Τρίτη , 1 Ιουλίου 2025
Breaking News

Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

…σε χαιρετίζω αγαπημένο μου λουλούδι* του καλοκαιρινού ηλιοστασίου, που ήρθες εδώ στον κόσμο μας γεμάτο αγάπη για να σταματήσεις το...
Περισσότερα
Σαν ποίημα, σαν μύθος – ένας χαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μου λουλούδι…

Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ποδόλουτρο – Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο παραμελημένα μέρη του σώματος μας, παρόλο που είναι αυτά τα οποία...
Περισσότερα
Για τα πόδια μας – ποδόλουτρο με έγχυμα δεντρολίβανου

Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

Η φαρυγγίτιδα είναι φλεγμονή του φάρυγγα και συχνά συνοδεύεται από πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα. Την φαρυγγίτιδα...
Περισσότερα
Ισχυρά βότανα για την φαρυγγίτιδα και πως τα χρησιμοποιώ

όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Εκτίμηση και φροντίδα- συναισθήματα δυνατά, μεταμορφωτικά! Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη....
Περισσότερα
όταν με ρώτησαν αν μπορούμε να συνδεθούμε με την ευφυία της καρδιά μας, αφουγκραζόμενη προσωπικά βιώματα είπα…

Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Ο ευφυής άνθρωπος δεν είναι αυτός που ενστερνίζεται/πιστεύει τις τάδε απόψεις, αλλά αυτός που έχει βάσιμους λόγους για αυτό που...
Περισσότερα
Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος

Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Τι είναι αυτό που καταστρέφει τα γεράνια; Κάποιο σκουλήκι, ένα έντομο, κάποια κάμπια ή μία πεταλούδα;Το παραδοσιακά αποτελεί ένα από...
Περισσότερα
Αντιμετώπιση για την πεταλούδα του γερανιού

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Η χρήση βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς είναι μία από τις παλαιότερες μορφές υγειονομικής περίθαλψης στον πλανήτη μας! Σε όλο τον...
Περισσότερα
Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Η ρουέλια είναι ένας χαμηλός αειθαλής θάμνος, ιδιαίτερα δημοφιλής για τα χαρακτηριστικά εντυπωσιακά μωβ λουλούδια του.Με καταγωγή από το Μεξικό,...
Περισσότερα
Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Πώς φτιάχνουμε σπορείο για καλλιέργεια λαχανικών από σπόρο (video)

Πολλές φορές θέλουμε να καλλιεργήσουμε αγαπημένες ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες ή ξεχωριστές νέες ποικιλίες και υβρίδια που δεν βρίσκουμε στα φυτώρια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα λαχανικά αναπαράγονται με σπόρο που παίρνουμε από τα φυτά όταν ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο. 

Ανάλογα λοιπόν το είδος της καλλιέργειας και την εποχή, μπορούμε να σπείρουμε απευθείας στο χώμα ή να ετοιμάσουμε νεαρά φυτά κηπευτικών από σπόρο, τα οποία ονομάζουμε σπορόφυτα, στο προστατευμένο περιβάλλον ενός σπορείου και να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη τους.

Η δημιουργία σπορείου μειώνει σημαντικά το κόστος καλλιέργειας ενός λαχανόκηπου. Επιπλέον, μας δίνει τη χαρά να παρακολουθήσουμε όλα τα στάδια της ζωής ενός φυτού από τον σπόρο μέχρι την συγκομιδή. Bέβαια, θα χρειαστεί να διαθέσουμε χρόνο, μεράκι, και αρκετή επιμέλεια για να το καταφέρουμε αλλά αξίζει τον κόπο.

Παρακάτω, θα δούμε λοιπόν χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξουμε σπορείο, τι υλικά επιλέγουμε και ποια βήματα ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε τα δικά μας λαχανικά από σπόρο των πιο αγαπημένων ποικιλιών.

Αρκετοί σπόροι φυτεύονται σε σπορείο λαχανικών και όχι απευθείας στον κήπο καθώς δεν φυτρώνουν εύκολα όταν είναι μέσα στο χώμα του εδάφους. Επίσης, η φύτευση λαχανικών σε σπορείο και η δημιουργία νέων φυτών βοηθά ώστε να έχουμε φυτεύσεις στις κατάλληλες αποστάσεις αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις.

– Σπόροι λαχανικών που φυτεύονται συνήθως σε σπορείο

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι αρκετοί σπόροι λαχανικών φυτεύονται απευθείας στο χώμα του κήπου μας επειδή έχουν εύκολη φυτρωτικότητα ή επειδή αναπτύσσουν γρήγορα ριζικό σύστημα και δημιουργούνται προβλήματα κατά τη μεταφύτευση. Ας δούμε αναλυτικά ποιοι σπόροι κηπευτικών φυτεύονται συνήθως σε σπορείο και ποιοι απευθείας στον κήπο.

– Σπόροι λαχανικών που φυτεύονται συνήθως απευθείας στον κήπο

Για να ξεκινήσουμε τις καλλιέργειες λαχανικών, είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο, θα πρέπει εγκαίρως να έχουμε φτιάξει το σπορείο μας για να φυτέψουμε τους σπόρους. Για να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το σπορείο μας την σωστή χρονική στιγμή, θα πρέπει να γνωρίζουμε την .

Ανάλογα με το είδος των φυτών που επιλέγουμε για να φυτέψουμε, ξεκινούμε έγκαιρα 1-2 μήνες πριν τη δημιουργία του σπορείου για να είναι έτοιμα τα νεαρά φυτά και να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας την κατάλληλη στιγμή.

Για τη φύτευση των σπόρων, χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς, κυπελάκια σπορείου και γλαστράκια που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή σε ανακυκλωσιμα υλικά που έχουμε διαθέσιμα στο σπίτι και να σπείρουμε σε αυτά.

Για να φυτέψουμε τους σπόρους μας, στα κυπελάκια φύτευσης, θα χρειαστούμε κατάλληλο υπόστρωμα που θα εξασφαλίζει γρήγορο φύτρωμα του σπόρου και ανάπτυξη ζωηρών και υγιών φυτών.

Μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για σπορεία από γεωπονικά καταστήματα που διαθέτουν επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως καλό αερισμό, συγκράτηση υγρασίας και περιεκτικότητα σε κατάλληλο λίπασμα ρζοβολίας και ανάπτυξης.

Εναλλακτικά, αν θέλουμε να μειώσουμε το κόστος της δημιουργίας σπορείου και να φτιάξουμε μεγάλο αριθμό φυτών, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας υπόστρωμα φύτευσης ανακατεύοντας 3 μέρη , 1 και 1 .

Επιλέγουμε κατάλληλες ποικιλίες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε, ώστε στη συνέχεια να τους διατηρούμε κάθε χρονιά. Προτιμούμε σπόρους από καλές και αποδοτικές ποικιλίες που να έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.

Μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο από ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών που παράγουν νόστιμους καρπούς ή νέες ποικιλίες που διαθέτουν επιθυμητά χαρακτηριστικά και τις οποίες προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Το σπορείο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20°C και υψηλή σχετική υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι. Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, φροντίζουμε τα νεαρά σπορόφυτα να έχουν έκθεση στον ήλιο, αποφεύγοντας όμως την έντονη ηλιοφάνεια του μεσημεριού.

Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, το σπορείο θα πρέπει να εξασφαλίζει και καλό αερισμό των φυτών για να μην αναπτυχθούν μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τα νεαρά φυτά. Είτε αν έχουμε ένα μικρό σπορείο που χωράει λίγα νεαρά φυτά, είτε ένα μικρό θερμοκήπιο, είναι απαραίτητο να υπάρχουν έστω μικρά ανοιχτά μέρη για να επιτυγχάνεται ο αερισμός.

Τέλος, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε την του σπορείου για τις κρύες νύχτες καθώς και την ηλιοπροστασία του τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού όταν ετοιμάζουμε τα φυτά φθινοπωρινής φύτευσης.

Για να φυτέψουμε τους σπόρους των λαχανικών και να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο ακολουθούμε τα παρακάτω βασικά βήματα:

Κατά τη φύτευση του σπορείου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι κάποιοι σπόροι κηπευτικών φυτρώνουν πιο γρήγορα από κάποιους άλλους.

Για παράδειγμα, στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες κηπευτικών, ο σπόρος της ντομάτας ή της πιπεριάς φυτρώνει αργότερα από τον σπόρο του κολοκυθιού και του αγγουριού.

Αντίστοιχα, στα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης, ο σπόρος του μαρουλιού φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα από το σπόρο του λάχανου και του κουνουπιδιού.

Η βλάστηση και το “ξύπνημα” των σπόρων από τον λήθαργο είναι μία πολύπλοκη φυσική διεργασία που απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για κάθε σπόρο.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που δημιουργούν προβλήματα στο φύτρωμα των σπόρων σχετίζονται με το πότισμα του σπορείου, τη θερμοκρασία που επικρατεί κατά την σπορά, την ικανότητα απορρόφησης οξυγόνου, καθώς επίσης την αποθήκευση και την ηλικία του σπόρου.

Τα νεαρά φυτά λαχανικών του σπορείου μας είναι έτοιμα για μεταφύτευση στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας όταν έχουν σχηματίσει 3-4 φύλλα και ικανοποιητικό ριζικό σύστημα. Ανάλογα τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού που επικρατούν στο σπορείο μας που καθορίζουν το ρυθμό ανάπτυξης των νεαρών κηπευτικών, συνήθως μεταφυτεύουμε 6-10 εβδομάδες μετά την φύτευση των σπόρων.

Αν τα νεαρά φυτά του σπορείου έχουν λεπτό βλαστό και κίτρινα φύλλα, αυτό σημαίνει έχουν ανάγκη από περισσότερο φως για να δυναμώσουν. Aν διατηρούμε τα φυτά μέσα σε σκοτεινό χώρο ενός δωματίου ή μιας αποθήκης, πρέπει άμεσα να τα βγάλουμε σε πιο ηλιόλουστη θέση.

About admin

Check Also

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά – ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ

Θρεπτικά Στοιχεία που Χρειάζονται τα Φυτά

Μάθετε για τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά για να είναι υγιή και δυνατά. Τα φυτά είτε μεγαλώνουν στον κήπο είτε μεγαλώνουν σε γλάστρες, χρησιμοποιούν ανόργανα ορυκτά για τη διατροφή τους. Για τη δημιουργία των ανόργανων ορυκτών στο χώμα συμβάλουν σύνθετες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τη φυσική φθορά των πετρωμάτων, την αποσύνθεση οργανικής ύλης, ζώα…

Συμβουλές για καλλιέργειες στα μπαλκόνια ~ Επιστροφή στη φύση

Συμβουλές για καλλιέργεια στα μπαλκόνια

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, οι άνθρωποι της πόλης να προσπαθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πλησιάσουν την ζωή στην εξοχή, όπως και το αντίστροφο. Αρκετός κόσμος λοιπόν, προσπαθεί να καλλιεργήσει λαχανικά σε ταράτσες και μπαλκόνια. Ας δούμε τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φυτών και τους κανόνες που…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.