Πέμπτη , 23 Οκτωβρίου 2025
Breaking News

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς –  είναι το κεντρικό όργανο του νευρικού μας συστήματος,...
Περισσότερα
Ο εγκέφαλός μας δημιουργεί συνεχώς νευρωνικές οδούς που ενισχύουν πρότυπα συμπεριφοράς και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικός σε αυτό

Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

“Τραγούδησε πρώτα για την γέννηση της αγάπης στην καρδιά ενός αγοριού και ενός κοριτσιού και στο πιό ψηλό κλαδάκι της...
Περισσότερα
Η συνεχής εισπνοή αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου ενισχύσει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου

Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

…όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μου η διατροφική  αξία του μαϊντανού  είναι μάλλον υποτιμημένη και πολλοί από εμάς νομίζουν ότι...
Περισσότερα
Ο μαϊντανός και τα νεφρά μας!

Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Τον χειμώνα απολαμβάνουμε στην οικογένεια τις πευκοβελόνες ως ένα αρωματικό και ζεστό χειμωνιάτικο ρόφημα. Το απολαμβάνουμε και ταιριάζει υπέροχα, με...
Περισσότερα
Πευκοβελόνες, κουκουνάρια και η πολύτιμη ρητίνη, στην παραδοσιακή ιατρική…

Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

“Maʻi na loko” είναι μια χαβανέζικη φράση που σημαίνει  “αρρώστια εσωτερική ή αρρώστια από μέσα” και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη...
Περισσότερα
Η υγεία, όπως και η αρρώστια ξεκινούν από μέσα μας!

σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ρίγανη… μμμμμ.. μυρίζει καλοκαίρι, πέτρα και θύμηση, μια υπέροχη, εύγευστη προσφορά των βουνών μας! των ελληνικών βουνών μας! Greek Oregano...
Περισσότερα
σαν ποίημα, σαν μύθος- όταν με ρώτησαν πως θα περιέγραφα με δυό λόγια την ρίγανη, ενθυμούμενη τα μαθητικά μου χρόνια, είπα…

Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Ο Πατέρας της Ιατρικής! Ο πιο διαδεδομένος του χαρακτηρισμός. Ο Ιπποκράτης απελευθέρωσε την ιατρική από τον μύθο και τη μαγεία,...
Περισσότερα
Ιπποκράτης – θα πω δυό λόγια για τον Μεγάλο Έλληνα Πατέρα της Ιατρικής και μεγάλο Ανθρωπιστή!

Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Τις περισσότερες φορές αποδίδουμε έναν πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη στους κουρασμένους μας μύες ή στις δύσκαμπτες αρθρώσεις μας....
Περισσότερα
Μαθαίνω – fascia/περιτονία, άλλο ένα μέρος του σώματός μας, άγνωστο σε πάρα πολλούς!

Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

     #. Πρωτοποριακή έρευνα αποκάλυψε κάτι εκπληκτικό που κρύβεται στο πιάτο με τα λαχανικά μας και σε όλα τα...
Περισσότερα
Διαιτητικές πολυφαινόλες – οι ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Ένα απλό ποδόλουτρο μπορεί να είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ! Η έρευνα και η λαϊκή...
Περισσότερα
Ένα απλό ποδόλουτρο με μηλόξυδο είναι το μυστικό που περιμένουν τα πόδια μας κάθε βράδυ!

Συκιά

Λατινική ονομασία: Ficus carica

Οικογένεια: Moreaceae

Περιγραφή

Ανήκει στα φυλλοβόλα δέντρα. Τα φύλλα της είναι πεντάλοβα ή τρίλοβα, πράσινα και χνουδωτά. Έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη. Μπορεί να φτάσει τα 12 μέτρα σε ύψος.

Συγκομιδή

Μπορείτε να συλλέξετε τους καρπούς της από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με την ποικιλία και την χρήση του.

Χώμα

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα. Ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά, γόνιμα, καλοστραγγιζόμενα και ασβεστώδη εδάφη. Δεν προτιμά τα αργιλώδη εδάφη.

Θερμοκρασία

Δεν έχει πρόβλημα με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ανθεκτική την περίοδο του χειμώνα σε θερμοκρασίες μέχρι -8°C.

Θέση

Θέλει ηλιόλουστες και ζεστές θέσεις.

Φύτευση

Τις φυτεύετε σε απόσταση από 4-5 μέτρα μεταξύ του.

Πότισμα

Η συκιά χρειάζεται συχνά νερό, στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας. Μετά θα πρέπει να την ποτίζετε όταν έχει πολύ ζέστη και επικρατεί ξηρασία.

Προσοχή! Μην κάνετε υπερβολές στο πότισμα τους θερινούς μήνες, διότι υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν οι καρποί και να υποβαθμιστεί η ποιότητα τους.

Κλάδεμα

Κλαδεύετε τους νέους βλαστούς που αναπτύσσονται πλάγια ή προς τα πάνω, για να της δώσετε σχήμα. Αφαιρείτε  τα  ξερά κλαδιά και τα πολύ πυκνά, από τη βάση τους.

Προσοχή! Μην κλαδεύετε τα χοντρά κλαδιά, επειδή η συκιά περιέχει μεγάλη ποσότητα εντεριώνης και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποφύγετε το κλάδεμα των χοντρών κλαδιών, με ειδική αλοιφή θα πρέπει να κάνετε απολύμανση των πληγών κλαδέματος.

Λίπανση

Κάνετε φθινόπωρο με ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα.

Εχθροί και ασθένειες

Μπορεί να προσβληθεί από νηματώδεις, κηροπλάστη, μύγα των σύκων, λογχαία, μεσογειακή μύγα, ανθράκωση και σκωρίαση.

Καρποφορία

Η καρποφορία αρχίζει μετά το 3 με 4 χρόνο.

DIY

Αποξήρανση σύκων

Προετοιμασία

Πλένετε τα σύκα και τα σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί.

Πιέζετε τα σύκα με τα δάχτυλά σας, ώστε να ανοίξουν ελαφρά και τα βουτάτε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα.

Αναμειγνύετε 250 ml  φρέσκο χυμό λεμονιού σε 200 ml  νερό σε ένα μπολ και αφήνετε μέσα στο διάλυμα τα σύκα για 10 λεπτά.

Απλώνετε τα σύκα σε καθαρή, λινή πετσέτα και τα αφήνετε να στεγνώσουν από τα πολλά υγρά.

 Αποξήρανση

  • 1ος τρόπος

Μόλις στεγνώσουν τα σύκα τα απλώνετε σε μεγάλο ταψί, ψάθινο ή μεταλλικό δίσκο, ακόμη μπορείτε να τα κάνετε αρμαθιές, περνώντας τα σε σπάγκο.

Σκεπάζετε με τούλι και τα αφήνετε σε εξωτερικό χώρο ή χώρο που αερίζεται, ηλιόλουστο και χωρίς υγρασία.

Αφήνετε τα σύκα περίπου 10 ημέρες μέχρι τα σύκα να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σαν σκληρά αλλά ευλύγιστα σαν «πετσί».

  • 2ος τρόπος

Ανάβετε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου στην λειτουργία του αερόθερμου.

Τοποθετείτε τα σύκα σε μεταλλικό ταψί και το βάζετε στο χαμηλότερο ράφι.

Αφήνετε τα σύκα περίπου 4-5 ώρες, ελέγχετε τα σύκα, ώστε να χάσουν κάθε σταγόνα υγρασίας και να γίνουν σαν σκληρά αλλά ευλύγιστα σαν «πετσί».

Αφήνετε τα σύκα 12 ώρες, διατηρώντας τα μακριά από υγρασία.

 Αποθήκευση

Τα σύκα μπορείτε να τα αποθηκεύσετε είτε σε αποστειρωμένα βάζα, είτε σε κουτιά που κλείνουν αεροστεγώς, αφού πρώτα τα τυλίξετε με καθαρή λινή πετσέτα.

Διατηρούνται σε ψυγείο ή σε δροσερό, σκοτεινό σημείο, μακριά από υγρασία.

Διατηρούνται μέχρι 12 μήνες.

Πηγή: www.funkycook.gr

Tip-άκος

  • Ένα σύκο περιέχει 38-47 θερμίδες έτσι είναι κατάλληλο για δίαιτα.
  • Ο καρπός του σύκου περιέχει καθαρτικές ουσίες, ζάχαρα, οξέα, βιταμίνες Α, Β, C, D  και ένζυμα.

About admin

Check Also

Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα (ανάρσια)

Πώς προστατεύουμε τις βερικοκιές με οικολογικό τρόπο για να απολαμβάνουμε βερίκοκα χωρίς σκουλήκια; Κάθε χρόνο …

Ο Πολλαπλασιασμός και το μπόλιασμα δέντρων

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ Πολλαπλασιασμός και μπόλιασμα δέντρων pdf Όπως είδαμε σε προηγούμενα άρθρα, υπάρχουν 5 βασικοί τρόποι για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.