Τετάρτη , 16 Ιουλίου 2025
Breaking News

Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύ περισσότερα από ένα ζεστό συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά μας! Είναι μια πρακτική που αλλάζει τον...
Περισσότερα
Πώς η ευγνωμοσύνη αλλάζει τον εγκέφαλό μας, βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και μας χαρίζει αφθονία!

Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Όταν από την δική μας διάσταση, από τη δική μας πραγματικότητα, “αντιλαμβανόμαστε” τι συμβαίνει σε άλλες διαστάσεις, βιώνουμε ισχυρές ενεργειακές “αναταράξεις” και ανάταση...
Περισσότερα
Τα μονοπάτια που μας οδηγούν στην αφύπνιση και σε άλλες διαστάσεις πέρα από το δικό μας χώρο και χρόνο

Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Στους ήσυχους, συχνά παραγνωρισμένους χώρους του σώματός μας ζει ένα σύστημα τόσο βαθύ, τόσο περίπλοκα σχεδιασμένο, που όταν λειτουργεί άριστα,...
Περισσότερα
Πως να βοηθάμε το λεμφικό μας σύστημα στο πολύτιμό του έργο!

Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Καύσωνας είναι θα περάσει – ποτέ στα χρονικά δεν έμεινε μόνιμα εδώ! Εμείς όμως τι κάνουμε σε τέτοιες περιόδους; 1....
Περισσότερα
Καύσωνας είναι θα περάσει – εμείς όμως τι κάνουμε μέχρι να υποχωρήσει;

Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Η μακαντέμια είναι ένα τροπικό δέντρο με καταγωγή από την Αυστραλία, γνωστό για τους θρεπτικούς καρπούς που παράγει, τους ξηρούς...
Περισσότερα
Μακαντέμια: Ένα τροπικό δέντρο με πολύτιμους καρπούς

Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

“Όλοι γνωρίζουμε ότι το φως του ήλιου βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D, η οποία, μεταξύ...
Περισσότερα
Το φως του ήλιου ενισχύει κυριολεκτικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Σπονδή στα κόκκινα!

Τα πολύτιμα κόκκινα! Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους τεράστια! Υποστηρίζουμε τον οργανισμό μας  με φυσικό τρόπο! Έτσι έχουμε- λαμπερό...
Περισσότερα
Σπονδή στα κόκκινα!

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Κάθε μέρα, όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας να θυμόμαστε τη ρήση του μεγάλου σοφού, του Ιπποκράτη και να φροντίζουμε ώστε...
Περισσότερα
Κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του ευχαριστημένο, όταν αυτό που είναι η τροφή του είναι επίσης και το φάρμακό του.

Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Θα αναφέρω ονομαστικά τα πιο γνωστά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας, σε βόλτες μας στους αγρούς, σε...
Περισσότερα
Βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε στη χώρα μας

Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Για όσους ψάχνουν ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει για το σαλόνι ή τον επαγγελματικό χώρο, η μπουκαρνέα σίγουρα αποτελεί μία...
Περισσότερα
Μπουκαρνέα: Ένας φοίνικας με αλογοουρά για το σπίτι

Πώς διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Η διατήρηση των κηπευτικών αφού τα κόψουμε από τον κήπο, είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα τους κατά την καλλιέργεια. Όσοι έχουμε καλλιεργήσει λαχανικά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, γνωρίζουμε ότι κάθε φυτό χρειάζεται ξεχωριστή περιποίηση για να μας δώσει νόστιμους καρπούς. Αφού φροντίσουμε προσεκτικά τα λαχανικά μας στον κήπο και έρθει η εποχή της συγκομιδής, τις περισσότερες φορές η παραγωγή είναι αρκετά μεγάλη για να μπορεί να καταναλωθεί άμεσα. Μετά το κόψιμο των λαχανικών μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα αποθηκεύσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να μην χάσουν τη γεύση τους και να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε φρέσκα και δροσερά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουμε στον κήπο για να έχουμε υψηλής ποιότητας λαχανικά και σε όσα πρέπει να προσέχουμε κατά την αποθήκευση, σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε τα λαχανικά φρέσκα στο σπίτι μας και να απολαύσουμε χωρίς απώλειες τα προϊόντα του λαχανόκηπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τι προσέχουμε κατά την καλλιέργεια προκειμένου να έχουμε υψηλής ποιότητας φρέσκα λαχανικά; Οι κυριότερες πρακτικές που εφαρμόζουμε κατά την καλλιέργεια των λαχανικών τους για να τα διατηρήσουμε φρέσκα μετά τη συγκομιδή είναι οι εξής:
 
– Αποφεύγουμε την αμμωνιακή λίπανση σε χρόνικές περιόδους κατά τα τελευταία στάδια καλλιέργειας. Τα αμμωνιακά λιπάσματα συντελούν στη μειωμένη δυνατότητα συντήρησης των λαχανικών, καθώς και στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που προκαλούν σαπίσματα μετά τη συγκομιδή.
– Διακόπτουμε το πότισμα λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού, του σκόρδου και της πατάτας για να έχουν καλύτερη ωρίμανση και μείωση του ποσοστού υγρασίας του καρπού. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε το σάπισμα κατά την αποθήκευση και το ανεπιθύμητο φύτρωμα τους.
– Φροντίζουμε να ποτίζουμε τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το αντίδι και το σέσκουλο την προηγούμενη μέρα της συγκομιδής. Συγκομίζουμε τα φυλλώδη λαχανικά νωρίς το πρωί για είναι δροσερά με τραγανά και πεντανόστιμα φύλλα.
– Κόβουμε τα φύλλα σε παντζάρια και καρότα αμέσως μετά τη συγκομιδή για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη περίοδο συντήρησης και αποφυγής ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών του φυλλώματος που δημιουργούν σαπίσματα.
– Εφαρμόζουμε προληπτική προστασία από έντομα και ασθένειες σε τακτικά διαστήματα, κατά την καλλιέργεια των λαχανικών, για να εξασφαλίσουμε υγιείς καρπούς που δεν θα εμφανίσουν ποιοτική υποβάθμιση κατά την αποθήκευση τους μετά τη συγκομιδή. 


Πώς αποθηκεύουμε τα λαχανικά ώστε να τα συντηρήσουμε φρέσκα για περισσότερο καιρό;  Οι πρακτικές αποθήκευσης που βοηθούν στη διατήρηση των λαχανικών για μεγαλύτερο διάστημα είναι οι ακόλουθες:
 
– Αποφεύγουμε το πλύσιμο μετά τη συγκομιδή για τα φυλλώδη λαχανικά. Ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσουμε είναι να τα τυλίξουμε σε χαρτί και να τα τοποθετήσουμε σε νάυλον σακούλα για να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Γενικότερα, δεν πλένουμε τα λαχανικά μετά τη συγκομιδή, αρκεί να τα καθαρίζουμε από χώμα και σκόνες χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί.
– Οι ντομάτες και τα ντοματίνια διατηρούνται καλύτερα σε εσωτερικό δροσερό σκιερό χώρο και σε καμία περίπτωση στο ψυγείο. Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα δεν μπαίνουν επίσης στο ψυγείο, αλλά σε εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο σχετικά δροσερό, σκοτεινό που εξασφαλίζει καλή κυκλοφορία του αέρα.
– Καλύπτουμε με διαφανές ναύλον τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια και τα λάχανα για να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο, ενώ το σέλινο και το σέλερι το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο για να το διατηρήσουμε περισσότερο καιρό στο ψυγείο.
– Μπορούμε να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα πιπεριές, φασολάκια, μπρόκολο, λάχανο, σέλερι, κρεμμύδια και μελιτζάνες αποθηκεύοντας τα στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα ρίξουμε για πολύ λίγο χρόνο σε βραστό νερό. 

Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη σωστή αποθήκευση των λαχανικών Αποφεύγουμε να βάλουμε μαζί στο ψυγείο ή σε χώρο αποθήκευσης λαχανικά μαζί με φρούτα, καθώς αρκετά φρούτα όπως το αχλάδι, το μήλο, η μπανάνα και το αβοκάντο παράγουν το αέριο αιθυλένιο κατά την αποθήκευση τους που μειώνει σημαντικά το χρόνο διατήρησης των λαχανικών. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.