Παρασκευή , 30 Μαΐου 2025
Breaking News

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Αν παρατηρούμε τα φυτά και τα λουλούδια που έχουμε σε γλάστρες να υποφέρουν και να ξεραίνονται, χωρίς να βρίσκουμε τον...
Περισσότερα
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκουλήκια στη γλάστρα

Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Το φόρμιο είναι ένας τροπικός καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακά φύλλα που μπορεί να διακοσμήσει κήπους, βεράντες και αυλές. Με καταγωγή...
Περισσότερα
Φόρμιο: Ένα εξωτικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Η χρήση βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς είναι μία από τις παλαιότερες μορφές υγειονομικής περίθαλψης στον πλανήτη μας! Σε όλο τον...
Περισσότερα
Τα βότανα και μεις οι άνθρωποι – μια μακροχρόνια σχέση αγάπης

Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Η ρουέλια είναι ένας χαμηλός αειθαλής θάμνος, ιδιαίτερα δημοφιλής για τα χαρακτηριστικά εντυπωσιακά μωβ λουλούδια του.Με καταγωγή από το Μεξικό,...
Περισσότερα
Ρουέλια: Η μεξικάνικη πετούνια

Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Εξαιρετικά ανθεκτικό, αποτελεί το ιδανικό φυτό για δημιουργία πυκνού φράχτη στον κήπο μας. Και το όνομα του; Ράμνος!Γνωστός και ως...
Περισσότερα
Ράμνος: Ένα φυτό για πυκνό φράχτη

Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

Η ψευδοπιπεριά είναι ένα ψηλό καλλωπιστικό στον κήπο μας.Γνωστή και ως πιπερόδεντρο ή βραζιλιάνικο πιπέρι, η ψευδοπιπεριά (Schinus molle) κατάγεται...
Περισσότερα
Ψευδοπιπεριά: Ένα εντυπωσιακό δέντρο για σκια

μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

Σε πάρα πολλά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα, εδώ και αιώνες, το μέλι συστήνεται ως φυσικό ίαμα/φάρμακο πολλών ασθενειών, με εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες! Στην...
Περισσότερα
μέλι βοτάνων, ένα πανίσχυρο ίαμα!

ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

-. ένα φιλί για τη μηλόπιτα με άρωμα μαστίχας που λιώνει στο στόμα! -. ένα φιλί για τη σοκολάτα, με...
Περισσότερα
ένα φιλί για την κάθε μας σκέψη!

Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Ιστορικά, οι παραδοσιακές θεραπείες με βάση τα βότανα έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες σε διάφορες κοινωνίες, λειτουργώντας...
Περισσότερα
Η apigenin/απιγενίνη ως θρεπτική και θεραπευτική ουσία – ένας ευεργετικός παράγοντας που προάγει την υγεία μας, με πανίσχυρη αντικαρκινική δράση

Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Η εξέλιξη στην , τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την τάση για συστήματα πυκνής και υπέρπυκνης...
Περισσότερα
Σύστημα πυκνής και υπέρπυκνης φύτευσης ελιάς

Πώς διατηρούμε φρέσκα τα λαχανικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Η διατήρηση των κηπευτικών αφού τα κόψουμε από τον κήπο, είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα τους κατά την καλλιέργεια. Όσοι έχουμε καλλιεργήσει λαχανικά στον κήπο ή το μπαλκόνι μας, γνωρίζουμε ότι κάθε φυτό χρειάζεται ξεχωριστή περιποίηση για να μας δώσει νόστιμους καρπούς. Αφού φροντίσουμε προσεκτικά τα λαχανικά μας στον κήπο και έρθει η εποχή της συγκομιδής, τις περισσότερες φορές η παραγωγή είναι αρκετά μεγάλη για να μπορεί να καταναλωθεί άμεσα. Μετά το κόψιμο των λαχανικών μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα αποθηκεύσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να μην χάσουν τη γεύση τους και να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε φρέσκα και δροσερά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουμε στον κήπο για να έχουμε υψηλής ποιότητας λαχανικά και σε όσα πρέπει να προσέχουμε κατά την αποθήκευση, σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά με ποιους τρόπους μπορούμε να διατηρήσουμε τα λαχανικά φρέσκα στο σπίτι μας και να απολαύσουμε χωρίς απώλειες τα προϊόντα του λαχανόκηπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τι προσέχουμε κατά την καλλιέργεια προκειμένου να έχουμε υψηλής ποιότητας φρέσκα λαχανικά; Οι κυριότερες πρακτικές που εφαρμόζουμε κατά την καλλιέργεια των λαχανικών τους για να τα διατηρήσουμε φρέσκα μετά τη συγκομιδή είναι οι εξής:
 
– Αποφεύγουμε την αμμωνιακή λίπανση σε χρόνικές περιόδους κατά τα τελευταία στάδια καλλιέργειας. Τα αμμωνιακά λιπάσματα συντελούν στη μειωμένη δυνατότητα συντήρησης των λαχανικών, καθώς και στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που προκαλούν σαπίσματα μετά τη συγκομιδή.
– Διακόπτουμε το πότισμα λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού, του σκόρδου και της πατάτας για να έχουν καλύτερη ωρίμανση και μείωση του ποσοστού υγρασίας του καρπού. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε το σάπισμα κατά την αποθήκευση και το ανεπιθύμητο φύτρωμα τους.
– Φροντίζουμε να ποτίζουμε τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, το σπανάκι, το αντίδι και το σέσκουλο την προηγούμενη μέρα της συγκομιδής. Συγκομίζουμε τα φυλλώδη λαχανικά νωρίς το πρωί για είναι δροσερά με τραγανά και πεντανόστιμα φύλλα.
– Κόβουμε τα φύλλα σε παντζάρια και καρότα αμέσως μετά τη συγκομιδή για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη περίοδο συντήρησης και αποφυγής ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών του φυλλώματος που δημιουργούν σαπίσματα.
– Εφαρμόζουμε προληπτική προστασία από έντομα και ασθένειες σε τακτικά διαστήματα, κατά την καλλιέργεια των λαχανικών, για να εξασφαλίσουμε υγιείς καρπούς που δεν θα εμφανίσουν ποιοτική υποβάθμιση κατά την αποθήκευση τους μετά τη συγκομιδή. 


Πώς αποθηκεύουμε τα λαχανικά ώστε να τα συντηρήσουμε φρέσκα για περισσότερο καιρό;  Οι πρακτικές αποθήκευσης που βοηθούν στη διατήρηση των λαχανικών για μεγαλύτερο διάστημα είναι οι ακόλουθες:
 
– Αποφεύγουμε το πλύσιμο μετά τη συγκομιδή για τα φυλλώδη λαχανικά. Ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσουμε είναι να τα τυλίξουμε σε χαρτί και να τα τοποθετήσουμε σε νάυλον σακούλα για να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Γενικότερα, δεν πλένουμε τα λαχανικά μετά τη συγκομιδή, αρκεί να τα καθαρίζουμε από χώμα και σκόνες χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί.
– Οι ντομάτες και τα ντοματίνια διατηρούνται καλύτερα σε εσωτερικό δροσερό σκιερό χώρο και σε καμία περίπτωση στο ψυγείο. Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα δεν μπαίνουν επίσης στο ψυγείο, αλλά σε εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο σχετικά δροσερό, σκοτεινό που εξασφαλίζει καλή κυκλοφορία του αέρα.
– Καλύπτουμε με διαφανές ναύλον τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια και τα λάχανα για να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο, ενώ το σέλινο και το σέλερι το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο για να το διατηρήσουμε περισσότερο καιρό στο ψυγείο.
– Μπορούμε να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα πιπεριές, φασολάκια, μπρόκολο, λάχανο, σέλερι, κρεμμύδια και μελιτζάνες αποθηκεύοντας τα στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα ρίξουμε για πολύ λίγο χρόνο σε βραστό νερό. 

Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο


 Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη σωστή αποθήκευση των λαχανικών Αποφεύγουμε να βάλουμε μαζί στο ψυγείο ή σε χώρο αποθήκευσης λαχανικά μαζί με φρούτα, καθώς αρκετά φρούτα όπως το αχλάδι, το μήλο, η μπανάνα και το αβοκάντο παράγουν το αέριο αιθυλένιο κατά την αποθήκευση τους που μειώνει σημαντικά το χρόνο διατήρησης των λαχανικών. 

About admin

Check Also

13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η …

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι

Ποια εποχή ξεκινάει το φύτεμα της πατάτας και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φυτέψουμε πατάτες; …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.