Δευτέρα , 8 Σεπτεμβρίου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Τα μυστικά για την καλλιέργεια της μπάμιας

Μπορεί οι μπάμιες να μην αρέσουν σε όλους, έχουν όμως το δικό τους φανατικό κοινό. Η καλλιέργεια της μπάμιας είναι ετήσια και μας δίνει καρπούς την περίοδο του καλοκαιριού. Το φυτό της μπάμιας διαθέτει μεγάλα φύλλα σαν παλάμες και πανέμορφα κίτρινα άνθη που έχουν πορφυρό χρώμα στο κέντρο. Αν και κηπευτικό, η ανθοφορία της μπάμιας είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, καθώς τα λουλούδια της μοιάζουν με αυτά του με τον οποίο, άλλωστε, ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Οι μπάμιες αποτελούν εξαιρετική πρώτη ύλη για λαδερά φαγητά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα και στον φούρνο. Επιπλέον, έχουν μεγάλη διατροφική αξία, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα διαθέτουν χαμηλη περιεκτικότητα σε θερμίδες. Με την κατάλληλη περιποίηση, η καλλιέργεια την μπάμιας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στον κήπο, ωστόσο για τους πιο τολμηρούς μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα. Ας δούμε, αναλυτικά, πώς γίνεται η καλλιέργεια της μπάμιας και τι φροντίδα χρειάζεται για να απολαμβάνουμε νόστιμες και τρυφερές μπάμιες από τον κήπο μας.

Υπάρχουν αρκετές γνωστές ποικιλίες μπάμιας που καλλιεργούνται στον ελληνικό χώρο και που είναι ιδιαίτερα παραγωγικές. Πολύ διαδεδομένη ποικιλία στην περιοχή της Μακεδονίας είναι η μπάμια Πυλαίας με μικρούς καρπούς υψηλής ποιότητας, καθώς και η ποικιλία μπάμιας του Κιλκίς. Στην περιοχή της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας συναντάμε την πρώιμη και παραγωγική ποικιλία μπάμιας Μπογιατίου με μικρού μεγέθους καρπούς, καθώς και την ποικιλία μπάμιας Λειβαδιάς με μετρίου μεγέθους καρπούς. Αρκετά καλή πρωιμότητα παρουσιάζει και η ποικιλία μπάμιας Λασιθίου που καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη και χαρακτηρίζεται από υψηλή παραγωγή.

Η καλλιέργεια της μπάμιας προτιμά ζεστές ηλιοφανείς θέσεις που είναι σχετικά προφυλαγμένες από τους δυνατούς ανέμους και θερμοκρασίες 22-30°C για να μας δώσει καλή παραγωγή. Είναι ευαίσθητη στην παγωνιά, καθώς σε θερμοκρασίες κάτω από 17°C σταματά η ανάπτυξη της, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C παρατηρείται απότομη πτώση των λουλουδιών. Η καλλιέργεια της μπάμιας χρειάζεται γόνιμα εδάφη που περιέχουν αρκετή και διαθέτουν καλή αποτράγγιση. της μπάμιας, τo έδαφος πρέπει να οργώνεται καλά και να εμπλουτίζεται με αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή και . Αν θέλουμε να φυτέψουμε μπάμιες σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με νότιο προσανατολισμό. Χρησιμοποιούμε γλάστρες διαμέτρου και ύψους 25 εκατοστών τις οποίες γεμίζουμε με εμπλουτισμένο που να παρέχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό.

Ο πολλαπλασιασμός της μπάμιας γίνεται με σπόρο και η φύτευση που φυτεύουμε από τα μέσα της άνοιξης, την περίοδο Απριλίου – Μαΐου, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας είναι πιο ήπιες. Προτιμάμε να φυτεύουμε τον σπόρο κατευθείαν στο χώμα, καθώς το φυτό της μπάμιας παρουσιάζει προβλήματα κατά την διαδικασία της μεταφύτευσης. Η φύτευση της μπάμιας γίνεται σε βάθος 2-3 εκατοστών, σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών, ενώ οι γραμμές φύτευσης απέχουν μεταξύ τους 50 εκατοστά. Ο σπόρος της μπάμιας έχει σχετικά μικρή φυτρωτικότητα και χρειάζεται 1-3 εβδομάδες για να φυτρώσει. Για να βελτιώσουμε την φυτρωτικότητα του σπόρου, επειδή ο σπόρος είναι σκληρός, μπορούμε να τον τυλίξουμε σε ένα βρεγμένο πανί για 24 ώρες πριν τον φυτέψουμε. Συνήθως, φυτεύουμε 2-3 σπόρους μπάμιας σε κάθε θέση φύτευσης και όταν τα φυτά φτάσουν τα πέντε εκατοστά σε ύψος, τα αραιώνουμε και αφήνουμε ένα καλοσχηματισμένο φυτό σε κάθε θέση.

Αν και η μπάμια είναι ένα φυτό που αντέχει την ξηρασία και το ζεστό περιβάλλον, τα τακτικά ποτίσματα βοηθούν για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη του φυτού και ικανοποιητική παραγωγή. Συνήθως, την περίοδο της άνοιξης, η καλλιέργεια της μπάμιας ποτίζεται μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο δυο φορές τη βδομάδα. Αποφεύγουμε το υπερβολικό , καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών και να μην δένουν οι καρποί της μπάμιας. Αν έχουμε φυτέψει μπάμιες σε γλάστρα ποτίζουμε συχνότερα, δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Η μπάμια έχει μικρές απαιτήσεις σε , ειδικά αν έχει φυτευτεί σε γόνιμο έδαφος που περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Αρχικά, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα όταν το φυτό έχει αποκτήσει ύψος 15-20 εκατοστών, περίπου 2 εβδομάδες αφού έχει φυτρώσει ο σπόρος της μπάμιας. Σε δεύτερο στάδιο, βάζουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε όταν η μπάμια έχει αρχίσει να βγάζει καρπούς. Σε φυτά μπάμιας που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προσθέτουμε μία φορά τον μήνα πλήρες βιολογικό λίπασμα για αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας της παραγωγής. Καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε στις μπάμιες , καθώς μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην καρπόδεση του φυτού.

Η μπάμια είναι ένα από τα ανθεκτικά καλοκαιρινά λαχανικά που δεν προσβάλλονται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Η καλλιέργεια της μπάμιας προσβάλλεται από , τη γνωστή μελίγκρα. Η μελίγκρα στις μπάμιες προκαλεί συστροφή και παραμόρφωση των φύλλων, τα οποία αποκτούν παράλληλα και μια κολλώδη υφή. Η καλλιέργεια μπάμιας προσβάλλεται επίσης από τον , που προκαλεί κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα. Αν τα φύλλα της μπάμιας εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό άσπρισμα, αυτό οφείλεται στον μύκητα του . Για τη βιολογική αντιμετώπιση των εντόμων και των ασθενειών της μπάμιας, σκονίζουμε με τα φύλλα και γύρω από τη ρίζα του φυτού. Επιπλέον, ψεκάζουμε με άλατα καλίου λιπαρών οξέων ή , δύο οικολογικά σκευάσματα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά και σε προληπτικό στάδιο, ψεκάζουμε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού και οινοπνεύματος ή με την αυτοσχέδια συνταγή με σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για την .

Η συγκομιδή της μπάμιας ξεκινά περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση του σπόρου, και διαρκεί περίπου 1,5 μήνα. Ο καρπός της μπάμιας μεγαλώνει πολύ γρήγορα και η συγκομιδή της πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε τακτικά ανά 1-2 ημέρες για να μαζεύουμε τους τρυφερούς καρπούς πριν σκληρύνουν. Όταν ο καρπός της μπάμιας φτάσει τα 2-3 εκατοστά πρέπει να συλλέγεται άμεσα για να είναι μαλακή η σάρκα του και όχι σποριασμένη. Μετά τη συγκομιδή της μπάμιας, οι καρποί μπορούν να συντηρηθούν μέσα στο ψυγείο για 2-3 μέρες ενώ αν κάνουμε ένα γρήγορο βράσιμο των καρπών για 2 λεπτά μπορούμε να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη για αρκετούς μήνες μέχρι να τις καταναλώσουμε στα φαγητά μας.

Κατά τη συγκομιδή της μπάμιας που γίνεται με το χέρι, τα φύλλα και οι καρποί της μπορούν να προκαλέσουν έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα στα χέρια, καθώς και τσούξιμο στα μάτια σε περίπτωση επαφής με τα χέρια. Είναι λοιπόν απαραίτητο κατά τη συγκομιδή να παίρνουμε προφυλάξεις και να φοράμε ρούχα και γάντια που καλύπτουν πλήρως τα χέρια μας.

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.