Τούγια, ένα μικρό κωνοφόρο δέντρο για φτάχτη
Η τούγια είναι ένα εντυπωσιακό κωνοφόρο καλλωπιστικό φυτό, συνήθως θάμνος ή μικρό δέντρο, που ξεχωρίζει για την πλούσια πυκνή κόμη του σε πρασινοκίτρινο χρώμα. Η αγγλική της ονομασία (Arborvitae) προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «το δέντρο της ζωής». Η τούγια επιλέγεται πολύ συχνά για δημιουργία πυκνού φράχτη, για φύτευση κατά μήκος σε διαδρόμους, καθώς και για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο και σε γλάστρα. Συνήθως, στα φυτώρια συναντάμε δύο είδη τούγιας, την ανατολική τούγια με σφαιρικό πλατύ σχήμα και τη δυτική τούγια με πυραμιδοειδές σχήμα. Επίσης, υπάρχουν πολλές νάνες ποικιλίες τούγιας με ύψος 1-2 μέτρων, αλλά και ψηλότερες τούγιες που ξεπερνούν σε ύψος τα δέκα μέτρα. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της τούγιας, για να απολαμβάνουμε καταπράσινο φύλλωμα γεμάτο ζωντάνια στον κήπο και σε γλάστρα. Τι συνθήκες χρειάζεται η τούγια για να ευδοκιμήσει; Η τούγια αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα, αν και σε πιο γόνιμα θα έχει καλύτερη ανάπτυξη. Η τούγια είναι ανεκτική στην αλατότητα του εδάφους και μπορεί να φυτευτεί κοντά στη θάλασσα. Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε την τούγια για διαχωριστικά δρόμων, καθώς είναι ανθεκτική σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η τούγια ευδοκιμεί σε θέσεις με ηλιοφάνεια και είναι ανθεκτική στην καλοκαιρινή ζέστη. Επιπλέον, η τούγια αντέχει και την χειμωνιάτικη παγωνιά και μπορεί να φυτευτεί σε ορεινά μέρη. Για να φυτέψουμε την τούγια σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η τούγια; Η τούγια αναπτύσσεται σε δροσερό περιβάλλον και χρειάζεται τακτικά ποτίσματα ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Ποτίζουμε τις τούγιες 2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, και οπωσδήποτε 3 φορές τη βδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να ποτίζουμε συχνά τα νεαρά δενδρύλλια τούγιας μόλις μεταφυτεύονται, καθώς η απούσια νερού τους δημιουργεί καφετιάσματα στα φύλλα.
Τι λίπασμα βάζουμε στις τούγιες; Η τούγια έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπανση και καλό είναι να γίνεται προσθήκη λιπάσματος μια φορά την περίοδο της άνοιξης και μια την περίοδο του φθινοπώρου. Για τούγιες που έχουν φυτέψει σε γλάστρα, πρέπει να γίνεται πιο συχνή λίπανση, κάθε μήνα με υδατοδιαλυτό λίπασμα τύπου 20-20-20. Πάντως, το κιτρίνισμα στα φύλλα της τούγιας μπορεί να σημαίνει έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και άνάγκη άμεσης λίπανσης. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την τούγια Η τούγια προσβάλλεται από το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή) που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά ψεκάζοντας με διάλυμα πράσινου σαπούνιου τα φυτά μας. Σε περίπτωση προσβολής, ψεκάζουμε με θερινό πολτό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. H τούγια, όπως και άλλα κωνοφόρα, είναι ευαίσθητη στο μύκητα Phytofthora, όπου παρατηρούμε ξηράνσεις που ξεκινούν από το εσωτερικό των κλαδιών προς τα έξω. Το ριζοπότισμα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) 1% , μια κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου βοηθά σε προληπτικό επίπεδο την αποφυγή της ασθένειας.
Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύεται η τούγια; Η τούγια χρειάζεται κλάδεμα δυο φορές κάθε χρόνο, στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές της άνοιξης, για να διατηρήσουμε πυκνό και συμπαγές το σχήμα της. Συγκεκριμένα, κλαδεύουμε ελαφρά την τούγια, συντέμνοντας τα μακριά κλαδιά ενώ παράλληλα αφαιρούμε ξεραμένους βλαστούς και φύλλα για να έχει καλύτερο αερισμό. Είναι σημαντικό μετά το κλάδεμα να ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που θα προσβάλλουν το φύλλωμα της τούγιας. Πως δημιουργούμε καινούργια φυτά τούγιας; Ο πολλαπλασιασμός της τούγιας γίνεται κυρίως με μοσχεύματα και με σπόρο. Ο σπόρος της τούγιας φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης και τα φυτά μας σταδιακά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση στον κήπο μετά από δύο χρόνια. Αν δεν θέλουμε να περιμένουμε τόσο, παίρνουμε ξυλώδη μοσχεύματα μήκους περίπου 10 εκατοστών στις αρχές του φθινοπώρου και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου με μίγμα φυτόχώματος και άμμου με αναλογία 1:1 χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας. Σε αυτή την περίπτωση τα φυτά μας θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση την επόμενη χρονιά. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα φυτώρια κάποιες ποικιλίες τούγιας πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας σε ανθεκτικά υποκείμενα. Κι ένα μυστικό για την τούγια Η τούγια, όπως και τα υπόλοιπα κωνοφόρα δέντρα, διαθέτει ξεχωριστές αρσενικές και θηλυκές ταξιανθίες στο φύλλωμα της και παράγει μικρά κουκουνάρια με χαρκατηριστικό ωοειδές σχήμα.