Τετάρτη , 23 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Συκιά

Λατινική ονομασία: Ficus carica

Οικογένεια: Moreaceae

Περιγραφή

Ανήκει στα φυλλοβόλα δέντρα. Τα φύλλα της είναι πεντάλοβα ή τρίλοβα, πράσινα και χνουδωτά. Έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη. Μπορεί να φτάσει τα 12 μέτρα σε ύψος.

Συγκομιδή

Μπορείτε να συλλέξετε τους καρπούς της από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με την ποικιλία και την χρήση του.

Χώμα

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα. Ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά, γόνιμα, καλοστραγγιζόμενα και ασβεστώδη εδάφη. Δεν προτιμά τα αργιλώδη εδάφη.

Θερμοκρασία

Δεν έχει πρόβλημα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ανθεκτική την περίοδο του χειμώνα σε θερμοκρασίες μέχρι -8°C.

Θέση

Θέλει ηλιόλουστες και ζεστές θέσεις.

Φύτευση

Τις φυτεύετε σε απόσταση από 4-5 μέτρα μεταξύ του.

Πότισμα

Η συκιά χρειάζεται συχνά νερό, στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας. Μετά θα πρέπει να την ποτίζετε όταν έχει πολύ ζέστη και επικρατεί ξηρασία.

Προσοχή! Μην κάνετε υπερβολές στο πότισμα τους θερινούς μήνες, διότι υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν οι καρποί και να υποβαθμιστεί η ποιότητα τους.

Κλάδεμα

Κλαδεύετε τους νέους βλαστούς που αναπτύσσονται πλάγια ή προς τα πάνω, για να της δώσετε σχήμα. Αφαιρείτε  τα  ξερά κλαδιά και τα πολύ πυκνά, από τη βάση τους.

Προσοχή! Μην κλαδεύετε τα χοντρά κλαδιά, επειδή η συκιά περιέχει μεγάλη ποσότητα εντεριώνης και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε το κλάδεμα των χοντρών κλαδιών, με ειδική αλοιφή θα πρέπει να κάνετε απολύμανση των πληγών κλαδέματος.

Λίπανση

Κάνετε φθινόπωρο με ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα.

Εχθροί και ασθένειες

Μπορεί να προσβληθεί από νηματώδεις, κηροπλάστη, μύγα των σύκων, λογχαία, μεσογειακή μύγα, ανθράκωση και σκωρίαση.

Καρποφορία

Η καρποφορία αρχίζει μετά το 3 με 4 χρόνο.

DIY

Αποξήρανση σύκων

Προετοιμασία

Πλένετε τα σύκα και τα σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί.

Πιέζετε τα σύκα με τα δάχτυλά σας, ώστε να ανοίξουν ελαφρά και τα βουτάτε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα.

Αναμειγνύετε 250 ml  φρέσκο χυμό λεμονιού σε 200 ml  νερό σε ένα μπολ και αφήνετε μέσα στο διάλυμα τα σύκα για 10 λεπτά.

Απλώνετε τα σύκα σε καθαρή, λινή πετσέτα και τα αφήνετε να στεγνώσουν από τα πολλά υγρά.

 Αποξήρανση

  • 1ος τρόπος

Μόλις στεγνώσουν τα σύκα τα απλώνετε σε μεγάλο ταψί, ψάθινο ή μεταλλικό δίσκο, ακόμη μπορείτε να τα κάνετε αρμαθιές, περνώντας τα σε σπάγκο.

Σκεπάζετε με τούλι και τα αφήνετε σε εξωτερικό χώρο ή χώρο που αερίζεται, ηλιόλουστο και χωρίς υγρασία.

Αφήνετε τα σύκα περίπου 10 ημέρες μέχρι τα σύκα να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σαν σκληρά αλλά ευλύγιστα σαν «πετσί».

  • 2ος τρόπος

Ανάβετε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου στην λειτουργία του αερόθερμου.

Τοποθετείτε τα σύκα σε μεταλλικό ταψί και το βάζετε στο χαμηλότερο ράφι.

Αφήνετε τα σύκα περίπου 4-5 ώρες, ελέγχετε τα σύκα, ώστε να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σαν σκληρά αλλά ευλύγιστα σαν «πετσί».

Αφήνετε τα σύκα 12 ώρες, διατηρώντας τα μακριά από υγρασία.

 Αποθήκευση

Τα σύκα μπορείτε να τα αποθηκεύσετε είτε σε αποστειρωμένα βάζα, είτε σε κουτιά που κλείνουν αεροστεγώς, αφού πρώτα τα τυλίξετε με καθαρή λινή πετσέτα.

Διατηρούνται σε ψυγείο ή σε δροσερό, σκοτεινό σημείο, μακριά από υγρασία.

Διατηρούνται μέχρι 12 μήνες.

Πηγή: www.funkycook.gr

Tip-άκος

  • Ένα σύκο περιέχει 38-47 θερμίδες έτσι είναι κατάλληλο για δίαιτα.
  • Ο καρπός του σύκου περιέχει καθαρτικές ουσίες, ζάχαρα, οξέα, βιταμίνες Α, Β, C, D  και ένζυμα.

About admin

Check Also

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Πώς προστατεύουμε τις βερικοκιές με οικολογικό τρόπο για να απολαμβάνουμε βερίκοκα χωρίς σκουλήκια; Κάθε χρόνο …

Ο Πολλαπλασιασμός και το μπόλιασμα δέντρων

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ Πολλαπλασιασμός και μπόλιασμα δέντρων pdf Όπως είδαμε σε προηγούμενα άρθρα, υπάρχουν 5 βασικοί τρόποι για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.