Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια άνηθου
Ο άνηθος είναι μονοετές αρωματικό φυτό που φτάνει σε ανάπτυξη τα 45-60 εκατοστά ύψος και το συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Τα φύλλα του άνηθου έχουν χαρακτηριστικό σχήμα φτερού και είναι τριγωνικά, λεπτά και μυτερά και διαθέτουν ένα γλυκό άρωμα. Ο άνηθος χρησιμοποιείται για τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα του και για τους αρωματικούς σπόρους του. Εκτός από τον κήπο και το χωράφι, ο άνηθος μπορεί πολύ εύκολα να καλλιεργηθεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι (δες συμβουλές στο άρθρο για άνηθο σε γλάστρα). Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει η καλλιέργεια του άνηθου; Η σπορά του άνηθου μπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο και απαιτούνται περίπου 3 μήνες μέχρι τη συγκομιδή. Φυτεύεται συνήθως φθινόπωρο, καθώς έχει καλύτερη ανάπτυξη, ωστόσο σε περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, η καλλιέργεια γίνεται καλύτερα την άνοιξη. Ο άνηθος χρειάζεται δροσερό γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση. Κατά την προετοιμασία του χωραφιού για την φύτευση του άνηθου, είναι απαραίτητος ο εμπλουτισμός με οργανική ουσία σε μορφή κομπόστ και καλοχωνεμένης κοπριάς. Η σπορά του άνηθου γίνεται σε βάθος 1,5-2 εκατοστών και απαιτούνται θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς και σχετική υγρασία για να φυτρώσει ο σπόρος. Πάντως. μπορούμε να φτιάξουμε φυτά άνηθου σε σπορείο ή να τα προμηθευτούμε έτοιμα από φυτώριο και να τα μεταφυτεύσουμε σε αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστά μεταξύ τους.
Τι απαιτήσεις σε πότισμα, λίπανση ή άλλη καλλιεργητική φροντίδα έχει ο άνηθος; Μετά τη σπορά και το φύτρωμα του άνηθου, απαιτείται απομάκρυνση των ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζανίων), προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί το φυτό. Αν ο άνηθος έχει φυτρώσει πολύ πυκνά, θα χρειαστεί αραίωμα γιατί διαφορετικά αναπτύσσονται ασθένειες κατά την καλλιέργεια. Ο άνηθος χρειάζεται συχνό πότισμα και ειδικά σε περιόδους ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών θα χρειαστεί καθημερινό πότισμα σε μικρές ποσότητες. Ο άνηθος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση για την ανάπτυξη του. Εφαρμόζουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, με ενσωμάτωση στο έδαφος, περίπου ένα μήνα μετά τη φύτευση του άνηθου. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε δικό μας σπόρο άνηθου; Αν θέλουμε να συγκομίσουμε σπόρους άνηθου ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Όταν αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα προς το πράσινο-γκρίζο, κόβουμε τον άνηθο από τη ρίζα και τον κρεμάμε ανάποδα σε ένα σκιερό μέρος χωρίς υγρασία. Απλώνουμε από κάτω φύλλα εφημερίδας για να μαζέψουμε τους σπόρους του άνηθου που θα πέφτουν καθώς ξεραίνονται. Στη συνέχεια, αφήνουμε τους σπόρους του άνηθου να στεγνώσουν και τους φυλάσουμε σε αεροστεγή βαζάκια σε σκοτεινό χώρο. Επειδή οι σπόροι του άνηθου χάνουν εύκολα το άρωμα τους, τους διατηρούμε ολόκληρους και τους τρίβουμε τη στιγμή που θα τους χρησιμοποιήσουμε.
Κι ένα μυστικό για τον άνηθο Αποφεύγουμε να συγκαλλιεργουμε άνηθο μαζί με καρότο και μάραθο γιατί προσελκύουν τους ίδιους εχθρούς όπως τη μύγα του καρότου. Η συγκαλλιέργεια του άνηθου, όταν φυτεύουμε το φθινόπωρο μπορεί να συνδυαστεί με κουνουπίδι, λάχανο και μπρόκολο.