Παρασκευή , 4 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Τεύκριο, ένας ανθεκτικός θάμνος με ασημί φύλλα

Tεύκριο, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους της Μεσογείου, με μοναδικά φυλλαράκια σε γκρι ασημί χρώμα και όμορφα μικρά μωβ-μπλε άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

Το τεύκριο είναι ένας αειθαλής θάμνος που χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη με συμπαγή σφαιρική βλάστηση που φτάνει συνήθως σε ύψος 1,5-2 μέτρων και ανάλογο πλάτος.

Ιδανικό χαμηλού ύψους, το τεύκριο χρησιμοποιείται και ως . Πρόκειται για ένα φυτό με υψηλή αντοχή που έχει μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα που συναντάμε συχνά σε βραχόκηπους και σε κήπους παραθαλάσσιων κατοικιών.

Μπορούμε να φυτέψουμε τεύκριο και σε γλάστρα, δίνοντας μεσογειακό χρώμα στην αυλή και το μπαλκόνι μας.

Το τεύκριο (Teucrium fruticans) ανήκει στην ίδια οικογένεια των και των βοτάνων όπως το , το , τη και το .

Χάρη στα αιθέρια ελαία που περιέχει το φύλλωμα του, την περίοδο του καλοκαιριού, αναδίδει ένα διακριτικό απαλό άρωμα, αν τρίψουμε τα φύλλα του.

Ας δούμε, αναλυτικά, χρήσιμες συμβουλές για να φυτέψουμε το τεύκριο στον κήπο και το μπαλκόνι μας για να απολαύσουμε το υπέροχο γκρι φύλλωμα και την υπέροχη ανθοφορία του.

Το τεύκριο προτιμά ηλιοφανή σημεία για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα ενώ εμφανίζει σχετική ανθεκτικότητα στην παγωνιά του χειμώνα.

Ευδοκιμεί σε αμμώδη εδάφη αν και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Λόγω της ανθεκτικότητας του τεύκριου στην αλατότητα του εδάφους, είναι ιδανικό σε εξοχικές κατοικίες.

Για να φυτέψουμε το τεύκριο σε γλάστρα στην αυλή ή το μπαλκόνι, προτιμούμε θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προστατευμένες από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους.

ή ζαρντινιέρα, σχετικά βαθιά, πλάτους 20-30 εκατοστών, 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα που τον αγοράσαμε από το φυτώριο.

Τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστράγγιση και χρησιμοποιούμε γενικής χρήσης εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και .

Το τεύκριο έχει μικρές ανάγκες σε πότισμα και είναι ανθεκτικό σε συνθήκες ξηρασίας και καύσωνα.

Ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε δύο φορές την εβδομάδα.

Για καινούρια φυτά τεύκριου που έχουμε μεταφυτέψει στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας, θα χρειαστεί την πρώτη χρονιά συχνότερο πότισμα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό τους σύστημα και η νέα βλάστηση.

Το τεύκριο έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε λίπασμα για να εμφανίσει ικανοποιητική βλάστηση και ανθοφορία.

Για φυτά τεύκριου που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας, αρκεί να προσθέσουμε πλήρες λίπασμα σε κόκκους, που περιέχει , και , μόνο μία φορά στις αρχές της άνοιξης.

Για φυτά τεύκριου που έχουμε φυτέψει σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, τρεις φορές το χρόνο: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

To τεύκριο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό ως προς την προσβολή από έντομα και ασθένειες, με μεγαλύτερη αντοχή και από τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά.

Για αυτό τον λόγο, δεν χρειάζεται να κάνουμε προληπτικό ψεκασμό με κάποιο οικολογικό σκεύασμα που συνήθως χρησιμοποιούμε στον κήπο όπως ο , τα , ο και η

Το τεύκριο χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, για να διατηρήσουμε το σχήμα του και να ανανεώσουμε την βλάστηση του.

Συγκεκριμένα, απομακρύνουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς ενώ παράλληλα μειώνουμε το μήκος των υπόλοιπων βλαστών κατά το 1/3 ή το 1/2 για να εξασφαλίσουμε το συμπαγές σχήμα στο φύλλωμα του θάμνου.

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά τεύκριου, ακολουθούμε την μέθοδο ως εξής:

Ένα είδος τεύκριου είναι και το αγαποβότανο (Τeucrium polium) ή αγαπόχορτο, γνωστό και ως αμάραντο ή χορτάρι της Παναγίας, ένα φυτό που φυτρώνει σε βραχώδη μέρη, με ύψος 30-40 εκατοστών και σχηματίζει μικρά λευκά λουλούδια από το Μάιο ως τα τέλη του καλοκαιριού.

About admin

Check Also

Λοροπέταλο, ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινα φύλλα

Λοροπέταλο, ένας αειθαλής θάμνος με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν με λεπτές κορδέλες. Με καταγωγή από …

Διπλαδένια, συμβουλές φροντίδας για το βραζιλιάνικο γιασεμί

Διπλαδένια, ένα αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσουμε τον κήπο, την αυλή και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.