Σάββατο , 12 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Τα βότανα είναι η πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών, με τη ρίγανη να κρατά τα σκήπτρα!

Η ενίσχυση της υγεία μας μπορεί να είναι μόνο δυό βήματα μακριά μας. Οι ερευνητές αποκαλούν τα βότανα πλούσια πηγή υγιών αντιοξειδωτικών, κατατάσσοντας τη ρίγανη στην υψηλότερη θέση. Ερευνητές μέσα από τις μελέτες τους έχουν διαπιστώσει ότι τα βότανα, εκτός του ότι κάνουν τα φαγητά μας πιο νόστιμα, αποτελούν άφθονη πηγή αντιοξειδωτικών και πως προσφέρουν αντικαρκινικά οφέλη όταν συμπληρώνουν μια ισορροπημένη διατροφή. Τα βότανα έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τα φρούτα, ακόμα και από πολλά λαχανικά επισημαίνουν. Πολλά από αυτά τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευτεί και σε έντυπα περιοδικά, όπως στο έντυπο τεύχος του Journal of Agricultural and Food Chemistry, ενός περιοδικού της μεγαλύτερης επιστημονικής εταιρείας στον κόσμο. Οι ερευνητές έχουν επισημάνει πως “πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερα βότανα για να αρωματίζουμε το φαγητό μας αντί για ραφιναρισμένο αλάτι και τεχνητές χημικές ουσίες”. Χρησιμοποιώντας διάφορες χημικές δοκιμές, ο Shiow Y. Wang, Ph.D, επικεφαλής ερευνητής μελέτης, μελέτησε και συνέκρινε την αντιοξειδωτική δράση 39 ευρέως χρησιμοποιούμενων βοτάνων που καλλιεργούνται στην ίδια τοποθεσία και υπό τις ίδιες συνθήκες. Η μελέτη, περιελάμβανε 27 μαγειρικά και 12 φαρμακευτικά βότανα. Και τα καλά νέα για τους απανταχού λάτρεις της ρίγανης, τα βότανα με την υψηλότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα ανήκαν στην οικογένεια της. Παρατήρησαν πως η ρίγανη έχει 3 έως 20 φορές υψηλότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από τα άλλα βότανα που μελετήθηκαν. Ανά γραμμάριο νωπού βάρους, η ρίγανη και άλλα βότανα κατέχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από ό,τι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Σε σύγκριση με τις αντιοξειδωτικές δραστηριότητες μερικών επιλεγμένων φρούτων και λαχανικών, η δραστικότητα της ρίγανης είναι κορυφαία: η ρίγανη έχει 42 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από τα μήλα, 30 φορές μεγαλύτερη από τις πατάτες, 12 φορές μεγαλύτερη από τα πορτοκάλια και 4 φορές μεγαλύτερη από τα βατόμουρα. Για παράδειγμα, μία κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη περιέχει την ίδια αντιοξειδωτική δραστηριότητα με ένα μήλο μεσαίου μεγέθους. Έτσι η προσθήκη μιας μέτριας ποσότητας βοτάνων μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της θρεπτικής και θεραπευτικής αξίας ενός γεύματος, ειδικά ως εναλλακτική λύση στο ραφιναρισμένο αλάτι και τα τεχνητά πρόσθετα. Για όσους δεν τους αρέσει η ρίγανη, υπάρχουν και άλλα βότανα με σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Μεταξύ των πιο γνωστών, με σειρά κατάταξης, είναι το μελισσόχορτο, ο άνηθος, το θυμάρι, το δεντρολίβανο/Rosmarinus officinalis και η μέντα/Mentha × piperita L. Το πιο ενεργό συστατικό σε αυτά τα βότανα με την υψηλότατη αντιοξειδωτική δράση, είναι το rosmarinic acid/ροσμαρινικό οξύ. Και όπως πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, τα αντιοξειδωτικά έχουν γίνει συνώνυμα της καλής υγείας. Και είναι τα αντιοξειδωτικά ουσίες, που περιέχονται στα τρόφιμα και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβή προϊόντα αποβλήτων – παρακολουθείστε πως και γιατί τα αντιοξειδωτικά ως οδοκαθαριστές, συμβάλλοντας στην πρόληψη των βλαβών του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες. -. η δραστικότητα της ρίγανης είναι κορυφαία: έχει 42 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη από τα μήλα, 30 φορές μεγαλύτερη από τις πατάτες, 12 φορές μεγαλύτερη από τα πορτοκάλια και 4 φορές μεγαλύτερη από τα βατόμουρα. Τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται εδώ και καιρό πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων. Πάρα πολλοί γιατροί, διαιτολόγοι, βοτανολόγοι, ολιστικοί γιατροί και πολλοί ερευνητές παροτρύνουν εδώ και χρόνια όλους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά προκειμένου να αποκομίσουν τα οφέλη των αντιοξειδωτικών για την υγεία τους, αλλά η πρόοδος, σύμφωνα με αυτούς, είναι πολύ αργή. Δυστυχώς τα άτομα, στην πλειοψηφία τους, του λεγόμενου Δυτικού πολιτισμού, εξακολουθούν να τείνουν να προτιμούν τις δίαιτες που είναι πλούσιες σε λίπη, παντός είδους επεξεργασμένα τρόφιμα και πλήθος υδατανθράκων, απαξιώντας να εντάξουν στην διατροφή τους φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά. Από την άλλη πλευρά οι ερευνητές συνεχίζουν αμείωτα να μελετούν επίσημα τα οφέλη των βοτάνων και των μπαχαρικών για την υγεία, καθώς γνωρίζουν πως τα δύο αυτά, τα βότανα και τα μπαχαρικά, τα οποία  προέρχονται, τα μεν πρώτα, από τα φύλλα και τα άνθη των φυτών, τα δε δεύτερα από το φλοιό, τις ρίζες και τους σπόρους των φυτών, χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να αρωματίσουν τα τρόφιμα και να θεραπεύσουν ασθένειες. Σήμερα, μετά το πλήθος όλων αυτών των ερευνών, τα βότανα έχουν αναδειχθεί σε πολύτιμη πηγή, η οποία μας προσφέρει γρήγορα και εύκολα μια μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, χωρίς όλες τις επιπλέον θερμίδες που μπορεί να έχει κάποιο άλλο τρόφιμο. -. οι αγκινάρες και τα φασόλια μπορεί να μην βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα φαγητά πολλών ατόμων, αλλά είναι μεταξύ μιας αυξανόμενης ποικιλίας τροφίμων που βρέθηκε ότι περιέχουν σε εκπληκτικά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικά!!! Και εμείς τι κάνουμε; Μα πολύ απλά- εντάσσουμε τα βότανα, ειδικά την πολύτιμη ρίγανής μας, την οποία οφείλουμε και να προστατεύουμε, και τα μπαχαρικά στην καθημερινή μας διατροφή, με το καρύκευμα των φαγητών μας, με την προσθήκη τους σε σαλάτες και σούπες και βέβαια με τα πανίσχυρα ροφήματά τους. Και βέβαια προτιμάμε τα προσφάτως αποξηραμένα βότανα ή τα φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, διότι περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα. Για παράδειγμα, η αντιοξειδωτική δράση του φρέσκου σκόρδου είναι κατά πολύ υψηλότερη από το ξηρό σκόρδο σε σκόνη. Και όπως πολλές φορές τονίζω έτσι και τώρα ξαναθυμίζω πως “παν μέτρον άριστον”   Η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου,  μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία, έτσι και τα βότανα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και σοφία!!! Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr sciencedaily.com sciencedaily.com eurekalert.org Σημειώσεις: -πριν δοκιμάσουμε οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συζητάμε τη χρήση του με το γιατρό μας. -οι πληροφορίες που παρέχονται προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς, δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή. -σε καμία περίπτωση, κανένα από τα υλικά που παρουσιάζονται δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη ή την παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό, ούτε πρέπει να ερμηνεύεται ως τέτοια. -δεν χρησιμοποιούμε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη γιατρού μας -τo botanologia.gr είναι, αυστηρά, ένας ιστότοπος ειδήσεων και πληροφοριών σχετικά με τα βότανα. -το περιεχόμενο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. -δεν χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που παρέχονται για διάγνωση ή θεραπεία ενός προβλήματος υγείας ή ασθένειας, ή συνταγογράφηση φαρμάκων ή άλλης θεραπείας. -ελέγχουμε πάντα τις αλλεργίες μας. -πάντα να μιλάμε με το γιατρό μας ή άλλο επαγγελματία υγείας…

The post Τα βότανα είναι η πλουσιότερη πηγή αντιοξειδωτικών, με τη ρίγανη να κρατά τα σκήπτρα! appeared first on Βοτανολογία.

About admin

Check Also

Σαν-ποίημα,-σαν-μύθος-και-πάλι-για-την-καλέντουλα,-την-πανέμορφη-ηλιολάτρη!

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για την καλέντουλα, την πανέμορφη ηλιολάτρη!

Καλέντουλα  – η πανέμορφη ηλιολάτρης! Και ναι, είναι η καλέντουλα ένα τρυφερό κυπελάκι που μεταφέρει …

Από-τη-χλωρίδα-της-ελληνικής-γης-:-ecballium-elaterium/-πικραγγουριά

Από τη χλωρίδα της ελληνικής γης : Ecballium elaterium/ πικραγγουριά

Η πικραγγουριά/Ecballium elaterium, είναι φυτό της οικογένειας των κολοκυνθοειδών, συγγενικό φυτό με την κολοκυθιά, την αγγουριά και  την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.