Πέμπτη , 10 Απριλίου 2025
Breaking News

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα κοινό βότανο των ξηρών περιοχών της Νοτιοδυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου, στη Βόρεια Αφρική (Σαχάρα) και της Δυτικής Ασίας (Αραβική...
Περισσότερα
Διερεύνηση της αντικαρκινικής επίδρασης του Artemisia herba‐alba στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Τι συμβαίνει όταν οι αμυγδαλιές δεν κάνουν καρπούς;Αρκετοί φίλοι καλλιεργητές παρατηρούν το φαινόμενο μία αμυγδαλιά να έχει μειωμένη καρποφορία ή...
Περισσότερα
Γιατί δεν κάνει αμύγδαλα η αμυγδαλιά

Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Πάντα υπάρχουν τρόποι για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας ώστε να παραμένει υγιές Ας δούμε κάποιους: -. προσθέτουμε περισσότερες...
Περισσότερα
Πως να κρατήσουμε “χαρούμενο” το έντερό μας!

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;* “Ως διατροφική ψυχίατρος, φροντίζω πάντα να διατηρώ μια...
Περισσότερα
Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη για την προστασία του γηράσκοντος εγκεφάλου μας;

Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για τη φύτευση της λεμονιάς στον κήπο και σε γλάστρα;Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε πως η ευδοκιμεί...
Περισσότερα
Πότε φυτεύουμε λεμονιά;

Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Η βιολογική καλλιέργεια είναι μία καλλιεργητική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τη χρήση χημικών και συνθετικών πρόσθετων στον κήπo.Γενικότερα, η λέξη “βιολογικό”...
Περισσότερα
Καλλιεργούμε βιολογικά: Πώς φτιάχνουμε ένα βιολογικό κήπο

Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Η σάλβια (Salvia greggii, Salvia microphylla) είναι ένας όμορφος θάμνος με πολλά κόκκινα λουλούδια, ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε...
Περισσότερα
Σάλβια: Ένα ανθεκτικό φυτό με μικρά κόκκινα λουλούδια

Συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια θυμαριού

Tο θυμάρι είναι ένας αρωματικός χαμηλός θάμνος, χαρακτηριστικό φυτό που συναντάμε στην ύπαιθρο της χώρας μας. Το θυμάρι έχει έρπουσα αλλά και ορθόκλαδη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος μέχρι 40 εκατοστά. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες θυμαριού που μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Μία ιδιαίτερη και ανθεκτική ποικιλία θυμαριού είναι λεμονοθύμαρο, τα φύλλα του οποίου διαθέτουν έντονο άρωμα λεμονιού. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η καλλιέργεια του θυμαριού; Το θυμάρι ευδοκιμεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό σε ψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Προτιμούμε ηλιαζόμενες θέσεις για τη φύτευση του θυμαριού, αν και μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ημισκερές θέσεις. Το θυμάρι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το είδος του εδάφους που θα φυτευτεί, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Κατά τη φύτευση του θυμαριού ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη και ανθοφορία του. 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια θυμαριού; Το θυμάρι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις ως προς το πότισμα. Αρχικά, μετά τη μεταφύτευση του θυμαριού, θα απαιτηθεί συχνό πότισμα για να ριζώσει πιο αποτελεσματικά το φυτό του θυμαριού. H καλλιέργεια του θυμαριού απαιτεί λιγότερα ποτίσματα, μια φορά τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο, αλλά δυο φορές τη βδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση της, απαιτείται προσθήκη βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης για να εξασφαλίσουμε καλή βλάστηση και ανθοφορία, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου μετά το κλάδεμα του. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το θυμάρι; Το θυμάρι χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας του, στις αρχές φθινοπώρου για να βλαστήσει ξανά. Ο πολλαπλασιασμός του θυμαριού γίνεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών, καθώς και με μοσχεύματα. Για τον πολλαπλασιασμό του θυμαριού με μοσχεύματα, κόβουμε τμήματα βλαστού, μήκους 10-15 εκατοστά, από δυνατά υγιή φυτά, αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων του κάτω τμήματος και το φυτεύουμε σε γλάστρες με αφράτο φυτόχωμα για να ριζοβολήσουν. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας, βοηθά στην αύξηση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού του θυμαριού. Ποιες χρήσεις έχει το θυμάρι; Το θυμάρι χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στη μαγειρική σε πολλές συνταγές, σε σαλάτες και σε ψητά στην κουζίνα, λόγω της δυνατής και ελαφρά πικρής γεύσης του, αλλά και του ιδιαίτερου αρώματος του. Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη από τα άνθη για να φτιάξουν το θυμαρίσιο μέλι, με το ξεχωριστό του άρωμα και τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού διαθέτει απολυμαντική, αντισηπτική, ηρεμιστική και αντιοξειδωτική δράση με ευεργετικές ιδιότητες στη βρογχίτιδα και σε αναπνευστικά προβλήματα. Χρησιμοποιείται στα στοματικά διαλύματα καθώς και για την αντιμετώπιση του πονόδοντου. Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού χρησιμοποιείται, επίσης, στην αρωματοποιία και στη βιομηχανία των καλλυντικών. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια θυμαριού Η συγκομιδή του θυμαριού γίνεται τον Ιούνιο κατά διάρκεια της άνθισης του. Το θυμάρι συγκομίζεται κόβοντας το υπέργειο μέρος του βλαστού μαζί με τα άνθη και αποξηραίνεται σε σκιερό μέρος σε θερμοκρασίες 25-30°C.

About admin

Check Also

Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα

Το λεμονοθύμαρο είναι πολυετής αρωματικός θάμνος, με χαρακτηριστικά ωοειδή φύλλα, πράσινου ή κιτρινοπράσινου χρώματος που …

Καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό που κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και μπορούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.