Σάββατο , 19 Απριλίου 2025
Breaking News

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Τουλμπάχια, ένα λουλούδι με άρωμα σκόρδου

Η τουλμπάχια είναι βολβώδες πολυετές καλλωπιστικό φυτό με χαρακτηριστικά στενόμακρα γκριζοπράσινα φύλλα, που όταν τα τρίβουμε αναδίδουν απαλό άρωμα σκόρδου. Γι’αυτό άλλωστε στο εξωτερικό, η τουλμπάχια αναφέρεται με το χαρακτηριστικό όνομα «το σκόρδο της κοινωνίας» (society garlic), κάτι που υποδηλώνει το ελαφρύ άρωμα των φύλλων της σε σχέση με το αυθεντικό σκόρδο. Η τουλμπάχια ξεχωρίζει και για την ανθοφορία της, από τα τέλη της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με μικρά μωβ, ροζέ ή λευκά άνθη που εμφανίζονται πάνω σε σωληνοειδείς ανθοφόρους βλαστούς ύψους 50-60 εκατοστών και έχουν άρωμα που θυμίζουν υάκινθο. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, η τουλμπάχια ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις αμαρυλλίδες και έχει προσαρμοστεί απόλυτα στις μεσογειακές συνθήκες. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα από τους κηποτέχνες για φύτευση σε παρτέρια και για τη δημιουργία βραχόκηπων, καθώς επίσης φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι. Τι συνθήκες θέλει η τουλμπάχια για να ανθοφορήσει; H τουλμπάχια θέλει ζεστό και ηλιόλουστο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει. Όταν φυτεύεται σε ημισκιερές θέσεις παρουσιάζει μειωμένη ανθοφοορία. Η τουλμπάχια Σε κάθε περίπτωση είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται προστασία από την έντονη παγωνιά του χειμώνα. Προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, όξινων, αλκαλικών ή ουδέτερων αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Όταν φυτεύουμε την τουλμπάχια σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αποφεύγουμε την βορεινή έκθεση για να μην παγώσει το φυτό μας. Χρησιμοποιούμε σχετικά πλατειά γλάστρα, καθώς η τουλμπάχια έχει αρκετή πλευρική ανάπτυξη, και φυτόχωμα γενικής χρήσης με περλίτη για την μεταφύτευση. 


Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζεται η τουλμπάχια; Η τουλμπάχια χρειάζεται τακτικά ποτίσματα καθώς θέλει αρκετή εδαφική υγρασία για να ευδοκιμήσει. Ποτίζουμε άνοιξη και φθινόπωρο κάθε 4-5 μέρες,ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε 2 μέρες. Η τουλμπάχια δεν είναι ιδιάιτερα απαιτητική ως προς τη λίπανση, ωστόσο η προσθήκη πλήρους λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου βοηθάει ώστε να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. H τουλμπάχια σε αντίθεση με το σκόρδο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο, ο περονόσπορος και η σκωρίαση και δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας. Προσβάλλεται σε μικρή έκταση από το έντομο της μελίγκρας και του αλευρώδη και καλό είναι προληπτικά να ψεκάζουμε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωποννικά καταστήματα. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η τουλμπάχια; H τουλμπάχια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η απομάκρυνση των ανθικών στελεχών στα τέλη του φθινοπώρου όταν αρχίσουν να ξεραίνονται. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρο, καθώς και με διαίρεση του φυτού στις αρχές της άνοιξης. Η φύτευση του σπόρου γίνεται σε μικρές γλάστρες φυτωρίου με αφράτο χώμα (2 μέρη φυτόχωμα γενικής χρήσης και 1 μέρος περλίτη ή ελαφρόπετρα) και χρειάζεται περίπου 2-3 βδομάδες κατά μέσον όρο για να φυτρώσει. Σχετικά με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με διαίρεση του φυτού, χωρίζουμε σε τμήματα το φυτό της τουλμπάχιας, έτσι ώστε κάθε τμήμα να διαθέτει ριζώματα με μπάλα χώματος καθώς και φυλλική επιφάνεια. Κι ένα μυστικό για την τουλμπάχια Η τουλμπάχια μπορεί να θεωρηθεί και σαν μυρωδικό της κουζίνας, καθώς τόσο τα λουλούδια όσο και τα άνθη τη είναι εδώδιμα και μπορούμε να τα φάμε σε σούπες, σάλτσες και σαλάτες. Επίσης, κατά το παρελθόν, τα φύλλα της τουλμπάχιας έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τσαγιού καθώς και σε λουτρά για την αντιμετώπιση ρευματισμών. 

About admin

Check Also

Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με μικρούς καρπούς

Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με …

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.