Δευτέρα , 18 Αυγούστου 2025
Breaking News

Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

Η φλεβίτιδα (ή φλεβική ανεπάρκεια/κιρσοί) είναι μια πάθηση που σχετίζεται με τις φλέβες, κυρίως στα κάτω άκρα, και μπορεί να...
Περισσότερα
Πολύτιμα βότανα για την φλεβίτιδα

όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

…την πρώτη μέρα ήταν μία περίεργη κατάσταση… ….στις δύο επόμενες φορές, είδα, πολύ καθαρά, ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και με την πείνα μας τι γίνεται ντίνα; αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Ο Stuart Hameroff έχει αντιμετωπίσει τρεις δεκαετίες κριτικής για τη θεωρία του σχετικά με την κβαντική συνείδηση, αλλά νέες μελέτες...
Περισσότερα
Μήπως οι σκέψεις μας τροφοδοτούνται από την κβαντική φυσική;

Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

-. η δυσβίωση της εντερικής μικροχλωρίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου του Parkinson. -. η εντερική μικροχλωρίδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει...
Περισσότερα
Η έλλειψη βιταμινών Β στο έντερο συνδέεται με τη νόσο Parkinson

σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

Γεια σας, νομίζω πως με γνωρίζετε, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε το όνομά μου. Οι βοτανολόγοι (και κάποιο αρχαίοι βοσκοί) με...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος – σε μια διαδρομή μου, στους κατάφορτους αγρούς, άκουσα μια κολλιτσίδα να λέει, απευθυνόμενη στους ανθρώπους!

…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Η ανακάλυψη των καρδιακών νατριουρητικών ορμονών/Natriuretic Hormones απαίτησε μια βαθιά αναθεώρηση της έννοιας της καρδιακής λειτουργίας.  Η καρδιά δεν θα πρέπει...
Περισσότερα
…όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία…

Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

Η βασική αρχή της αναπνευστικής αυτής τεχνικής είναι η εισπνοή και η εκπνοή από το αριστερό και το δεξί ρουθούνι...
Περισσότερα
Εναλλασσόμενη αναπνοή από τα ρουθούνια

όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

…να θυμόμαστε πως δεν υπάρχει τίποτα λάθος η μεμπτό όταν δεν αισθανόμαστε καλά κάποιες φορές! Στην πραγματικότητα, το μόνο λάθος...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν – και τι κάνουμε ντίνα όταν δεν αισθανόμαστε καλά;

ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

Μια χορταστική και απολαυστική τυρόπιτα ή τυρόψωμο, πανεύκολο και γρήγορο στην εκτέλεση! Το κάνω συχνά για να έχουμε κάτι για όποιον πεινάσει...
Περισσότερα
ένα τυρόψωμο για όλες τις ώρες

όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

-. μας το έχει πει πολλές φορές, πώς οι σκέψεις δημιουργούν την πραγματικότητα. -. μας έχει πει πως η κβαντική...
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν ποια η σχέση των σκέψεών μας με την πραγματικότητά μας, θυμήθηκα τι μας έχει πει ο Bruce Lipton…

Τα δικά μου γεμιστά – το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού μας!

Γεμιστά – και σε ποιόν δεν αρέσουν, και ναι είναι το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού μας… Και όταν γυρίζαμε τις κυριακές από το πρωινό μπάνιο μας -ξεκινούσε το πρωί και τελείωνε λίγο πριν το μεσημεριανό φαγητό μας- στη θάλασσα, το τραπέζι ήταν στρωμένο με το πιο αγαπημένο φαγητό όλων εμάς των παιδιών Γιατί, ναι, η μάνα δεν έκανε μπάνιο, ήταν εκεί στην κουζίνα, για να μας έχει έτοιμο το μεσημεριανό, και ναι κανένας δεν μας πρόσεχε… Τι βουτιές, τι παιχνίδια… Τι κρυφτό μέσα στα φύκια… Ούτε αντιηλιακά, ούτε πολύπλοκα μαγιό, ότι είχαμε… Μαυρίζαμε, κοκκινίζαμε και αν πέφταμε και χτυπάγαμε, γόνατα, αγγόνες είχαμε το κόκκινο – ναι, ναι το βαλσαμέλαιο, έτσι το λέγαμε… Και μετά στα ορεινά για τον τρύγο της σταφίδας, Εκεί όλοι… Παρατεταγμένοι… Παπούδες, γιαγιάδες, πατεράδες, μανάδες, παιδιά… Ο τρύγος μας ήθελε όλους εκεί…και τα γεμιστά πάντα παρόν… Στην πρωτοκαθεδρία… Πεντανόστιμα, πολύχρωμα και αγαπημένα… Ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κολοκυθοανθοί… Και βέβαια ποτέ δεν ξέχασα τη συνταγή, πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν… Τα μαγειρεύω συνέχεια και έτσι και αλλιώς… Με τη συνταγή της γιαγιάς, με τη συνταγή της μαμάς,  της πεθεράς,  της θείας, αλλά και με τη δική μου, τη διαφοροποιημένη… Γιατί κάθε μαγείρισσα που “σέβεται την τέχνη της” θέλει να αφήσει και το δικό της στίγμα… Τα δικά μου γεμιστά 8-10 μέτριες ώριμες, ώριμες ντομάτες 4 μελιτζάνες τσακώνικες, με αυτές μεγάλωσα και δεν τις αλλάζω, απλά χρειάζεται προσοχή όταν τις αγοράζουμε, να είναι ώριμες και φρέσκιες και χωρίς φυτοφάρμακα 6 πιπεριές 2 μεγάλα κολοκύθια, κομμένα στη μέση 8 κολοκυθοανθούς 2 φλιτζάνια πλιγούρι*, το πλιγούρι είναι ολόκληρος ο κόκκος σταριού τεμαχισμένος 4 μεγάλα  κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη 2 μεγάλες πατάτες  1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο,  5 σκελίδες σκόρδο, πολύ-πολύ ψιλοκομμένες – “γεμιστά χωρίς σκόρδο δεν γίνονται” έλεγε η μάνα μας! 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη – αυτή για το τέλος… 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη  – αυτή για το τέλος…  3 κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα* – τι να κάνουμε, δεν μπορώ να την αποχωριστώ – προτιμώ πάντα βιολογική και βέβαια χωρίς το κοτσανάκι της, όσοι γνωρίζουν και ξέρουν την μαύρη σταφίδα ξέρουν τι εννοώ! 1 κουταλάκι αλάτι θαλασσινό, χωρίς προσμίξεις 1 κουταλάκι μαύρο βιολογικό πιπέρι, το πολύ καλά τριμμένο, σαν πούδρα! 1 κουταλάκι κουρκούμι* 2 φλιτζάνια λάδι Και -. πλένω πολύ καλά όλα μου τα υλικά. -. “αδειάζω” τις ντομάτες, τα κολοκύθια** και τις μελιτζάνες** από την ψίχα τους/το εσωτερικό τους και ένα-ένα τα αραδιάζω στο ταψί, το οποίο έχω περάσει με λάδι -. ψιλοκόβω την ψίχα τους και την κρατώ, όπως κρατώ και τα “καπάκια” τους -. καθαρίζω τις πιπεριές και τους κολοκυθοανθούς από τα σπόρια και τα τοποθετώ και αυτά στη σειρά τους στο ταψί -. με τα άκροδάχτυλα του ενός χεριού μου περνάω με ελάχιστο αλάτι ένα-ένα τα κηπευτικά μου, με προσοχή να μην τα σπάσω και -. ετοιμάζω τη γέμιση -. ανακατεύω το πλιγούρι με την ψιλοκομμένη ψίχα των κηπευτικών μου, με τα κρεμμύδια,  με τα ψιλοκομμένα σκόρδα, τη σταφίδα,  το μαϊντανό, το λάδι, το αλάτι και τα άλλα μου μπαχαρικά. -. παίρνω ένα-ένα τα κηπευτικά μου στο ένα μου χέρι και με το άλλο τα γεμίζω με τη γέμιση – δουλεύω έτσι γιατί ελέγχω καλύτερα τη διαδικασία και τελειώνω πάρα πολύ γρήγορα με το γέμισμα, χωρίς παρατράγουδα- και τα ξαναβάζω στη θέση τους στο ταψί μου. -. τα σκεπάζω με το καπάκι τους, ενώ τα λουλούδια τα κλείνω με τις άκρες τους. -. καθαρίζω, πλένω και κόβω τις πατάτες σε σχετικά μικρά κομμάτια και τις βάζω στο χώρο που έχω αφήσει στο ταψί μου -πάντα στη μέση-  -. σε όση γέμιση μου έχει περισσέψει – πάντα μου περισσεύει- ρίχνω ελάχιστο νεράκι, την τριμμένη ντομάτα, το πολτοποιημένο σκόρδο, μπόλικο λάδι -ποτέ δεν τσιγκουνεύομαι το λάδι- και περιχύνω με αυτό τις πατάτες μου! -. βάζω το ταψί μου σε δυνατό φούρνο και το αφήνω να ψηθεί για μία ώρα περίπου – πάντα ανάλογα με το φούρνο… -. συνοδεύω πάντα τα γεμιστά μου με κατσικίσια φέτα και με στάρινο προζυμένιο ψωμί! * οι διαφοροποιήσεις μου… ** τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, προσέχω να μην τα “αδειάζω” πολύ από το εσωτερικό τους…      Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

The post Τα δικά μου γεμιστά – το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού μας! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Η πραγματική αλήθεια για την υγεία και την διατροφή

Δύο χρόνια μετά από το μεγαλύτερο συνέδριο για την υγεία και την διατροφή στην Αμερική, …

Ψωμί από ρεβύθια

Το όνομά του είναι socca και είναι ένα πολύ δημοφιλές street food στην πανέμορφη Νίκαια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.