
Οι πέντε βασικοί άξονες της υγείας σύμφωνα με τον Sebastian Kneipp

Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Για όλους που ακούν για “ενεργειακή θεραπεία” και αναρωτιούνται τι είναι η ενέργεια, υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να...
Περισσότερα
Πως να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακτήσει αλλά και να ανανεώνει την προσωπική μας ενέργεια

Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

flavonoids και antioxidants, luteolin apigenin lycopene alpha carotene lutein+zeaxanthin beta carotene, φολικό οξύ/Β9…ο ρόλος του φολικού οξέως/Β9 στον οργανισμό μας...
Περισσότερα
Μαϊντανός και πως ετοιμάζω ένα γρήγορο και αναζωογονητικό φυσικό ρόφημα

Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Η επίφυση ή κωνάριο, είναι ενδοκρινής αδένας του σώματός μας. Η επίφυση έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ή...
Περισσότερα
Επίφυση ή τρίτο μάτι, η “έδρα της ψυχής” σύμφωνα με τον Rene Descartes.

Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

“Ένα βότανο είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων” έλεγε τους χρόνους εκείνους ο Charlemagne Και ναι, ο...
Περισσότερα
Τα βότανα είναι ο φίλος των γιατρών και ο έπαινος των μαγείρων!

Τρύπες στα φύλλα των φυτών και τρόποι αντιμετώπισης

Τι τρώει τα φύλλα των φυτών; Όλα τα φυτά μπορεί κάποια στιγμή να εμφανίσουν τρύπες στα φύλλα τους. Συνήθως, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε μόλις δούμε τρύπες στα φύλλα των φυτών, είναι πως κάποιο έντομο ή κάμπια βρίσκεται τριγύρω και τρώει τα φύλλα αφήνοντας σημάδια από δαγκώματα.

Υπάρχουν, βέβαια, φυτά όπως η , όπου η μορφολογία και η διαμόρφωση των φύλλων τους περιλαμβάνει φυσιολογικές χαρακτηριστικές τρύπες. Για τα υπόλοιπα φυτά, ωστόσο, οι τρύπες που εμφανίζονται από εξωτερικούς παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό πρόβλημα, γιατί μειώνουν την επιφάνεια φωτοσύνθεσης και τα δυσκολεύουν να αναπτύξουν πλούσια βλάστηση. Σταδιακά και καθώς το πρόβλημα επεκτείνεται, λόγω του μειωμένου μεταβολισμού των φυτών, τα εμφανίζουν μειωμένη ανθοφορία, ενώ σε και παρατηρούμε μειωμένη παραγωγή καρπών.

Στο πλαίσιο της σωστής φροντίδας των φυτών, είναι σημαντικό να παρατηρούμε τακτικά τα φυτά μας, για να εντοπίσουμε έγκαιρα την εμφάνιση τρυπών στα φύλλα, να αναγνωρίσουμε την αιτία που τις προκαλεί και να μπορέσουμε να τα προστατέψουμε κατάλληλα. Στο σημερινό άρθρο, θα αναλύσουμε τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τρύπες στα φύλλα των φυτών και θα δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε για να προστατέψουμε τα φυτά μας με οικολογικούς τρόπους.

Οι τρύπες στα φύλλα των φυτών οφείλονται σε τρεις βασικές αιτίες: α) προσβολή από έντομα και κάμπιες, β) προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες και γ) προσβολή από σαλιγκάρια.

Σε αρκετά λαχανικά, όπως στην , στην , στην , καθώς επίσης σε , και , μπορεί να δούμε τρύπες στα φύλλα, οι οποίες οφείλονται σε κάμπιες εντόμων.

Οι κάμπιες είναι έντομα που εκκολάπτονται και τρώνε την τρυφερή βλάστηση των φυτών μας. Υπάρχουν πολλά είδη κάμπιας, με διαφορετικά μεγέθη και χρώματα. Ιδιαίτερα γνωστή είναι η προσβολή της που δημιουργεί χαρακτηριστικά φαγώματα.

Επίσης, έντομα όπως ο και οι μπορούν κατά περίπτωση να προκαλέσουν τρύπες στα φύλλα πολλών λαχανικών, αρωματικών φυτών και καλλωπιστικών φυτών.

Για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες χρησιμοποιούμε , ένα βιολογικό σκεύασμα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα, είτε σε μορφή σκόνης για σκόνισμα, είτε σε υδατοδιαλυτή μορφή για να ψεκάσουμε τα φυτά.

Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε , ένα βιολογικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται και για την .

Για την αντιμετώπιση του εντόμου του αλευρώδη, ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου. Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής και για προληπτική χρήση, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σε ένα λίτρο νερό.

Εκτός από τις κάμπιες και τα έντομα, υπάρχουν διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που δημιουργούν χαρακτηριστικές μικρές τρύπες σε κηπευτικά, σε καλλωπιστικά και σε καρποφόρα δέντρα. Τέτοιες ασθένειες είναι η κερκόσπορα, η ανθράκωση, η και το κορύνεο.

Στην περίπτωση των μυκητολογικών ασθενειών, αρχικά, εμφανίζονται κηλίδες στα φύλλα που σταδιακά ξεραίνονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρύπες πάνω στα φύλλα.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι “τρύπες από σκάγια” που εμφανίζονται στα φύλλα στην , στην , στην καλλιέργεια της δαμασκηνιάς και στην όταν προσβάλλονται από της ασθένεια του κορύνεου, καθώς και οι τρύπες στα φύλλα του και του όταν προσβάλλονται από τον μύκητα της κερκόσπορα.

Για την προληπτική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν τα καρποφόρα δέντρα και δημιουργούν τρύπες στα φύλλα, ψεκάζουμε με βρέξιμο και στα τέλη του χειμώνα, πριν ανοίξει η νέα βλάστηση, όταν φουσκώσουν οι οφθαλμοί.

Γενικότερα, για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, τόσο σε καρποφόρα δέντρα αλλά και κηπευτικά, πραγματοποιούμε προληπτικούς ψεκασμούς με βρέξιμο θειάφι και χαλκό στο φύλλωμα των φυτών την περίοδο της άνοιξης, για να προλάβουμε την εμφάνιση των προσβολών.

Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες δημιουργούν τρύπες στα τρυφερά φύλλα των λαχανικών και των αρωματικών φυτών όπως σε , σε , σε , σε , σε και σε πολλές άλλες.

Συχνά, η παρουσία των σαλιγκαριών δε γίνεται εύκολα αντιληπτή, γιατί κυκλοφορούν την νύχτα που υπάρχει αρκετή υγρασία. Η νυχτερινή υγρασία, καθώς και η βροχή βοηθά τα σαλιγκάρια να κινηθούν και να επισκεφτούν τα φυτά μας για να τραφούν από το φύλλωμα τους.

Αν κοιτάξουμε καλύτερα, θα παρατηρήσουμε τα ίχνη που αφήνουν με μία γυαλιστερή βλεννώδη ουσία πάνω στα φύλλα.

Ένας οικολογικός και ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για είναι με τη . Ρίχνουμε τη στάχτη σε απόσταση 10 εκατοστών γύρω από τα λαχανικά ή παράλληλα με τη γραμμή φύτευσης για να δημιουργήσουμε ένα φυσικό «τείχος».

Τα σαλιγκάρια δε μπορούν να κινηθούν πάνω στη στάχτη και με αυτό τον τρόπο δεν πλησιάζουν στα φυτά μας. Η στάχτη σταδιακά απομακρύνεται με τη βροχή και τον αέρα και απαιτείται συχνή επανάληψη της εφαρμογής για καλύτερο αποτέλεσμα.

Ένα ακόμη έντομο που μπορεί να δημιουργήσει φαγώματα στα φύλλα είναι οι ακρίδες. Για την προληπτική αντιμετώπιση των ακρίδων, διαλύουμε 5 κουταλιές της σούπας σε ένα δοχείο με μισό λίτρο νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το διάλυμα για 12 ώρες, το σουρώνουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι. Ψεκάζουμε τα φυτά μας κατά το σούρουπο για να αποφύγουμε την πρόκληση εγκαυμάτων από την έντονη ηλιοφάνεια και την καυστικότητα του διαλύματος.

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.